Наемодатели искат промяна в правилата за безопасност за върнати от Русия самолети

Капацитетът на световните авиокомпании нарасна до най-високото си ниво през 2022 г. тази седмица

16:11 | 26 април 2022
Обновен: 20:34 | 26 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите за лизинг на самолети започнаха мултинационални усилия, за да убедят органите по безопасност да разрешат връщането в търговска експлоатация на заземените самолети, които са били върнати от Русия без пълни записи за поддръжката им.

Деклан Кели, председател на Aircraft Leasing Ireland, каза пред Financial Times, че търговският орган е започнал „проучване за запазване на активите“ с регулаторите в Европа, САЩ и Бермудите, за да „измисли механизъм за репатриране на тези самолети в нашата глобална система“.

Санкциите, наложени на Русия след нейното нахлуване в Украйна, предизвикаха глобални усилия сред чуждестранните лизингови групи за връщане на повече от 500 самолета на стойност около 10 милиарда долара, които бяха блокирани в страната. Ирландските групи за лизинг на самолети са сред най-силно засегнати, като са отдали самолети за над 4 милиарда долара на руски авиокомпании. 

Наемодателите са успели да възстановят 41 самолета с приблизителна пазарна стойност от 770 милиона долара от началото на конфликта, според оценки на авиационна консултантска компания Cirium.

Въпреки това Кели каза, че „много от самолетите нямат пълен набор от записи за поддръжка“. Такива записи, обикновено връщани обратно в края на всеки лизинг, са от решаващо значение както за валидиране на стойността на самолета, така и за получаване на застраховка.

Кремъл прие закон миналия месец, който разреши на чуждестранни самолети, наети от руски авиокомпании, да бъдат добавени към вътрешния регистър на страната, което на практика им позволява да продължат да летят в страната.

Сега наемодателите са изправени пред перспективата да подложат всеки самолет на продължителни и скъпи проверки за безопасност и поддръжка, за да възстановят неговите записи.

„Искаме да накараме авиационните власти да приемат, че на 27 февруари всички тези самолети са били безопасни под руската система“, каза Кели. „Трябва да се направи някаква поддръжка и ще има допълнителни разходи, но не искате да разкъсате самолета от проверки. Искаме просто да кажем: не можете просто да определите тези машини за самолети, които никога повече не могат да работят."

Ръководителите на индустрията, с които се свърза FT, приветстваха инициативата, но предупредиха, че наемодателите са изправени пред тежка битка при убеждаването на власти като Агенцията за авиационна безопасност на ЕС и Федералната авиационна администрация на САЩ да разрешат самолетите да се върнат обратно в експлоатация без пълни записи. 

„Това е въпрос на безопасността. Без компромиси“, каза един изпълнителен директор.

Роб Морис, ръководител на консултантската служба в Ascend by Cirium, не изключи връщането в експлоатация на самолетите, отбелязвайки, че наемодателите вероятно ще имат поне част от записите, дублирани в собствените им системи за управление.

„С течение на времето подозирам, че ще видим по-голямата част от тези 40 самолета отново в експлоатация и наистина някои от тях вероятно ще направят това като товарни самолети, след преобразуването им“, каза той.

За индустрията по-големият проблем е с 435 самолета, които остават в Русия.

Повечето от наемодателите, засегнати от конфликта, вече са предявили застрахователни искове. AerCap, най-голямата компания за лизинг на самолети в света, заяви миналия месец, че е предявила застрахователна претенция от 3,5 милиарда долара, за да покрие потенциалната загуба на самолетите и двигателите й, които остават блокирани в Русия.

„Нашите членове плащаха и държаха стабилни застрахователни полици от десетилетия“, каза Кели. „И доколкото те не възстановят самолетите си в задоволително състояние — или изобщо — очакваме, че ще предявят претенции по полиците си. Напълно очакваме тези искове да бъдат изплатени."

Ръст на капацитета

Капацитетът на световните авиокомпании нарасна до най-високото си ниво през 2022 г. тази седмица поради възстановяването на вътрешното търсене в Китай въпреки продължителните блокирания на най-големия авиационен пазар в Азия, съобщи фирмата за пътни данни OAG във вторник.

Маржовете за рафиниране на азиатското реактивно гориво, които се удвоиха през последните два месеца, бяха на 30,04 долара за барел спрямо дубайския суров петрол в понеделник, показват данните на Refinitiv Eikon.

Блокирането заради COVID-19 в Шанхай се проточи до четвърта седмица и поръчките за масови тестове в Пекин предизвикаха опасения, че китайската столица може също да бъде затворена.

Но глобалните авиокомпании са добавили 2,5 милиона места през седмицата до понеделник, почти половината от които са в Китай, показват данните на OAG.

„Това обръща намаляването на капацитета, настъпило през последните седмици в резултат на ограниченията за пътуване по-специално в района на Шанхай“, се казва в изявление на фирмата за данни.

Общият капацитет на редовните авиокомпании в Североизточна Азия се е увеличил с 10,8% през седмицата до понеделник спрямо предходната седмица, според OAG. Капацитетът на региона обаче остава с около 36% по-нисък от съответната седмица на 2019 г., преди пандемията.

Общият глобален капацитет на вътрешни и международни авиокомпании се увеличи с 3,3% тази седмица до 88,6 милиона места, с около 20% по-малко в сравнение с 2019 г.

OAG каза, че планираният капацитет през следващите три месеца продължава да се приближава до нивата от 2019 г., отразявайки увереността във възстановяването на пътуванията.

„Все още имаме дълго и все по-трудно завръщане към 109 милиона места на седмица през 2019 г., ако наистина някога се върнем до този момент“, каза OAG в публикация в блога си. "Но в сравнение с миналата година нещата изглеждат много по-добре на повечето пазари."