Евтиното финансиране за лизинг на самолети приключи с войната

Русия на практика конфискува стотици наети от чуждестранни лизингови компании самолети

15:00 | 9 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Авиокомпаниите бяха предупредени, че дните на необичайно евтини разходи за финансиране са приключили, което сочи към по-високи лизингови лихви на фона на промените в начина на управление на риска след войната в Украйна.

През последното десетилетие в авиационния сектор се наляха много нови пари, тъй като инвеститорите търсеха убежище от ниските лихвени проценти по облигациите в по-високите доходи, налични от деноминирани в долари твърди активи като самолети.

„За много инвеститори получаването на около 5% възвръщаемост от лизинг на самолет е много по-добро от получаването на отрицателни лихви по банкови сметки или от 1% до 2% възвръщаемост на държавни облигации“, каза ветеранът от индустрията Стивън Удвар-Хейзи, председател от Air Lease Corp, по време на събитие на UK Aviation Club, предаде "Ройтерс".

„Мисля, че всичко се променя... От гледна точка на кредитния рейтинг индустрията на авиокомпаниите всъщност не заслужаваше този вид ставки. И сега мисля, че усещането за реалност се връща; мисля, че лизинговите цени ще се повишат, лихвените проценти ще се покачват."

Удвар-Хейзи, основател на лизинговата индустрия, който започва кариерата си като консултира Aer Lingus, докато е все още студент през 1973 г., каза, че авиокомпаниите ще трябва да се приспособят към по-високите лизингови ставки по същия начин, както поемат по-високите цени на гориво, труд и други оперативни разходи.

Air Lease миналата седмица отчете тримесечна загуба след отписване на самолети за 800 милиона долара, блокирани в засегната от санкциите Русия. 

Русия на практика конфискува стотици наети от чуждестранни лизингови компании самолети, след като промени закона, за да предотврати връщането им.

„Мисля, че като лизингодатели и финансови институции трябва да обърнем повече внимание на тези рискове. И това е друга причина лихвите за лизинг да се повишат“, каза Удвар-Хейзи.

„Защото всяка лизингова компания, всяка банка, която е отпуснала пари или активи на Русия, ще изгради възглавница за всяка бъдеща сделка. Всички ние ще платим цената за това.“

Лизинговите ставки паднаха с около 30% по време на пандемията, но достигнаха повратна точка, каза Роб Морис, ръководител на глобалните консултации в Ascend by Cirium, на конференцията Airline Economics.

Dubai Aerospace отписва 538 милиона долара в самолети, свързани с Русия

Най-голямата фирма за лизинг на самолети в Близкия изток отписа половин милиард долари за самолети, блокирани в Русия, след като Кремъл издаде закон, забраняващ на чуждестранни самолети да напускат страната без държавно разрешение, съобщи Bloomberg.

Dubai Aerospace Enterprise отбеляза отписване на 538 милиона долара за самолети, оперирани от авиокомпании в Русия, се казва в изявление в петък. Компанията също така подаде застрахователни искове за 1 милиард долара и каза, че тази цифра може да нарасне.

Наемодателите на самолети са замесени в международния отговор на инвазията на Русия в Украйна. Кремъл блокира връщането на самолети, както се изисква от санкциите, блокирайки около 400 самолета, отдадени на лизинг на руски компании.

Dubai Aerospace Enterprise обслужва над 170 клиенти на авиокомпании в над 65 държави. Нейното лизингово подразделение управлява флот от около 425 самолета Airbus SE, ATR и Boeing Co., според информация на уебсайта на компанията.