Мъск завлича Twitter в опасна заешка дупка

Изглежда наблюдаваме как той повлича себе си и Twitter в заешката дупка на конспиративната теория

10:00 | 25 декември 2022
Автор: Парми Олсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато миналата седмица Елтън Джон обяви, че напуска Twitter заради работата му с дезинформация, той получи отговор от самия Елон Мъск.

"Обичам музиката Ви", написа Мъск в Twitter. "Има ли някаква конкретна дезинформация, от която сте обезпокоен?"

Певецът не отговори. Вместо това Мъск сам предостави отговор два дни по-късно:

В един кратък туит Мъск сигнализира за подкрепата си за широко разпространената конспиративна теория срещу ваксините, наричана понякога Нюрнберг 2.0 - по името на процесите срещу нацистите след Втората световна война - която прокарва идеята, че световни лидери, учени и журналисти ще бъдат съдени за ролята им в създаването на фалшива пандемия. Това е абсурдна теория, която се превръща в още по-сериозна, тъй като разубеждава уязвимите хора да си поставят ваксини Covid-19, и която вероятно ще процъфти в Twitter, след като сайтът се отказа от политиката си за дезинформация относно Covid миналия месец - промяната в правилата, която вероятно е предизвикала решението на Елтън Джон да напусне.

Мъск е на път да премине към "пълна пицария" - измислицата на QAnon за световни лидери, ръководещи мрежа за сексуален трафик на деца. Изглежда наблюдаваме как той повлича себе си и Twitter в заешката дупка на конспиративната теория.

Почти с всеки изминал ден милиардерът засилва все повече параноични идеи с опасен ефект. Той популяризира необосновано анти-ЛГБТК твърдение за съпруга на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси часове след като мъж нападна Пол Пелоси в дома на двойката. И той направи публично достояние вътрешни имейли в Twitter, предизвиквайки поток от конспиративни разговори в платформата.

Във вторник Мъск публикува туит, който потвърждава собствената му траектория: "Следвайте [белия заек]" - фраза, свързана с последователите на конспирацията QAnon. Туитът беше препубликуван в няколко от най-популярните форуми на QAnon и изглежда активизира членовете на тези мрежи.  

Мъск критикува решението на Twitter да премахне платформата на Доналд Тръмп след атаките срещу Капитолия в САЩ на 6 януари, но собствените туитове на Мъск все повече изглеждат така, сякаш също могат да разбунят плашещи тълпи. През уикенда той неоснователно предположи, че бившият му ръководител на отдела за доверие и безопасност е бил привърженик на детската сексуализация, като публикува скрийншот от колежанската дисертация на Йоел Рот от 2016 г. за по-безопасни начини за достъп до гей сайт за запознанства.

Това не беше първият път, в който той използваше Twitter, за да хвърли обвинение в педофилия към някого, но в този случай Мъск вероятно е знаел, че екстремистки групи прокарват одиозната идея, че гейовете "набелязват" деца, за да ги малтретират. Оттогава на Рот му се е наложило да избяга от дома си след вълна от заплахи.

Далеч от това да бъде отговорен пазител на "обществения градски площад", Мъск използва платформата, за да разпалва възмущение и кликове - нещо, което всякакви отвратителни екстремисти правят от години.

Екипът на Мъск проучва вътрешните имейли на Twitter, за да твърди, че сайтът е злоупотребил с властта си, преди той да поеме управлението тази есен. Известни като "Досиетата на Twitter", те имат за цел да покажат, наред с други неща, че компанията е повлияла на изборите в САЩ, като е ограничила разпространението на статия в New York Post за материали, намерени в лаптопа на Хънтър Байдън, поради въпроси за произхода на материалите. Twitter също така замрази акаунта на Post за 16 дни след публикуването на статията.

Вътрешните "файлове" сочат по-скоро за некадърност, отколкото за конспирация, като показват много вътрешни разправии какво да се прави с историята, като по това време ръководителите на Twitter са смятали, че Post се е сдобил с хакнати данни и са решили, че това би нарушило правилото на Twitter да не се публикуват материали от хакери.

Рот, бившият ръководител на отдела за безопасност, заяви, че Twitter не е трябвало да блокира историята - и е прав. Както Twitter, така и Facebook превишиха правата си, като се опитаха да коригират действия, които се случват извън техните сайтове.

Вместо това Twitter е трябвало да остане фокусиран върху това да се увери, че собствената му платформа не е използвана като оръжие, за да се задълбочи намесата в изборите - или речта на омразата, или дезинформацията. Точно това обаче прави Мъск сега и решението му от тази седмица да разпусне Съвета за доверие и безопасност на Twitter няма да помогне.

Мъск е в пълното си право да използва Twitter, за да популяризира политическа партия или широко противоречиви идеи. Но той се насочва към по-тъмни краища, прокарвайки разкази, вкоренени във фанатизъм и лъжи - точно когато социалните мрежи овладяват дезинформацията.

Жалко е, че Мъск дава на рекламодателите още една причина да стоят настрана от Twitter, но още по-големи проблеми могат да възникнат за здравето на онлайн дискусията, ако той продължи да разпространява вредни лъжи. Милиардерът може да намира всичко това за много забавно или "пикантно", но няма да е толкова забавно, когато някой пострада.