Русия може да канибализира половината си самолети за резервни части

Секторът изглежда все по-изолиран, тъй като доставките на части пресъхват, и никой не бърза да се притече на помощ на Москва

13:00 | 14 май 2022
Обновен: 14:27 | 14 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия може да бъде принудена да спре между половината и две трети от търговските си самолети до 2025 г., за да ги канибализира за резервни части, съобщи Министерството на транспорта на страната в края на април в прогнозен доклад за сектора. Когато Москва беше подложена на унищожителни санкции след нахлуването в Украйна на 24 февруари, анализаторите твърдяха, че ще отнеме около два месеца, за да се види въздействието върху авиационния сектор на страната. В този случай бяха прави.

На руските авиокомпании е забранено да летят над по-голямата част от Европа и Северна Америка. Американските и европейските производители не могат да продават самолети, части или да предоставят техническа поддръжка. Русия по същество е откраднала милиарди долари в наети самолети, но те ще бъдат обратно конфискувани, ако напуснат страната. Има опасения, че Русия все повече ще се отклонява от глобалните изисквания за безопасност.

Пълният ефект от тези мерки вече започва да става очевиден.

По време на пандемията руските летища надминаха конкуренти като Хийтроу и Франкфурт благодарение на процъфтяващия вътрешен пазар. Но от началото на войната Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия, "Росавиация", затвори 11 по-малки летища, предимно в центъра и южната част на страната, поради опасения за безопасността.

Изправени пред нисък трафик, летищата бяха принудени да уволняват служители. На Шереметиево, най-голямото московско летище, близо една пета от служителите са в отпуск; Внуково, също в столицата, миналата седмица уведоми близо 2000 служители за евентуални съкращения.

Търсенето на вътрешни полети спада - продажбите на билети в туристическия портал Tutu.ru спаднаха с една трета през март и април в сравнение със същия период на 2021 г. "Аерофлот", държавният превозвач, посочен в първоначалния кръг на западните санкции, отбеляза спад на броя на пътниците през март с една пета спрямо предходната година.

Руските държавни медии съобщиха миналия месец, че Кремъл преценява дали да използва около 107 милиарда рубли (1,5 милиарда евро) от своя суверенен фонд за рекапитализация на авиокомпанията.

„Трудно е да се поставят някакви срокове, но гледаме на потенциално продължителна ситуация“, каза Владимир Билоткач, професор по управление на въздушния транспорт в Сингапурския технологичен институт, пред "Политико". „Въздушното пространство ще бъде затворено за известно време, на руските авиокомпании ще бъде забранено да летят до Европа и други страни, а сега руските превозвачи са в черния списък на ЕС."

Черният списък по същество определя руските превозвачи като опасни, нещо, което еврокомисарят по транспорта Адина Валеан каза, че е неполитически акт. "Ние не смесваме безопасността с политиката."

В дългосрочен план изолацията на Русия повдига въпроси за това как превозвачите ще имат достъп до резервни части и поддръжка или ще компенсират зейналата дупка, оставена от лизинговите компании, които е малко вероятно да искат да правят бизнес с Русия отново. Русия изгори мостовете с лизинговите компании с нов закон, който прекласифицира наетите самолети като руски, нарушавайки международните авиационни правила.

„Ще отнеме много, много дълго време, ако изобщо някога ще имаме апетит за постепенно излагане“ в Русия, каза Донал Слатъри, изпълнителен директор в ирландския лизингов гигант Avolon.

Проблеми няма, летете

Русия вече усеща въздействието на 79-те самолета, които лизинговите компании успяха да си върнат, които представляват около 10 процента от общия фло на страната, според преценка на Bloomberg.

Без резервни части и актуализации на ръководството за ремонт от Запад, Русия е изправена пред нарастващи трудности при обслужването на своя флот и да гарантира, че документацията за поддръжка отговаря на международните стандарти.

От 187-те самолета на "Аерофлот", всички освен 10 са произведени от Airbus или Boeing, на които е забранено да обслужват самолетите.

Руският собствен самолет Sukhoi Superjet 100 също е в беда. Производителят е базиран в Москва, но двигателите му се доставят от PowerJet, съвместно предприятие между руската NPO Saturn и френската компания Safran. Производството на двигателите спря през март, след като PowerJet прекрати договора си с руските собственици на компанията, според руски доклад.

Миналата седмица "Росавиация" отхвърли „всякаква загриженост, изразена от името на чужди държави относно безопасността на полетите на руски самолети“, но експерти от индустрията казват, че не е ясно какъв ефект ще има липсата на обслужване, достъп до нови части и воденето на записи върху стойността и безопасността от тези самолети.

Някои авиокомпании заплашиха да приземят самолети заради липсата на достъп до части.

Базираната в Иркутск IrAero, която извършва вътрешни и международни полети, призова за подкрепа от правителството, за да продължат самолетите да летят. Нейният директор също така предложи Москва да прехвърли отговорността за ремонта на двигатели и резервните части на компанията майка на Saturn, United Engine Corporation, която е частично собственост на руската държава.

Руската държавна отбранителна компания "Ростех", която има дял в United Engine Corporation, изрази „изненада“ от коментарите на IrAero, според ТАСС, държавната информационна агенция на Москва.

„Доколкото знаем, авиокомпанията няма проблеми с полетния флот. Всички суперджетове на компанията вече са в експлоатация, двигателите на самолетите са налични, няма обективни причини за вдигане на шум“, казаха от "Ростех".

IrAero не е единствената притеснена авиокомпания. Други трима ръководители на авиокомпании, използващи Superjets, казаха пред руското бизнес издание RBC, че са изправени пред проблеми с поддръжката на двигателя след въвеждането на санкциите на ЕС. Един изпълнителен директор каза, че неговият превозвач ще трябва да спре полетите на Superjet през есента, ако техническата поддръжка не се подобри.

Канибализация на самолети

Кремъл очевидно е загрижен за бъдещето на сектора. През април Москва обяви фонд на стойност 100 милиарда рубли за подкрепа на местната индустрия в отговор на санкциите. Путин обеща, че мярката ще помогне за по-евтини полети и за увеличаване на производството на самолети.

Министерството на транспорта на Русия изготви проект на програма за развитие на въздушния транспорт на страната до 2030 г., която включва попълване на националния флот с 1000 самолета руско производство, според съобщения в руски медии.

Там също е вероятно да срещне проблеми, тъй като засиленото производство няма вероятност да запълни празнината за една нощ. Завод, работещ върху Irkut MS-21, смени продукцията си, за да замени вносните компоненти на самолета, и заяви, че доставката на руския самолет няма да бъде готова до 2024 г.

Русия може да бъде принудена да спре между половината и две трети от търговските си самолети до 2025 г., за да ги използва за резервни части, написа в. "Комерсант" след обявяването на проекта, позовавайки се на свой източник в Министерството на транспорта.

В базовия случай на министерството най-малко 70% от чуждестранните самолети на страната все още ще летят до края на 2025 г. В най-лошия сценарий Русия може да започне да се сблъсква със сериозен недостиг на компоненти от втората половина на тази година.

Дори и при най-оптимистичния сценарий обемът на пътниците няма да се възстанови до нивото отпреди кризата от 100 милиона души годишно до 2030 г., съобщи "Комерсант".

Приятелите се интересуват от печалби

Китай, потенциален съюзник на руския авиационен сектор, не бърза да окаже подкрепа.

Москва и Пекин имат авиокосмически съюз - Китайско-руската международна корпорация за търговски самолети (CRAIC) - насочена към предизвикателство към Airbus и Boeing. Но не е ясно какво ще се случи с планирания самолет CRAIC CR929, който трябва да е готов към края на десетилетието, който също отчасти разчита на западни двигатели.

Китайската авиационна индустрия няма какво да спечели от подкрепата на Москва, каза Ричард Абулафия, анализатор на авиационния бизнес.

„Русия предлага много малко в сектора на гражданската авиация“, каза той. „Това е малък пазар, а не растящ. От гледна точка на финансирането на самолетите, той се превърна в токсична яма за отпадъци, включително за китайците. Производствената страна е склонна към корупция и като цяло не разполага с достатъчно ресурси."

Докато е трудно да се намерят съюзници, много съперници се намесват, за да вземат дял от руския туристически пазар.

Air Serbia продължи да извършва полети до Москва, докато Турция стартира нов превозвач Southwind Airlines, насочен към руските летовници, които имат малко други възможности за пътуване това лято.

Това е връщане към миналото на Студената война, когато съветската авиация беше почти напълно отделена по отношение на технологиите, производството, регулациите и дори езика на работа от останалия свят.

„Съветският съюз би могъл да направи това, нали?" казва Билоткач. „Израснах в Киев, горе-долу в съседство със завод „Антонов“, точно там, където произвеждаха самолети „Антонов“ и където се произвеждаше [най-големия товарен самолет в света] „Мрия“, който беше унищожен от руснаците в тази война.“

„Така че докато Съветският съюз можеше да се справи с това, не ми е съвсем ясно дали Русия ще успее."