Китай се готви за мрачни няколко месеца, по-бързо възстановяване през 2023 г.

Повторното отваряне на Китай ще бъде смесена благословия за световната икономика

11:55 | 28 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премахването на последните ограничения за Covid от Китай вероятно ще доведе до повече смущения в икономиката през първото тримесечие, тъй като инфекциите нарастват, като същевременно ще увеличи възможността за по-бързо и по-силно възстановяване на растежа през следващата година, казаха икономисти.

Правителственото облекчаване на ограниченията – включително съобщение тази седмица за премахване на изискванията за карантина за пристигащи пътници от 8 януари – беше по-внезапно и агресивно, отколкото повечето фирми и анализатори очакваха.

Въпреки че това внесе повече несигурност в и без това крехките перспективи за растеж през следващите месеци, икономистите казват, че по-бързото повторно отваряне съкращава продължителността на икономическите шокове. Вероятно и загубите ще бъдат концентрирани в месеците около празника на Лунната нова година, период, когато производството обикновено се забавя.

„Подходът на правителството изглежда е да преодолее високата вълна от инфекции възможно най-бързо“, написа в бележка във вторник Ю Сянгрон, главен икономист за Китай на Citigroup Inc. „Рязката промяна на политиката трябва да проправи пътя към по-пълно икономическо възстановяване“.

Въздействието на прекъсванията заради Covid върху годишния растеж през следващата година „може да бъде по-малко“ от прогнозираното по-рано, каза той.

Анализаторите вече понижиха прогнозите си за растежа на Китай тази година и повишиха тези за 2023 г., откакто правителството внезапно сложи край на политиката за нулев Covid преди няколко седмици. Средната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти е растежът да отслабне до 3% през 2022 г. и да се възстанови до 4,9% през следващата година.

"Виждаме увеличени рискове за повишаване на БВП през 2023 г. - по-бързото повторно отваряне може да увеличи растежа за цялата година до 6,3%, доста над основния ни сценарии от 5,1%.

Повторното отваряне на Китай ще бъде смесена благословия за световната икономика. Съживяването на китайския туризъм може да стимулира бизнеса в секторите на услугите по света. По-плавното бизнес пътуване в и извън Китай може да помогне за облекчаване на напрежението във веригата за доставки. Но по-бързият растеж ще доведе до по-силно търсене на суровини - противопоставяйки се на очакваното забавяне на глобалната инфлация" пишат Ерик Джу и Дейвид Ку за Bloomberg Economics.

Засега чуждестранните фирми действат предпазливо по отношение на всякакви планове за инвестиции и персонал, като се има предвид, че нивата на доверие остават все още много ниски.

„Много компании видяха, че хората им преминават през изключително напрежение през ерата на нулев Covid, което ще доведе до подход „на изчакване“ за мнозина“, каза Ноа Фрейзър, управляващ директор на China-Canada China Business Council. „Квалифицираните глобални таланти са все по-малко нетърпеливи да се преместят в Китай и щетите, нанесени на доверието и репутацията през последните три години, ще отнеме време, за да се възстановят“.

Йорг Вутке, президент на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, каза, че компаниите не бързат да увеличат дела си в Китай, въпреки че ходът на правителството "потенциално" ще повиши доверието на бизнеса.

„Тъй като Китай в момента е в процес на промяна на парадигмата в подхода си към пандемията от Covid-19, бизнесите вероятно ще продължат да чакат да видят как ще се развие ситуацията на място през следващите седмици, преди да вземат дългосрочни решения относно своите инвестиции в Китай", каза той.

Неотдавнашното премахване на ограниченията на Covid може да накара анализаторите отново да преразгледат прогнозите. Гари Енг, старши икономист в Natixis SA, каза, че намалява прогнозата си за растеж през двете тримесечия до края на март до 3% от 3,5%, но очаква „силен“ цикличен отскок от април нататък.

„Промяната в политиката ще бъде краткосрочна болка, но дългосрочна печалба за китайската икономика“, каза той. „Първоначалната турбуленция ще означава прекъсване на производството и изчезнало потребление, причинявайки неравномерно и по-стръмно движение в траекторията на растеж“.

Ю от Citi очаква мобилността на хората и потребителските услуги да се възстановят по-рано и по-бързо от очакваното с началото на новата година, като отбелязва, че трафикът в градовете, които са преживели първоначалните шокове от Covid, се увеличава. Той прогнозира, че продажбите на дребно ще скочат с около 11% през следващата година до около 50 трилиона юана (7,2 трилиона долара).

Изгледите за следващата година са потенциална глобална рецесия, която ще ограничи растежа на износа в Китай.

„Сложната част е, че въпреки че китайското правителство работи усилено за отваряне на вътрешната икономика с облекчаване на мерките срещу Covid или дори премахване на повечето от тях, моментът не е перфектен“, пише в сряда Ирис Панг, главен икономист за Китай в ING Groep NV. „Дейностите, свързани с износа, включително производството, трябва да се забавят, което би дерайлирало възстановяването на китайската икономика“.

Ниу Ли, икономист от Държавния информационен център, мозъчен тръст, свързан с правителствената агенция за икономическо планиране, прогнозира, че растежът на стойността на износа ще се забави до 3% през следващата година от 9,1% през първите 11 месеца на тази година. Брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с 5,2% през следващата година и инфлацията ще остане около същото ниво като тазгодишната, каза той на брифинг в сряда.