Светът просто няма достатъчно самолети, а пътуванията се завръщат

В момента има натрупани поръчки от 12 720 самолета, които ще бъдат доставяни с години

08:26 | 28 декември 2022
Обновен: 09:40 | 28 декември 2022
Автор: Анураг Котоки
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато пътуванията се завръщат и дори Китай премахва последните останали ограничения заради Covid, една очевидна истина започва да излиза наяве – светът изпитва отчаяна липса на самолети.

Докато превозвачи от United Airlines Holdings Inc. до Air India Ltd. правят или се стремят да направят поръчки за самолети, които наброяват стотици, Boeing Co. и Airbus SE се радват на рекордни сделки. Но ограниченията на веригата за доставки означават, че вероятно тези самолети няма да бъдат доставени години по-късно - Jefferies LLC изчислява, че в момента има натрупани поръчки за 12 720 самолета.

Всичко това означава, че високите цени на самолетните билети, от които хората масово се оплакваха през последните няколко месеца, ще останат и нещата може да се влошат, преди да се подобрят.

„Хората свикнаха с по-ниски цени по време на пандемията и повторното отваряне на Китай ще влоши положението“, каза Аджай Автани, основател на уебсайта за редовни пътуващи LiveFromALounge.com. „Не става въпрос само за недостиг на самолети, но и за други фактори като цените на петрола“.

Въпреки че една силно ликвидна авиокомпания в определена юрисдикция може да разполага с финансовите средства, за да намали цените, това вероятно ще доведе до спъване на други превозвачи, „което ще доведе до още по-високи цени в дългосрочен план“, каза Аутани.

Boeing и Airbus, самолетостроителните гиганти, които до голяма степен се радват на дуопол в доставката на пътнически самолети, са разпродали а най-популярните си по-малки модели поне до 2029 г.

Хората отново започват да летят, а превозвачите се стремят да освежат стареещите флоти, което задълбочава предизвикателствата на веригата за доставки, в допълнение към всякакви други фактори като получаване на необходимите компоненти и недостиг на работна ръка.

По-рано този месец Airbus се отказа от целта си за доставка от 700 самолета тази година, позовавайки се на проблеми с веригата за доставки и преди това предупреди, че скокът в разходите за енергия ще натежи особено тежко на по-малките, енергоемки производители, като тези, които правят отливки и изковки.

Според основателя на Air Lease Corp. и легендарно име в авиацията, Стив Удвар-Хейзи, всеки самолет, доставен на един от най-големите лизингодатели в света през последните две години, е закъснял.

„Не сме получили нито един самолет навреме, независимо дали е 737 Max или 787, или A330, A350“, каза той. „И най-лошата ситуация беше с A321neo. Действителните доставки идваха 6 или 7 месеца по-късно от тези по договор. Това е комбинация от проблеми с веригата за доставки, твърде бързо нарастване и недостиг на работна ръка. Работниците в производството не могат да работят от вкъщи. Така че това беше истински проблем".

Хилядите самолети, които превозвачите съхраняват в пустините по света, несигурни кога търсенето ще се върне, тъй като пътуванията се сринаха след Covid и държавите затвориха граници, също допринасят за недостига. Стотици не са били върнати обратно във флотите или защото сега се нуждаят от значителна поддръжка, след като толкова дълго не са били използвани, или защото авиокомпаниите планират постепенно да ги извадят от употреба и не са си направили труда да ги включат отново в своите графици.

Крайният резултат за летящата публика са впечатляващи цени на билетите, които могат да се повишат още повече, тъй като бизнес пътуванията се завръщат и повече хора са готови да се поглезят, докато почиват в чужбина за първи път от години.

Това може да означава и летене с по-стари самолети.

„В краен случай можем да видим авиокомпаниите да разширяват цикъла на собственост“, каза Съни Си, базиран в Сингапур директор на консултантската компания Oliver Wyman. Авиокомпаниите в Азия исторически планират флоти около 12-годишни цикли, което е по-малко, отколкото в повечето други региони. Но по време на преструктурирането, през което превозвачите преминаха през последните няколко години, „няколко авиокомпании разшириха съществуващите флоти и биха могли да го направят отново в бъдеще“, каза той.

За Boeing и Airbus доставянето на продадените от тях самолети навреме вече е проблем номер едно.

Airbus вече вижда, че авиокомпаниите не са склонни да правят нови поръчки за самолети, като се има предвид, че има изоставане от повече от 6100 самолета за семейството A320neo, което ще отнеме осем години, за да се навакса. Въпреки че отдавна рекламира плана си да увеличи производството до 75 самолета A320 на месец, сега компанията отложи тази цел до средата на десетилетието.

Инвеститорите в Boeing, които обявиха около 850 брутни поръчки тази година, включително сделката с United Airlines от средата на декември, междувременно са загрижени за бавния напредък, който американският производител на самолети постигна в разрешаването на проблемите във веригата на доставки и ускоряването на работата във фабриките си, каза Кен Хърбърт, анализатор на RBC.

Единствената светлина в тунела? Служителите, работещи в сектора, вероятно няма да бъдат съкращавани скоро.

„Натрупаните поръчки са достатъчно големи, така че рецесията няма да има значение в момента“, каза Джордж Фъргюсън, анализатор в Bloomberg Intelligence. Производителите и авиокомпаниите ще „държат на хората, дори ако има малки проблеми“.