Китайските власти насърчават хората с лек Covid да се връщат на работа

Тези действия се предприемат само няколко седмици след като страната внезапно се отказа от строгия си режим за нулев Covid

10:51 | 21 декември 2022
Обновен: 12:10 | 21 декември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

На китайските работници с лека форма на Covid им се казва да се върнат на работа, което е доказателство за пълен обрат в начина, по който се гледа на вируса, тъй като длъжностните лица се опитват да ограничат икономическото въздействие на рязкото увеличаване на броя на случаите в момент, в който страната се отваря отново.

Властите съобщиха, че през уикенда на държавните служители в западния метрополис Чунцин е било казано да продължат да работят, ако са без симптоми или имат леки симптоми на Covid. Според съобщения в местните медии длъжностните лица в Джъдзян, производствен център на източното крайбрежие на Китай, и град в близката провинция Анхуей също са дали зелена светлина на работещите с положителни симптоми на Covid тази седмица.

Тези действия се предприемат само няколко седмици след като страната внезапно се отказа от строгия си режим за нулев Covid, като се впусна с пълна сила в повторното отваряне на пазара въпреки изоставащите нива на ваксинация и по-студеното време. Промяната беше съпроводена от вълна от инфекции в големите градски центрове, като Пекин понесе първоначалния удар от това, което експертите прогнозират, че ще бъде цунами от случаи на Covid в цялата огромна страна.

Въпреки това планът на правителството изглежда е да преодолее бързо първоначалната вълна на отваряне и да върне икономиката - която беше затормозена от месеци на съкрушителни блокади, задължителни карантини и тестове, към постоянен растеж.

Разрешаването на работа на хора с Covid, особено във фабрики, несъмнено ще подхрани разпространението. И все пак някои компании са готови да поемат този риск, особено ако по-младите им работници не се разболеят твърде много.

Стимул да продължат да работят

Повечето от работниците на първа линия във фабриката на Питър Ю, която произвежда автомобили в провинция Хубей, Централен Китай, все още работят с леки симптоми. Служителите получават заплата според броя на продуктите, които произвеждат, казва той, така че има стимул да продължат да работят, дори и да са заразени. Предвид факта, че Китай до голяма степен е демонтирал някогашната си повсеместна система за PCR тестване, компанията знае дали даден работник е положителен за Covid само ако той сам съобщи за това.

"За нашата компания производственият капацитет е наистина важен - спирането на производството дори само за един ден означава голяма загуба", казва Ю. "Ако се самозаявят, ще им препоръчаме да си останат вкъщи и да се възстановят. Но реалната ситуация е такава, че много работници са заразени, нямат сериозни симптоми, избират да продължат да работят и не съобщават за случаите си."

Това противоречи на по-предпазливия подход, прилаган в други страни, които преминаха от премахване на Covid към живот с него. На повечето места са въведени правила за това кога Covid -позитивните лица - или всички, които дори са били изложени на вируса - могат да излизат на обществени места и да влизат в работни помещения. Тези ограничения имаха за цел да изравнят кривата и да сведат до минимум удара по болниците при разпространението на вируса.

Омаловажаване на Covid

Китай трябваше да изгради импровизирани клиники за лечение в Пекин, след като през първите дни на по-широкото разпространение болниците бяха препълнени със заразени хора. Оттогава официалната пропаганда се фокусира върху омаловажаването на сериозността на Covid и казва на хората да го преболедуват у дома, ако са с леки симптоми - пълен обрат в сравнение с начина, по който вирусът беше представян в Китай през последните три години.

Сега, когато първоначалният взрив от случаи изглежда отшумява, Пекин казва на работниците, че не е необходимо да доказват, че са отрицателни, за да се върнат на работното място, стига да са преминали едноседмична домашна изолация.

Други предприятия в Китай все още се опитват да ограничат разпространението на инфекцията в своите фабрики, тъй като имат важни производствени цели за края на годината. Германският автомобилостроителен гигант Volkswagen AG иска от работниците, които не са заразени с Covid, да работят по-дълго време в една от фабриките си в Южен Китай, където има много служители, болни от Covid.

Компании като доставчика на Apple Inc., Foxconn Technology Co. и производителя на автомобили Geely държат работниците си в затворени цикли, докато се разпространява вълната от Covid. Системите предвиждат служителите да бъдат ограничени до територията на фабриката и да бъдат редовно тествани, за да се предпазят от вируса.

Повторното отваряне е съпроводено с недостиг на персонал и намалено производство за предприятията в други части на света и очакванията са, че Китай ще има подобен опит, в много по-голям мащаб, тъй като се отказва от нулевия Covid. Масовите отсъствия и забавяния във втората по големина икономика в света могат да имат значителни последици за веригите за доставки и глобалния растеж.

Насърчаването на хората с леки симптоми или асимптоматични да работят може да помогне за смекчаване на това въздействие до известна степен, но също така ще засили епидемията - ще доведе до повече случаи и вероятно до смъртни случаи.