Руските въздушни пътувания могат да изчезнат до месеци заради ненадежни самолети

В понеделник Русия прие закон, който позволява на руски авиокомпании да поставят самолети, наети от чуждестранни компании, в регистъра на самолетите на страната

08:31 | 15 март 2022
Обновен: 11:41 | 15 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският търговски самолетен парк може да се срине в рамките на месеци и рискува да бъде до голяма степен блокиран след няколко години, тъй като санкциите спират достъпа до основни резервни части от Boeing Co. и Airbus SE, обявиха от Jefferies Group LLC.

„Те ще могат да летят през следващите шест месеца до една година доста добре, след което частите ще започнат да се чупят и ще се нуждаете от подмяна“, каза анализаторът на Jefferies Шейла Кахяоглу пред Bloomberg по време на конферентен разговор във вторник относно последиците от руската инвазия в Украйна. "Тогава ще започнат проблеми с безопасността."

Търговските самолети, които се нуждаят от тежка поддръжка, която обикновено се извършва на всеки шест години, ще бъдат засегнати, защото необходимите компоненти няма да бъдат налични, каза Кахяоглу.

"Хората в Русия няма да могат да се придвижват."

Обезсилващите икономически санкции означават, че перспективите за въздушни пътувания - вътрешни и международни - за хората в Русия изглеждат все по-несигурни. 789-те търговски самолета на страната представляват около 2,7% от световния флот. Основният превозвач "Аерофлот" има 187 самолета със средна възраст 6,3 години, според уебсайта на компанията.

Повечето самолети, експлоатирани от руски превозвачи, са наети от чуждестранни лизингови фирми, включително AerCap Holdings. Руските власти задържат някои от тях, оставяйки съдбата на самолети на стойност около 10 милиарда долара да виси на косъм.

Има малка надежда чуждестранни собственици да си върнат самолетите, които в крайна сметка може да станат безполезни, според Кахяоглу.

„Успех с извеждането на самолет от Русия“, каза тя. "Тези самолети след шест години ще бъдат напълно "мъртви пари", защото изобщо няма да могат да получат частите."

Към 10 март в Русия има 523 самолета от чуждестранни лизингодатели, съобщи консултантът IBA. От тях 142 принадлежат на базираната в Дъблин AerCap, най-голямата компания за лизинг на самолети в света, следвана от SMBC Aviation Capital Ltd. с 35.

Съгласно санкциите на Европейския съюз, свързани с инвазията в Украйна, ирландските наемодатели имат срок до 28 март да анулират договорите.

Нови законови пречки

Русия прие в понеделник закон, който позволява на авиокомпаниите на страната да поставят самолети, наети от чуждестранни компании, в регистъра на самолетите на страната - маневра, която вероятно ще предизвика страховете на Запада от масово неизпълнение, включващо стотици самолети.

Законопроектът, подписан от руския президент Владимир Путин, разтърси световните лизингови фирми дни преди крайния срок 28 март да си върнат самолети на стойност 10 милиарда долара.

Новият закон, част от мерките на Русия за борба със санкциите, казва, че цели "да осигури непрекъснатото функциониране на дейностите в областта на гражданската авиация". 

Ходът идва, след като Бермуда и Ирландия, където на практика са регистрирани всички наети от чужбина самолети, опериращи в Русия, заявиха, че спират сертификатите за летателна годност на самолетите, защото вече не могат да бъдат сигурни, че са безопасни.

Пререгистрацията на самолети в Русия ще има за цел да ги запази да летят в страната чрез предоставяне на достъп до нови одобрения за безопасност.

Но добавянето на Русия като втора страна домакин може да постави Москва в противоречие с международните правила, забраняващи регистрацията на граждански самолети в повече от една държава наведнъж.

Освен ако западните лизингодатели не се съгласят с руските искания да освободят самолетите си от чуждестранни регистри – което се смята за малко вероятно, докато те се борят да си възвърнат контрола върху активите – новата политика също проправя пътя за голям съдебен дебат по договорите.

"Незаконно е да се регистрира самолет без доказателство за дерегистрация от предишния регистър, както и съгласието на собственика. Това би било неизпълнение по договори за лизинг", каза съветникът по авиацията Бертран Грабовски пред "Ройтерс".

Дилема за авиолиниите

Технически, новият закон не инструктира авиокомпаниите да пререгистрират самолетите си без разрешението на собствениците.

Но експертите казаха, че това поставя задължението на авиокомпанията да кандидатства за нова регистрация, за да продължи да лети в Русия - с риск от отравяне на отношенията с мощни лизингодатели, след като кризата приключи - или в противен случай да не направи нищо и самолетите да трябва да бъдат приземени.

Не всички от 35-те руски авиокомпании, около 15 от които представляват 95% от трафика в страната, се наслаждават на това, което експертите вече предупредиха, че може да се превърне в най-големия фалит в сектора на авиацията.

„Надяваме се да избегнем регистрирането на нашите самолети в Русия; искаме да ги върнем на лизинговите компании“, каза източник от една от авиокомпаниите.

"Авиокомпанията ще стане съучастник. Законът предвижда начин за регистрация в Русия, но не задължава авиокомпанията да го направи.... Това е първата стъпка към отвличането на самолетите."

Правителството на Москва настоява, че са необходими специални мерки в лицето на санкциите срещу икономиката, които президентът Владимир Путин определи като „подобни на обявяване на война“.

Юристи казват, че тристранната съдебна битка между авиокомпании, лизингодатели и застрахователи може да продължи десетилетия.

AerCap и други големи лизингодатели отказаха коментар по закона. Големите руски авиокомпании "Аерофлот" и S7 също отказаха коментар.

Руската федерална авиационна агенция съобщи, че 776 самолета са регистрирани в чужбина към 24 февруари, деня, в който Русия нахлу в Украйна. Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" за демилитаризиране и "денацификация" на съседа си.

Десетки по-стари самолети, които са намерили домове в Русия по време на пандемията, може никога да не бъдат върнати и се твърди, че струват по-малко, отколкото собствениците им могат да поискат в застраховка.

Но 11-ият по големина авиационен пазар в света включва и някои от най-новите самолети, включително най-съвременния Airbus A350, доставен на "Аерофлот" в деня на инвазията.

Съединените щати и Европа, от една страна, и Русия, от друга, блокираха въздушното си пространство за авиокомпаниите на другия.

Руският държавен авиационен орган препоръча миналата седмица авиокомпаниите с наети от чуждестранни самолети да преустановят полетите си зад граница, което затруднява наемодателите да извършват изземване. Около 425 самолета са най-застрашени, казва консултантската компания Ascend by Cirium.