В Китай вероятно има 1 милион случая на Covid и 5000 смъртни случая на ден

Тази текуща вълна може да доведе до повишаване на дневния процент на случаите до 3,7 милиона през януари, според Airfinity Ltd

10:11 | 22 декември 2022
Обновен: 10:54 | 22 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай вероятно преживява 1 милион инфекции с Covid и 5000 смъртни случая от вирусa всеки ден. Настоящият епидемичен взрив в страната се очертава най-големият от началото на пандемията, според нов анализ.

Ситуацията може да стане още по-лоша за страната с население от 1,4 милиарда души. Тази текуща вълна може да доведе до повишаване на дневния процент на случаите до 3,7 милиона през януари, според Airfinity Ltd., базирана в Лондон фирма за анализи. Вероятно тогава ще има нов скок на инфекции, който ще тласне дневния пик до 4,2 милиона през март, изчисли групата.

Нейното моделиране на мащаба и жертвите на епидемията в Китай, което използва данни от провинциите, показва, че въздействието на рязкото обръщане на страната от политиката на нулев Covid далеч надхвърля отчета на правителството.

Официално Китай съобщи за 2966 нови случая за сряда и има по-малко от 10 смъртни случая от Covid от началото на декември. Но това противоречи на нарастващия брой доклади, че болниците са препълнени с пациенти, а нуждата от крематориуми далеч надхвърля капацитета.

Промените в начина, по който правителството отчита данните за вирусите, също са фактор. Китай до голяма степен затвори огромната си мрежа от кабини за масово тестване и се отказа от усилията за включване на всяка една инфекция в дневния отчет, оставяйки жителите да разчитат на бързи тестове без задължение да докладват резултатите. Здравният регулатор на страната също тихомълком прие по-тясно определение за това, което се счита за смърт от Covid – и много по-селективно от това, което използват много западни нации – което затруднява измерването на реалните жертви от сегашния поток от инфекции.

Тези промени означават, че „официалните данни е малко вероятно да бъдат истинско отражение на епидемията, наблюдавана в цялата страна“, каза Луиз Блеър, ръководител на отдела за ваксини и епидемиология на Airfinity, в изявление. „Тази промяна може да омаловажи степента на смъртните случаи, наблюдавани в Китай.“

Точното определяне на ситуацията с Covid остава трудно в целия свят, тъй като преходът към живот с вируса означава, че по-малко държави тестват често. Появата на силно заразния вариант омикрон предизвика скок в инфекциите, включително в САЩ, които отчетоха най-високия дневен брой случаи до момента от близо 1,4 милиона инфекции през януари 2022 г. Това съвпадна с глобалния брой над 4 милиона, според Our World in Data.