Европа е против ограниченията за пътуване от Китай

Ивон Ман, Bloomberg Хонконг

11:13 | 30 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Европейските здравни власти обявиха за неоправдани ковид тестовете и ограниченията за пътуване на пътници от Китай. Казаха, че европейците имат висока степен на защита от вируса и че здравните системи на континента могат да поемат сегашното ниво на заразяване. Италия съобщи, че не е открила нови мутации на вируса сред пристигащите от Китай, освен варианта омикрон.

САЩ съобщи, че миналата седмица китайски изтребител е прелетял на 6 метра над американски разузнавателен летателен апарат над Южнокитайско море и оцениха маневрата като опасна. Необичайно близката среща е станала на 21 декември, но едва в четвъртък бе обявена. САЩ критикуват действията на Китай и оспорва териториалните им претенции като посочва принципа на свободна навигация.

Британската модна дизайнерка и природозащитник Вивиен Уестууд почина на 81-годишна възраст. С радикалния си подход към ърбан стила, тя бе важна фигура в пънка от 70-те. Уестууд направи дълга кариера в модата със серия триумфи на подиума и музейни изложби. Модната къща на Уестууд каза, че е починала докато до последния момент е правила нещата, които е обичала.