Всъщност годината беше чудесна за бъдещето на технологиите

Дните на идеализма може и да са отминали, но в бъдещето на технологиите вече е настъпил период на истински напредък

19:10 | 28 декември 2022
Автор: Тим Кълпан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всички цифри сочат, че това е една от най-лошите години за технологичния сектор от повече от десетилетие насам. Сривове на акции, криптоимплозии, прекъсвания на веригата на доставки, замразяване на финансирането на стартъпи и още хакерски атаки превърнаха 2022 г. в година, която повечето биха предпочели да забравят. И все пак се появиха редица важни събития, които създадоха предпоставки за едно по-розово бъдеще.

Когато часовникът отмерва края на 2022 г., технологичният Nasdaq ще отбележи един от най-големите си годишни спадове от поне 14 години насам. Други индекси, включително по-широките S&P 500 и MSCI World, се представиха по-добре, но все пак осигуриха на инвеститорите най-тежките загуби от повече от десетилетие. Най-голямата жертва, разбира се, бяха криптотърговците. Клиентите на компании като брокерите FTX и Voyager, както и на стейбълкойна TerraUSD/Luna, не само бяха обрани, но и валутата, която беше в основата на балона - биткойнът, загуби около две трети от стойността си. 

Wonderful Year
Спад на технологичните акции. Технологичният индекс Nasdaq composite е на път да отбележи най-лошата си година от повече от десетилетие.

Тези сътресения, които са свързани с повишаването на лихвените проценти, забавянето на световната икономика и махмурлука след Covid, засегнаха множество технологични компании - от големи имена като Google и Facebook, които съкратиха персонал, до стартиращи компании, които може да не оцелеят още една година. 

Все пак има и някои положителни новини и ето няколко примера.

Post-Quantum става по-сигурен: В някакъв момент през следващите няколко десетилетия ще стане възможна нова парадигма в областта на компютрите. Вместо да правят изчисления в двоични единици (битове), системите ще работят в по-сложни части, наречени квантови битове (кюбити). Компютърните учени с право са развълнувани от възможността за по-мощни и ефективни машини. Изследователите в областта на сигурността обаче са обезпокоени, тъй като това означава, че криптографските подходи за опазване на данните могат да бъдат нарушени. Всичко, което се съхранява днес, от пароли до номера на кредитни карти, в бъдеще може да бъде декриптирано от квантов компютър, който все още не е изобретен. През юли Националният институт по стандартизация и технологии на САЩ най-накрая публикува четири алгоритъма, разработени от външни изследователи, "които са предназначени да издържат на атаката на бъдещ квантов компютър". Без такива предпазни мерки по-широката общност - от финансовите фирми до интернет компаниите - няма сигурност, че системите, които внедряват сега, ще бъдат сигурни години напред. Сега те могат да продължат смело напред към неизвестното. 

Машините могат да разговарят и да рисуват: Редица системи с изкуствен интелект попаднаха в заглавията на вестниците през 2022 г. заради странната си способност да изглеждат като хора. Инструменти за писане като ChatGBT могат да отговарят на въпроси, да създават поезия и да пишат код. DALL-E прави същото за изображения, както и няколко други. Нормално е да се вълнуваме и да се страхуваме от това развитие. Когато студент от университета признае, че използва технологията, за да пише есета, а художниците отбележат, че тези ботове са изградени върху основата на откраднати произведения, тогава човечеството има всички основания да се тревожи. Но не можеш да спреш прогреса, така че предизвикателството пред нас ще бъде как да насочим изкуствения интелект към употреби, които ни помагат, и далеч от такива, които могат да навредят дори на малка част от населението.

Кризата с доверието в криптовалутите: При цялото злорадство на криптомечките относно възмездието за сектора през 2022 г. не бива да забравяме, че хиляди хора загубиха купища пари, а жертвите са твърде много, за да бъдат преброени. И все пак има невероятни прилики с краха на дот-ком преди две десетилетия, който проправи пътя за период на огромни иновации - сред тях онлайн разплащания и софтуер за комуникации - които наистина подобриха живота на милиарди хора по света. Има голяма вероятност този последен срив да накара предприемачите да се съсредоточат върху бизнеси, които имат практическа стойност отвъд карикатурните маймуни и схемите "pump-and-dump". А ако имаме истински късмет, рисковите капиталисти ще спрат да дават възможност на криптошарлатаните и ще насочат вниманието си към финансирането на по-стойностни проекти.

Мъск подпалва Twitter: Синята птица не е мъртва. Всъщност вероятно й остават още няколко години. Но поглъщането и разрушаването на краткия формат на социалната медия насочи вниманието към няколко алтернативи, които в крайна сметка могат да се превърнат в по-приятелски настроени и толерантни платформи за споделяне на информация и мнения. Каквото и да е бъдещето на Twitter, светът вероятно ще бъде по-добре след пет години, ако се появи нещо, което да намали властта на един мегаломански милиардер.

Америка събира чиповете си: Приемането на пакет за корпоративно благосъстояние на стойност 53 млрд. долара, целящ да привлече производителите на чипове, прилича на изстрелването на Луната, което Вашингтон стартира преди 60 години. Ще бъдат похарчени много пари, ще се стигне до много провали и САЩ вероятно все още няма да настигнат Тайван в производството на полупроводници. Но мечтата, която получи тласък благодарение на инвестициите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. в Аризона, ще помогне на страната, която е създала чиповете, да възвърне част от предишната си слава.

Децентрализация на производството: След като години наред светът разчиташе на една държава за по-голямата част от своите устройства, той се намира в момент, в който комбинацията от сътресения, свързани с Covid, прекъсвания на доставките и геополитическо напрежение наложиха преосмисляне на производството. Apple Inc. най-накрая се отнася сериозно към алтернативните локации и ще видим по-голям дял от нейните продукти, произведени на места като Индия, Виетнам, Европа и евентуално Северна Америка. Все повече компании, обхващащи отрасли от електрониката до автомобилостроенето, ще смесват източниците си на производство. Смисълът на диверсификацията не е да навреди на Китай, а да направи веригите за доставки по-устойчиви.

Лесно е да погледнем назад към една трудна година и да се почувстваме малко мрачни. Дните на идеализма може и да са отминали, но в бъдещето на технологиите вече е настъпил период на истински напредък.