Руският закон за присвояване на самолети може да помогне със застраховките

Лизинговите компании вероятно ще търсят и правителствени помощи за справяне с кризата

11:00 | 17 март 2022
Обновен: 12:02 | 17 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новият руски закон за наетите самолети показа, че Москва може да "конфискува" самолети и подобен ход може да помогне при изплащането на застраховка, каза Air Lease Corp в момент, когато лизинговите фирми рискуват да отпишат самолети, блокирани в засегнатата от санкции страна.

„Законът внася яснота в застрахователния въпрос, защото демонстрира намерението за конфискуване, което според мен е критичен аспект от нашата застраховка за военен риск“, каза председателят на Air Lease Стивън Удвар-Хази в сряда, цитиран от "Ройтерс".

Новият закон позволява на руските авиокомпании да поставят самолети, наети от чужди компании, в регистъра на самолетите на страната и породи опасения от масово неизпълнение на плащанията по лизингите и фалити на лизинговите компании.

Глобалните лизингови компании се опитват да върнат повече от 400 самолета на стойност почти 10 милиарда долара от руски авиокомпании, които в повечето случаи не реагираха на исканията за предаване на самолетите. 

Това породи възможността за продължителна борба между лизингодатели и застрахователи, които биха могли да се сблъскат с изплащания в размер на милиарди долари.

Законът накара AerCap Holdings, най-голямата компания за лизинг на самолети в света, да уведоми застрахователите за потенциална загуба от 1 милиард долара, според статия в The Insurer. 

AerCap отказа коментар. Предвижда се компанията да докладва резултатите за четвъртото тримесечие на 30 март.

Русия каза, че законът има за цел „да гарантира непрекъснатото функциониране на дейностите в областта на гражданското въздухоплаване“.

Финансовият ръководител на Air Lease Грегъри Уилис също повдигна възможността правителствата на Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) да се намесят в подкрепа на лизинговата индустрия, ако застрахователните плащания станат проблем.

„Много лесно мога да видя как правителството се намесва в даден момент, както са го правили в миналото“, каза Уилис по време на презентация на конференцията на JP Morgan Industrials.

Анализаторът на Cowen Хелане Бекер каза, че не вярва нито САЩ, нито ЕС са се намесят, за да предоставят подкрепа.

„Големите западни лизингодатели с експозиция към Русия трябва да могат да се справят със ситуацията без правителствена подкрепа“, каза Бекер.

Акциите на Air Lease затвориха с 3,7% по-високо в сряда, след като разсеяха опасенията, произтичащи от експозицията ѝ към Русия, тъй като всичките ѝ самолети са с частни превозвачи в Русия, които предпочитат да продължат да правят бизнес със западни фирми.

Компанията също има "много силни депозити за сигурност" на наети самолети, каза Удвар-Хази.

Air Lease, която държи по-малко от 5% от своя флот по нетна балансова стойност при лизинг на клиенти в Украйна и Русия, заяви, че постига "добър напредък" в намаляването на експозицията към Русия.