Робот на Google брои ягоди

Макс Чафкин, Bloomberg Businessweek

20:30 | 15 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Компанията, която ви донесе Google Glass, самоуправляващия се автомобил на Google, някои от най-безумните и фантастични неща, които можете да си представите се фокусира върху броене на ягоди. И ето защо.

През последното десетилетие, Google X беше проектиран да се занимава с т.нар. лунни снимки. Много от тези проекти не се осъществиха. Но имаше и няколко успеха. Google X се превърна в много по-пешеходен, но също така реален бизнес. Мисля, че това е мястото, където се появява Проектът „Минерал“.

„Минерал“ работи по проект за въвеждане на роботика, машинно обучение и компютърно зрение, но в света на селското стопанство. Те правят роувъри, полуавтономни, дистанционно управлявани роботи. Когато се движи по лехите, роботът прави снимки. Тези снимки след това се подават към много усъвършенствани алгоритми за машинно обучение.

Колко ягоди има това растение? Колко листа има? Колко е високо? Какъв вид е? Опитва се да използва тези данни, за да помогне на земеделските стопани да кажат с известна сигурност, кои растения се справят добре и кои не.

Крайната цел е печеливш бизнес, който да продава машинно обучение и експертиза в областта на роботиката на компании от селското стопанство.

Освен това мисля, че целта е да се подобри земеделието и по-специално да се помогне на фермерите да произвеждат повече с по-малко. И когато разговаряте с хората в X, това, те казват, че все повече се занимават в промените в климата.

Вижда се въздействието им. Ако фермерите са в състояние да отгледат по-добри растения, които да се справят с повишаващите се температури, ако успеят да използват по-малко вода, по-малко торове, това би могло да има значително въздействие върху климата и може да ни позволи да живеем по-добре.