Южна Корея иска мерки в подкрепа на чиповете

Пол Алън, Bloomberg Сидни

11:00 | 3 януари 2023
Обновен: 11:36 | 3 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Президентът на Южна Корея нареди на правителството да използва силни инициативи в подкрепа на индустрията на чиповете, докато други страни започват да харчат милиарди за мерки в помощ за полупроводниците. Президентът отхвърли закона, приет миналия месец, който предвиждаше по-малки данъчни намаления за корпорациите. Независими депутати казаха на Bloomberg, че Южна Корея трябва да ускори подкрепата на чипове местно производство.

"Вярвам, че запазването на технологичното предимство означава, че нашата страна може да бъде водеща във всякакъв план като дипломация и отбрана, без да може да бъде изпреварена от други страни. Това е традицията, която трябва да предадем на следващите поколения", каза Ян-Хян-джа, независим депутат от Южна Корея.

Президентът Байдън каза, че в момента не обсъжда съвместни ядрени учения с Южна Корея, след като неговият южнокорейски колега поиска по-активна роля в управлението на ядрените оръжия на Корейския полуостров. Това е значителна промяна в десетилетната политика на американските съюзници за възпиране на Северна Корея. Пхенян напоследък засили напрежението с тестове на десетки ракети и с подготовка за нов ядрен тест.

Министерството на отбраната в Москва каза, че украински удар по руски военен обект в окупираната източна част от страната е убил 63 войници, базирани там. Украйна предупреди, че Русия може да започне нови атаки около православната Коледа в края на седмицата. Украинският президент Володимир Зеленски каза на Нова година, че руските с право се страхуват, защото губят.