Русия вече разглобява самолети за части под удара на западните санкции

Осигуряването на доставки от страни, които не са наложили санкции на Русия, е малко вероятно да се случи заради заплахата от вторични санкции

14:02 | 9 август 2022
Обновен: 17:37 | 9 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските авиокомпании, включително контролираният от държавата превозвач "Аерофлот", са започнали да канибализират самолети, за да осигурят резервни части, които вече не могат да купуват в чужбина поради санкциите на Запада, предаде "Ройтерс", цитирайки свои източници от индустрията.

Стъпките са в съответствие с насоките на руското правителство, дадени през юни на авиокомпаниите, да използват някои самолети за части, за да се гарантира, че останалите самолети, произведени в чужбина, могат да продължат да летят поне до 2025 г.

Санкциите, наложени на Русия, след като тя изпрати свои войски в Украйна в края на февруари, попречиха на нейните авиокомпании да получат резервни части или да преминат през поддръжка на Запад.

Авиационни експерти казаха, че руските авиокомпании вероятно ще започнат да вземат части от своите самолети, за да ги поддържат в летателна годност, но това са първите подробни примери.

Най-малко един руски Sukhoi Superjet 100 и един Airbus A350, експлоатирани от "Аерофлот", в момента са спрени и се разглобяват, каза източник, запознат с въпроса.

Източникът отказа да бъде идентифициран поради чувствителността на проблема.

Самолетът Airbus A350 е бил почти чисто нов, каза източникът.

По-голямата част от самолетния флот на Русия се състои от западни пътнически самолети.

Оборудване е било свалено и от няколко Boeing 737 и Airbus A320 на "Аерофлот", тъй като превозвачът се нуждае от повече резервни части от тези модели за другите си Boeing 737 и Airbus A320, каза източникът.

Руското министерство на транспорта и "Аерофлот" не са отговорили на искания за коментар.

Въпрос на време

Сглобяваните в Русия Sukhoi Superjet също са силно зависими от чуждестранни части. Двигателят вече е бил свален от един Superjet, за да може друг Superjet да продължи да лети, каза първият източник.

Разбира се, двигателите често се сменят между самолетите и обикновено се доставят по отделни договори, казаха експерти от индустрията. Те не се считат за част от основната конструкция на самолета.

"Само въпрос на време" е базираните в Русия самолети да бъдат унищожени за части, каза източник от западната авиационна индустрия.

По-новите поколения самолети - A320neo, A350 и Boeing 737 MAX и 787 - ползват технология, която трябва постоянно да се актуализира.

В рамките на една година след влизането в сила на санкциите ще бъде „предизвикателство“ да се запазят съвременните самолети в експлоатация дори за силно развитата и компетентна инженерна база на Русия, казаха западни източници.

Практиката да се премахват части, за да може друг самолет да лети, е известна като превръщането на излезлите от употреба самолети в „коледни елхи“. Макар и сравнително рядко, то най-често е свързано с финансови затруднения и никога не се е случвало в същия мащаб като широко разпространеното разпарчетосване на машини, което се предвижда в Русия, за да се отговори на въздействието на санкциите.

Реактивните самолети могат да бъдат приведени в експлоатация отново, при условие че отнетите части бъдат върнати обратно, въпреки че това не би възстановило непременно проследимостта на части и инспекции по сигурност, необходима за реактивните самолети, за да навлязат отново на световните пазари.

Много части имат ограничен живот, който трябва да се регистрира.

Близо 80% от флота на "Аерофлот" се състои от самолети на Boeing и Airbus - компанията има 134 Boeing и 146 Airbus, заедно с близо 80 произведени в Русия самолета Sukhoi Superjet-100 към края на миналата година според най-новите налични данни.

Според изчисления на "Ройтерс", базирани на данни от Flightradar24, около 50 самолета на "Аерофлот" - или 15% от флота му, включително самолети, блокирани от санкции - не са летяли от края на юли.

Три от седем Airbus A350, експлоатирани от "Аерофлот", включително един, който сега се използва за части, не са летяли около три месеца, показват данните на Flightradar24.

Руските превозвачи летят по по-малко маршрути поради санкциите на Запада, което означава, че има неизползвани самолети, които могат да бъдат спрени, каза втори източник от индустрията.

„Западните производители разбират, че почти всички Superjets се експлоатират в Русия“, каза Олег Пантелеев, ръководител на авиационния мозъчен тръст Aviaport. „Можете просто да спрете да произвеждате и доставяте резервни части – и това ще навреди.“

Демонтиране

Планът за развитие на руската авиационна индустрия до 2030 г. изчислява, че Русия може да се изправи пред най-големите предизвикателства с A350 и серията Q Bombardier, тъй като поддръжката им се извършва в чужбина.

Съветът на руското правителство предвижда "частично демонтиране на определени части от флота от самолети", което ще запази две трети от чуждестранния флот в експлоатация до края на 2025 г.

Основното предизвикателство ще бъде поддържането на двигателите и сложното електронно оборудване в изправност, каза Пантелеев.

„Ще бъде трудно да се поправят“, каза той.

"Аерофлот", някога сред най-добрите авиокомпании в света, но сега разчитаща на държавна подкрепа, е отбелязала 22% спад в трафика през второто тримесечие на тази година спрямо предходната година, показват данните на компанията, след като санкциите й попречиха да лети до повечето западни дестинации.

Осигуряването на доставки от страни, които не са наложили санкции на Русия, е малко вероятно да помогне, тъй като компаниите от Азия и Близкия изток се страхуват от риск от вторични санкции срещу тях от страна на западните правителства, казаха източниците.

„Всяка отделна част има свой (уникален) номер и ако документите ще имат руска авиокомпания като краен купувач, тогава никой няма да се съгласи да доставя, нито Китай, нито Дубай“, каза първият източник, добавяйки, че всички части трябва да бъдат да бъдат известни на Boeing и Airbus, преди да бъдат доставени на крайния потребител.