Руските авиокомпании могат да се окажат без самолети заради наложените санкции

Договорите за наети самолети могат да бъдат прекратени заради невъзможност за застраховането им

19:03 | 28 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лизинговите фирми са изправени пред предизвикателството да изтеглят самолети на стойност милиарди долари от руски авиокомпании, тъй като санкциите, наложени заради инвазията в Украйна, застрашават способността на превозвачите да използват наети самолети.

Санкциите на ЕС, обявени в неделя, забраняват доставката на „всички стоки и технологии“, свързани със самолети. 

Самолетите също не могат да бъдат застраховани. Това означава, че лизинговите фирми ще трябва да прекратят всички договори с руски авиокомпании през следващите 30 дни, каза старши изпълнителен директор на компания за лизинг на самолети, активна в Русия, пред Bloomberg.

Повече от половината от активните търговски самолети, базирани в Русия, са наети, предимно от компании, базирани в чужбина, според анализ на IBA Group, която консултира авиокомпании, производители на самолети, банки и лизингодатели. Това включва десетки самолети на флагманския превозвач "Аерофлот".

AerCap Holdings NV е най-изложена на кризата със 152 самолета в Русия и Украйна, чиято пазарна стойност се приближава до 2,5 милиарда долара, според данни на IBA. AerCap заяви, че ще прекрати лизинговата си дейност с руски авиокомпании в съответствие със санкциите, като добави, че към 31 декември 5% от нейния флот по нетна балансова стойност е отдаден на лизинг на руски превозвачи.

Дори преди решението на ЕС, руските превозвачи бяха изправени пред изпитание в следващите дни, за да плащат за наетите самолети. Тъй като руските финансови институции също са санкционирани, а САЩ, ЕС, Великобритания и Япония предприемат стъпки за изключване на някои банки от системата за съобщения SWIFT, използвана за транзакции, авиокомпаниите може да имат затруднения при изплащането на такси за март, каза президентът на IBA Фил Сиймор.

„Има реален риск от неизпълнение още през следващата седмица“, каза Сиймор в телефонно интервю. „Лизинговите фирми са наясно, че кранът ще бъде затегнат още повече, докато се въвеждат нови санкции и има решения, които трябва да бъдат взети.”

Наемодателите са готови да прекратят стотици договори за лизинг на самолети с руски авиокомпании след западните санкции за инвазията в Украйна, които изискват анулиране на договорите.

Азиатският лизингодател BOC Aviation заяви в понеделник, че по-голямата част от самолетите му в Русия ще бъдат засегнати от санкциите на ЕС, които изискват прекратяване на договорите за наем до 28 март.

Руските компании имат в експлоатация 980 пътнически самолета, от които 777 са на лизинг, според аналитичната фирма Cirium. От тях две трети, или 515 самолета, с приблизителна пазарна стойност от около 10 милиарда долара, са наети от чуждестранни фирми в основно базираната в Ирландия индустрия.

Европейски лизингодател изтегля три самолета Boeing Co. 737 от нискотарифната "Победа" на "Аерофлот", съобщи Интерфакс, позовавайки се на неидентифициран източник от руския флагман.

Руската медия RBC съобщи отделно, че ирландска лизингова фирма е задържала  737, използван от "Победа", на летище Хавалимани в Истанбул, позовавайки се на неидентифициран източник от руска авиокомпания.

Лизингови фирми

След Aercap, SMBC Aviation Capital, базираното в Дъблин лизингово подразделение на японската Sumitomo Mitsui Financial Group, се нарежда на следващо място по стойност сред чуждестранните лизингодатели, като базираните в Сингапур BOC Aviation Ltd. и Air Lease Corp. от Лос Анджелис заемат по-малки позиции. 

Санкциите ще засегнат повечето самолети на BOC Aviation в Русия, каза най-големият наемодател в Азия в отговор по имейл до Bloomberg News. Компанията заяви, че нейната политика е да спазва всички закони, приложими към нейния бизнес. Има 18 самолета, наети от четири руски превозвача - "Аерофлот", "Урал", S7 и AirBridgeCargo. Друг самолет е на лизинг на авиокомпания "Россия".

Руската държавна лизингова компания GTLK се нарежда на второ място с комбинация от търговски самолети и хеликоптери, включително построения в Русия регионален лайнер Sukhoi Superjet 100, който вероятно няма да бъде засегнат, каза Сиймур.

AerCap има 96 самолета на лизинг за "Аерофлот" и 17 за "Победа", според авиационната консултантска фирма Avitas, което съответства на около 5% от общия флот на базираната в Дъблин фирма.

Проблемни връщания

Усилията за връщане на самолети могат да бъдат улеснени от факта, че голям брой руски самолети са регистрирани другаде, нещо, на което наемодателите могат да се позоват, когато имат опасения относно способността си да си ги върнат.

Данните на IBA показват, че 713 наети руски самолета са регистрирани на Бермудските острови и още 34 в Ирландия. От 158 регистрирани в самата Русия, още 11 са собственост на чуждестранни банки или лизингодатели, а останалите са собственост на руски институции.

Авиокомпаниите биха могли да направят възстановяването по-трудно, като поискат от наемодателите да вземат самолети от Москва, вместо да ги доставят до Дубай, например. Въпреки това Сиймур каза, че руските авиокомпании вероятно ще сътрудничат, за да защитят достъпа си до самолети през следващите години.

Ограничения на въздушното пространство

Наемодателите може да имат основание да конфискуват самолети, независимо от санкциите или заплащането, ако смятат, че са компрометирани от развиващата се ситуация или смятат, че самолетите са изложени на риск сега или в бъдеще.

Договорите за наем на самолети обикновено съдържат клауза за „съществена неблагоприятна промяна“ и лизинговите фирми могат да твърдят, че затварянето на въздушното пространство и санкциите, наложени на руски превозвачи, представляват точно такова нарушение. Това ще им позволи да обявят неизпълнение и да конфискуват обратно самолетите си, каза Сиймор.

Плащанията почти винаги се извършват в долари, така че мерките за предотвратяване на транзакциите на Русия във валутата също ще засегнат лизинга, каза той.

Докато руските авиокомпании са засегнати от затваряне на въздушното пространство, което до голяма степен им пречи да оперират на запад, около 65% от пазара им се състои от вътрешни полети, които в повечето случаи не са засегнати от тези мерки. Това означава, че търсене на самолети все още ще има, казва IBA, особено след като страната имаше едно от най-силните възвръщания на пътуванията след Covid-19.