Поразен от Covid, Китай спира гигантските харчове за чипове, целящи конкуренция със САЩ

Вместо скъпоструващите субсидии, насърчаващи подкупите и американските санкции, ще търсят алтернативни подходи

16:10 | 4 януари 2023
Обновен: 16:26 | 4 януари 2023
Автор: Деби Ву,Гао Юан,Маюми Негиши
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай спира мащабните инвестиции, насочени към изграждане на индустрия за производство на чипове, която да се конкурира със САЩ, тъй като възраждането на Covid в цялата страна натоварва икономиката № 2 в света и финансите на Пекин.

Високопоставени служители обсъждат начини да се откажат от скъпоструващите субсидии, които досега не са дали много плодове и са насърчили както подкупите, така и американските санкции, твърдят запознати. Докато някои продължават да настояват за стимули на стойност до 1 трилион юана (145 милиарда долара), други политици са загубили вкуса си към подхода, основан на инвестициите, който не е дал очакваните резултати. 

Вместо това те търсят алтернативни начини за подпомагане на родните производители на чипове, като например намаляване на цената на полупроводниковите материали.

Това би означавало промяна в подхода на Пекин към индустрия, която се смята за ключова за оспорване на американското господство и за запазване на китайската икономическа и военна конкурентоспособност. Това подчертава как икономическите сътресения в страната натоварват ресурсите на Пекин и спъват амбициите му в областта на чиповете - един от основните приоритети на президента Си Дзинпин. Това може да има последици за разходите в други важни области - от околната среда до отбраната.

Акциите на китайските производители на чипове и доставчици на оборудване не успяха да се справят с широкото пазарно рали. Tokyo Electron Ltd. поевтиня с 1,2% в Япония, докато китайските аналози, включително Naura Technology Group Co. и Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. спаднаха с повече от 1%.

Не е ясно какви други политики в областта на чиповете обмисля Пекин и дали в крайна сметка ще реши да се откаже от подхода с големи капиталови инвестиции, който работи толкова добре за стимулиране на производствения сектор през последните десетилетия. Китайското правителство все още може да реши да пренасочи ресурси от други области, за да финансира своите производители на чипове. Представители на информационната служба на Държавния съвет и на Министерството на промишлеността и информационните технологии не отговориха веднага на изпратените по факс молби за коментар.

Но дискусиите, които се провеждат в момента, са в ярък контраст с предишните усилия на Пекин да влее колосални ресурси в индустрията на чиповете, включително създаването на Националния инвестиционен фонд за индустрията на интегралните схеми през 2014 г.

Този инструмент е в основата на недоволството на Си от предишната философия на Пекин. Известен в бранша като Големия фонд, той привлече около 45 млрд. долара капитал и подкрепи десетки компании, включително китайските шампиони в производството на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp. и Yangtze Memory Technologies Co.

Администрацията на Си е разочарована от факта, че десетките милиарди долари, вложени в индустрията през последното десетилетие, не са довели до пробиви, които да позволят на Китай да се конкурира със САЩ на по-равностойна основа. Всъщност SMIC и Yangtze, двата най-напреднали китайски играча в областта на полупроводниците, бяха осакатени от санкциите на САЩ.

Миналото лято високопоставени представители на Пекин разпоредиха множество антикорупционни проверки на високопоставени лица от индустрията, обвинявайки корупцията за пропилени и неефективни инвестиции. Големият фонд вероятно ще загуби авторитета си в резултат на това.

Всички тези събития се случиха в момент, когато полупроводниците все повече се превръщаха в ключово бойно поле в съперничеството между Китай и САЩ. Си неведнъж е говорил за необходимостта от чувство за спешност за разрешаване на така наречените "точки на задушаване" в Китай: области, в които страната все още разчита в голяма степен на САЩ и други чуждестранни сили, включително критични технологии като чиповете.

Той призова висшите служители да постигнат самодостатъчност в ключовите технологии, тъй като САЩ се стремят да изолират Китай. Когато си осигури прецедентен трети мандат през октомври, Си обеща да "действа по-бързо" при изпълнението на стратегически проекти за увеличаване на иновациите, като заяви, че "ще бъдат положени усилия за подобряване на новата система за мобилизиране на ресурси в цялата страна, за да се направят ключови технологични пробиви и да се увеличи силата на Китай в стратегическата наука и технологии".

В отговор на това китайските официални лица наскоро обсъдиха дали да предложат допълнителни стимули за местните компании за полупроводници, казаха хората. Според хората обаче мнозина са преценили, че ще е трудно да се събере значителна сума, след като през последните години Пекин е похарчил много средства за борба с Covid.

Вместо това сега официалните лица искат от местните доставчици на материали за полупроводници да намалят цените, за да окажат подкрепа на местните си клиенти.

Слабите данъчни постъпления, намаляващите продажби на земя и разходите за спиране на Covid свиха финансите на правителството, като доведоха до рекорден бюджетен дефицит през миналата година.

В същото време САЩ все по-агресивно преследват технологичните амбиции на Китай.

Миналата година те ускориха кампанията си за ограничаване на усилията на Пекин в областта на чиповете, като използваха различни инструменти, включително контрол на износа, за да възпрат напредъка на Китай в областта на новите технологии. Това беше част от усилията за поддържане на това, което съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан нарече "възможно най-голяма преднина". 

Ключови съюзници на САЩ, сред които Нидерландия и Япония, също се съгласиха по принцип да затегнат контрола върху износа на модерни машини за производство на чипове за Китай, съобщи Bloomberg News, което може да бъде още един потенциално обезсилващ удар върху грандиозните планове на Пекин в областта на чиповете.