Похищаването на самолети от Русия започна вълна от застрахователни искове

Русия тази седмица предложи да предостави компенсация за похитените самолети, включително тяхната пълна покупка, но наемодателите не са желаели да преговарят по въпроса

09:06 | 24 март 2022
Обновен: 10:41 | 24 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ходът на Русия да прехвърли почти 800 чуждестранни самолета в собствения си регистър на самолети на фона на чуждестранните санкции предизвика вълна от застрахователни искове от лизингови фирми, чиито флоти на практика са били иззети, пише Bloomberg.

Наемодателите ще твърдят, че регистрирането на самолетите в Русия, когато те вече са регистрирани в други територии, представлява квалифициращо събитие за искове, включително съгласно техните политики за военни рискове, според хора, запознати със ситуацията, които поискаха да не бъдат посочени, тъй като исковете са поверителни. Въпреки че вече бяха заявени няколко иска, усилията за пререгистрация на самолети в Русия дадоха тласък на процеса, казаха хората.

Fitch Ratings определя застрахованата остатъчна стойност на самолетите, държани от Русия след нейното нахлуване в Украйна, на 13 милиарда долара, въпреки че при съвкупни лимити за загуби исковете може да бъдат ограничени до 10 милиарда долара. Това все още ще бъде най-голямата сума в историята на авиационното застраховане, се казва в съобщението. В отделен доклад Moody's Investors Service дава оценка от 11 милиарда долара загуби.

Пазарлъци за плащания

Редица от първоначалните искове бяха отправени съгласно така наречените политики за загуба на фюселажа, които се появяват, ако цял самолет бъде отписан, сякаш се е разбил или изчезнал.

Перспективата за по-сериозни причини зад исковете предлага известно окуражаване на сектора за лизинг на самолети, който има зелена светлина да си върне самолетите под международни санкции, но няма реален начин за това. В същото време стойността на самолетите вероятно ще падне, тъй като мораториумът върху превозите на одобрени резервни части кара авиокомпаниите да прибягват до нестандартна поддръжка.

Застрахователите все още могат да се пазарят за размера на изплащанията, тъй като Русия продължава да признава собствеността на лизингодателите върху самолетите, според хората.

„На този етап не е ясно дали застрахователите ще трябва да плащат всички тези искове“, каза Moody's, цитирайки редица променливи, включително перспективата за преговори с авиокомпаниите.

Основни играчи

Повечето авиационни полици се поемат чрез пазара на Lloyd's of London, като до 40% от експозицията се преотстъпва на презастрахователи според Fitch. Някои специализирани презастрахователи на Lloyd's могат да видят „умерено изчерпване на капитала“, когато загубите се комбинират с други големи искове, казва агенцията.

Анализаторите от Berenberg идентифицираха играчи с потенциална експозиция, включително Atrium Underwriters, Axa XL, Beazley, Chubb, Fidelis, Liberty Specialty Markets и Tokio Marine Kiln, според доклад на Reinsurance News.

Fitch каза, че може да има спорове относно това дали покритието автоматично е изтекло след налагането на санкциите или е било отменено преди действителното събитие за искове. Дори при максимално възможно изплащане повечето застрахователи и презастрахователи биха понесли само удар върху печалбите, а не изчерпване на капитала.

Руско предложение

Лизинговите компании, които се стремят да върнат самолети, имат срок до 28 март да анулират договори под санкциите на Европейския съюз и по-широки банкови забрани.

Базираната в Дъблин AerCap Holdings NV, най-голямата лизингова компания в света, е имала 142 самолета под наем в Русия към 10 март, според консултантската фирма IBA. SMBC Aviation Capital имаше 35. Лизингодателите с ценни книжа, обезпечени с активи, изложени в Русия, включват Carlyle Aviation Management, Air Lease Corp., според Kroll Bond Ratings. Все още не е ясно колко наети самолети остават в Русия.

Русия тази седмица предложи да предостави компенсация за похитените самолети, включително тяхната пълна покупка, въпреки че Москва казва, че наемодателите не са желаели да преговарят по въпроса. Това е най-вероятно, защото всяко финансово споразумение с авиокомпаниите изглежда представлява явно нарушение на санкциите.

Русия премести самолета в своя регистър, след като Бермудските острови и Ирландия, където са регистрирани повечето, спряха своите сертификати за летателна годност, позовавайки се на липса на яснота относно режимите за поддръжка.

Но самолетите все още са регистрирани в тези юрисдикции и съгласно правилата, установени от член 18 от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г., те не могат да бъдат регистрирани под повече от един орган наведнъж.