Нулевият Covid увеличи бюджетния дефицит в Китай до над 1,1 трилиона долара

Графика на деня 20.12.2022 г.

16:42 | 20 декември 2022
Автор: Айлин Тан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бюджетният дефицит в Китай достигна рекордна стойност, като приходите на правителството продължават да се свиват поради забавящата се икономика и политиките за борба с коронавируса. Същевременно разходите се увеличават, показват официални данни на китайското финансово министерство. 

Фискалният дефицит достигна 1,1 трилиона (7,75 трлн. юана) между януари и ноември, според изчисления на Bloomberg базирани на данни от финансовото министерство. Раздуването на фискалната позиция включва всичките бюджети за обществени разходи, както и бюджети за финансиране на всички правителствени нива. Публичните приходи за първите 11 месеца на годината са се свили с 3% до около 2,65 трлн. долара. Спадът до октомври е бил 4,5% на годишна база.  

Приходите от данъци върху финансовите сделки, които се плащат когато един имот се купува или продава са намалели с 23,8% на годишна база.

Общите публични разходи са нараснали с 6,2% на годишна база, а правителствените постъпления от продажба на право за ползване на земя са спаднали с 24,4% спрямо 2021 година.