Covid опразни улиците в Китай и изтри ефекта за икономиката от отварянето

Последните високочестотни данни показват, че рязкото нарастване на заразените задържа хората вкъщи и води до спад в пътуванията и икономическата активност.

14:45 | 23 декември 2022
Автор: Джани Ю, Ишика Мокърджи, Абишек Вишной
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите едва успяха да проследят кои акции поскъпнаха след премахването на мерките в Китай, а изглежда поскъпването може би вече е приключило.

В петък китайските бенчмаркове за акции не успяха да отбележат ръст, въпреки очакванията, че официалните лица планират да отменят допълнително ограниченията на Covid през следващия месец. Индексът Shanghai Composite се върна близо до нивото, на което беше точно преди властите да започнат да облекчават ограниченията на 11 ноември.

"Голяма част от първоначалните новини за възобновяване на търговията бяха включени в оценките на пазара, а глобалните фондови мениджъри все още са малко предпазливи относно връщането си в Китай предвид слабото потребление", казва Раджев Де Мело, глобален макро портфолио мениджър в GAMA Asset Management. "Следващото движение нагоре ще се случи, когато тази вълна от инфекции утихне и хората се почувстват комфортно да излязат и да харчат, докато живеят с вируса“.

Последните движения подчертават твърдата реалност, която очаква китайските акции, тъй като еуфорията около дългоочакваното възобновяване на търговията отслабва. Устойчивият спад в цените на акциите рискува да разколебае бикове като JPMorgan Chase & Co. и може да засили натиска върху правителството да осигури по-голяма подкрепа за пазара.

Индексът Shanghai

Първоначалните заглавия за отварянето на пазара в Китай предизвикаха рязко поскъпване на акциите на страната, като индексът MSCI China нарасна с над 30% спрямо най-ниската си стойност през октомври. Оттогава обаче индексът се търгува в тесен диапазон, тъй като рязкото нарастване на инфекциите помрачава перспективите пред втората по големина икономика в света.

Последните високочестотни данни показват, че рязкото нарастване на инфекциите с Covid задържа хората вкъщи и води до спад в пътуванията и икономическата активност. Това може да попречи на усилията на властите да съживят растежа през 2023 г., като се твърди, че висшите служители обсъждат цел за растеж от около 5 %.

Данните показват, че улиците в Китай са по-безлюдни, отколкото по време на ограничителните мерки.

"Това, което не е напълно включено в оценките, е икономическото възстановяване на Китай през следващата година след повторното отваряне на магазините, тъй като пътят не е сигурен", каза Стивън Люнг, изпълнителен директор в UOB Kay Hian. "Инвеститорите очакват различни данни, за да видят дали потреблението може да се възстанови."

Индексът MSCI

Продажбите на дребно в Китай може да останат приглушени в първоначалната фаза на възобновяване, като траекторията на възстановяване вероятно ще бъде "неравна и бавна", заявиха от Fitch Ratings в бележка от четвъртък. Продажбите спаднаха повече от очакваното през ноември, когато политиката на нулев Covid все още беше в сила.

Според Джонатан Гарнър, главен стратег за Азия и развиващите се пазари в Morgan Stanley, значимо възстановяване може да не настъпи преди Лунната нова година.

"След като преминете през Китайската нова година в края на януари и се насочите към февруари и март, ще видите много значително възстановяване на икономическата активност от изключително потиснатите нива в момента", каза Гарнър в интервю за телевизия Bloomberg във вторник.