Бъдещето за "Аерофлот" е завръщане в съветското минало

"Аерофлот" имаше за цел да увеличи броя на пътниците от постсъветския си рекорд от 61 милиона през 2019 г. до 130 милиона до 2028 г. - сега тези цели изглежда отиват в кошчето на историята

09:01 | 23 май 2022
Обновен: 11:18 | 23 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Часове след като президентът Владимир Путин обяви инвазията на Русия в Украйна, висшите ръководители на "Аерофлот" се събраха в централата на авиокомпанията малко надолу по улицата от Кремъл, пише Bloomberg.

В официалната част на сюрреалистичното заседание на борда те обсъдиха бюджета на водещия руски превозвач, без да споменават войната или каквито и да било рискове, които тя би могла да създаде, според двама души, запознати със срещата, които поискаха да не бъдат идентифицирани, защото тя не е била публична. Но в кулоарите някои ръководители не намериха нищо по-различно от ругатни, за да опишат перспективите на авиокомпанията, каза един от хората.

Седмици след срещата висшият изпълнителен директор на компанията, ръководителят на нейното звено за евтини полети и нейният стратегически ръководител напуснаха постовете си.

През последните две десетилетия "Аерофлот" успя да се превърне от виц за услугите от комунистическата епоха в уважаван международен превозвач, който лети с един от най-младите флотилии в света. Сега компанията е изправена пред бъдеще, което прилича много на съветското ѝ минало и тъй като самолетите й Boeing и Airbus са откъснати от системата за нови части и сервиз, тя пренасочва фокуса си към вътрешни маршрути и местно произведени самолети под въздействието на безпрецедентните икономически санкции върху Русия.

"Аерофлот" е изграден по глобален стандарт, но ще бъде сянка на себе си, способен да лети само до онези части на света, които желаят да правят бизнес с Русия“, каза Кристофър Гранвил от базираната в Лондон консултантска компания TS Lombard. „Това е огледало за руската икономика като цяло, която сега е откъсната от водената от Запад икономическа система."

Бившият главен изпълнителен директор на авиокомпанията Михаил Полубояринов каза, че е напуснал, защото не вижда себе си като най-подходящият човек, който да оглави компания, чиято международна експанзия е подкрепял и сега обслужва основно вътрешния пазар и разчита на самолети, произведени в Русия, в интервю за Forbes.

Пресслужбата на "Аерофлот" не отговори на искане да коментира заседанието на борда или перспективите му.

"Аерофлот" беше флагман на Путиновата Русия., демонстрирайки, че държавна компания може да предложи първокласни услуги в конкурентната международна туристическа индустрия. От началото на войната проблемите ѝ се превърнаха в символ на изолацията на Русия.

През март, в отговор на разпореждане на Европейския съюз за обратно присвояване на самолети, наети от руски авиокомпании, Путин разреши конфискуването на наети търговски самолети. "Аерофлот" в кратък срок спря всички международни полети с изключение на Беларус. Оттогава внимателно възобнови услугите си в 13 държави, в сравнение с 56 преди войната, последно за Малдивите.

Мерките са се отразили, като броят на международните пътници, превозени от групата на "Аерофлот" през март, намаля наполовина спрямо година по-рано до 189 000.

Неконкурентни самолети

Болката вероятно ще се влоши. По-голямата част от над 350-те самолета на групата са модели Airbus или Boeing и тя е изправена пред очертаващ се дефицит на части. Специалистите по авиационни данни IBA изчисляват, че руските авиокомпании имат доставки за три месеца и след това може да започнат да канибализират самолети за части.

Натискът за замяна на вноса с пътнически самолети, построени в Русия, подкрепян от Путин от първия му мандат, не може да компенсира недостига. Регионалният Sukhoi Superjet, който имаше два фатални инцидента през последното десетилетие, разчита на двигател, произведен в партньорство с френската Safran SA. Срокът за масово производство на по-големия Irkut MC-21 е отложен с до две години, тъй като той се опитва да доставя части от вътрешния пазар, каза вицепремиерът Юрий Борисов по държавната телевизия през март.

Все пак плановете за местно производство на двигатели за Superjet и MC-21 са далеч, според Роб Морис, глобален консултантски ръководител в компанията за авиационни анализи Cirium. Вместо това Русия планира да увеличи производството на по-малко ефективния Туполев Ту-214 по съветски дизайн. Това също е проблематично, каза Морис.

„Ту-214 е бил в изключително ограничено или на практика никакво производство в продължение на няколко години с само пет доставки на клиенти през последните пет години, просто защото е неконкурентоспособен самолет както по отношение на производителност, така и по ефективност“, каза той.

Постсъветско възраждане

През десетилетието след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., това, което беше най-голямата авиокомпания в света, превозваше по-малко от 3 милиона души годишно. "Аерофлот" беше засегнат от поредица от смъртоносни инциденти, включително полет от Москва до Хонконг, който се разби, след като пилотът даде контрола на самолета на сина си тийнейджър.

Тъй като Русия ставаше все по-просперираща и шумните самолети, произведени в Русия, не отговаряха на по-строгите стандарти за шумово замърсяване, адаптирани в ЕС в началото на 2000-те, "Аерофлот" все повече се обръщаше към чуждестранни самолети, за да заменят своите "Илюшин" и "Туполев". Превозвачът възстанови летище Шереметиево и се присъедини към алианса SkyTeam с други авиокомпании.

Въпреки пандемията от Covid-19, която доведе до загуби през последните две години, "Аерофлот" имаше за цел да увеличи броя на пътниците от постсъветския си рекорд от 61 милиона през 2019 г. до 130 милиона до 2028 г., като използва позицията на Москва като център между Азия и Европа.

Сега тези цели изглежда отиват в кошчето на историята, като "Аерофлот" отказва да публикува финансовите си резултати за първото тримесечие. SkyTeam прекрати членството ѝ и фирмите за резервации на пътувания Sabre Corp. и Amadeus IT Group SA прекратиха споразуменията за разпространение. Футболният клуб "Манчестър Юнайтед" се оттегли от дългосрочен договор за спонсорство.

Ирански модел

Призракът на иранската авиационна индустрия, където десетилетия американски санкции опустошиха авиационния сектор на Ислямската република, надвисва над компанията. ЕС забрани достъпа на по-голямата част от флота на Iran Air от въздушното си пространство от съображения за безопасност, докато страната разчита на мрежа от посредници, за да преодолее ограниченията и да набави резервни части.

Докато се приспособява към новата реалност, бордът на "Аерофлот" одобри емисия от цели 186 милиарда рубли (3 милиарда долара) в акции през май, за да стабилизира финансите си. Правителството е готово да използва пари от своя суверенен фонд, за да помогне за рекапитализацията на авиокомпанията, съобщи през април информационната служба "Интерфакс", цитирайки неидентифицирано лице.

Все пак авиокомпанията, която декларира, че мисията ѝ е да помогне на клиентите „да видят света в цялото му разнообразие“, вероятно ще трябва да се бори с намалени хоризонти.

"Аерофлот" до много голяма степен ще бъде местна авиокомпания в обозримо бъдеще“, каза Арнолд Барнет, експерт по въздушна безопасност в Училището по мениджмънт на MIT Sloan.