Канибализъм и пиратстване на самолети: руският хаос в сектора ще продължи с години

Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването „Авиошоу“ по Bulgaria ON AIR, "В развитие", 16.03.2022 г.

17:00 | 16 март 2022
Обновен: 12:20 | 21 март 2022
Автор: Даниел Николов

Едва възстановяващ се от уникалните сривове по време на пандемията, авиационният сектор бе ударен от нова почти глобална криза заради войната в Украйна, от която най-много ще пострадат европейските участници. В тази ситуация Русия прави каквото си поиска, но действията й ще имат дългосрочни последици не само върху индустрията на страната, но и върху репутацията на всички руски авиокомпании. Най-потърпевши вероятно ще бъдат световните лизингодатели на самолети, които могат да загубят около 12 млрд. долара в машини, които не могат да си върнат от Руската федерация. Това коментира Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването „Авиошоу“ по Bulgaria ON AIR, в ефира на "В развитие" в водеща Вероника Денизова.

"Преди два дни с указ на Путин, който има силата на закон, беше разрешено на руското правителство де факто да присвоява западни самолети чрез пререгистрация от традиционно бермудската им регистрация. Около 80% от флота [на руските авиокомпании] са регистрирани в Бермуда - сега тези машини могат да получат руски регистрации и раздадени на съответните превозвачи."

Ден по-рано Бермуда взе решение да прекрати сертификатите за летателна годност на всички руски самолети, заради невъзможност физически да ги инспектира за безопасност. Така тези самолети нямат право да изпълняват полети по силата на всички конвенции, но те продължават да летят в Русия, обясни Богоявленски.

С налагането на санкците заради инвазията на Путин в Украйна Русия загуби и възможността да се снабдява с части за самолетите си. Канибализъм на машини за части е напълно възможно решение, а страната се опитва и да убеди свои съюзници да купуват части и да ги реекспортират в Русия. Това е в тотален разрив с всички регулации и такива машини ще могат да летят само над територията на Руската федерация, каза Богоявленски. 

Даже и да се спрат санкциите и да се възстанови свободният достъп до въздушното пространство, не може да се очаква бързо възстановяване в сектора. Освен срива в репутацията на страната и нейните авиокомпании, може да се очаква и бойкот на пътниците да ги използват. 

"Най-вече заради чисто юридическия хаос, в които те вече се намират - той трябва да бъде решен по някакъв начин, но ще отнеме много време. Процесите по търсене на отговорност и лизингови вноски стартират от сега - това са съдебни дела, които ще се точат доста дълго време, през което голяма част от този флот трябва да остане приземен."

Дори да се стигне до разпродаване на самолетите при връщането им, потенциалните купувачи няма да ги искат, защото те ще бъдат под един или друг запор.

Големите загуби в момента произлизат от затварянето на огромна част от въздушното пространство, което налага заобикаляне и удължаване или отмяна на полети. Тези увеличени разходи вероятно ще доведат и до увеличение на цените на самолетните билети.

Европейските полети към Азия вече трябва да се преместят или през полюса или през южен маршрут, който води и до увеличен трафик над територията на България. Китайските превозвачи и някои страни от Близкия Изток все още могат да използват руското въздушно пространство и част от трафика може да премине към тези превозвачи, коментира Богоявленски.

Увеличеният трафик над България може да доведе на ръст в постъпленията от такси. Сърбия - която не се е присъединила към санкциите срещу Кремъл - първоначално също се възползва от пазара като увеличи значителни полетите до Москва, но след това ги върна до нормални нива след външен натиск, каза Богоявленски. 

Не може да се прогнозира какви ще са нивата на пролетните и летните чартъри, но вероятно огромна част ще отпадне. 

"За България загубите ще са много големи", каза Богоявленски и добави, че рекламите за български дестинации са изчезнали от руските телевизии, но продължават да се рекламират полети до Турция.

Целия коментар можете да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.