Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск се скара с управата на родния град на Twitter заради спални помещения в компанията

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 08.12.2022

12:48 | 8 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Илон Мъск се скара с родния град на Twitter Inc. - Сан Франциско, след като превърна част от помещенията в централата на компанията в импровизирани спални, което вероятно нарушава градските строителни правила. Новият шеф на социалната мрежа уволни заместник-главен юрисконсулт заради подозрение, че е „къртица“ на журналист, това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според запознати през последните седмици Twitter е превърнал няколко конферентни зали в офиса в спални помещения, оборудвани с мебели като нощни шкафчета и фотьойли. Сега, след като хиляди служители бяха съкратени или уволнени след закупуването на компанията за 44 млрд. долара от милиардера в края на октомври, компанията вече не се нуждае от толкова много места за срещи.

Градският отдел за строителен контрол проучва темата, след като е получил жалба, съобщи San Francisco Chronicle във вторник. Мъск се нахвърли върху кмета Лондон Брийд заради разследването, като заяви, че компанията осигурява легла за уморените служители. В Twitter той приложи линк към неотдавнашен репортаж на Chronicle за скорошната смърт на бебе, за което се твърди, че случайно е погълнало фентанил на детска площадка в града. 

„Нашият отдел за строителна инспекция е длъжен да разследва подадените жалби и да установи дали има извършени нарушения", казва Джеф Кретан, говорител на Брийд, в изявление, изпратено по имейла до Bloomberg. „Това е основно задължение на властите“. 

Той отказа да коментира туита на Мъск, като заяви, че Брийд е „съсредоточен върху управлението на града, което включва предоставянето на основни градски услуги, като например да се гарантира, че отделите отговарят на официалните жалби, и да се изправи пред нашите съвсем реални предизвикателства, като например справянето с кризата, причинена от смъртоносния фентанил по нашите улици".

Сан Франциско се бори с нарастващата престъпност и с усещането, че е все по-опасен, а окръжният прокурор Брук Дженкинс заяви в интервю за Bloomberg през миналата седмица, че в града цари „беззаконие". След съобщението за инцидент с дете с фентанил Брийд написа в Twitter, че „е важно да поддържаме безопасността на обществените места" и заяви, че тези, които продават наркотика, трябва да бъдат подведени под отговорност. 

Преди да финализира покупката си на Twitter, Мъск лансира идеята за превръщане на офис сградата на компанията за социални медии в приют за бездомни, като заяви, че служителите не се явяват там заради сега вече прекратените политики за работа от вкъщи. След като придоби компанията и уволни около 3700 служители, което е почти половината от работната ѝ сила, той постави ултиматум на останалите служители да се ангажират с „хардкор" дейност в Twitter.

Мъск не само очаква от служителите си да работят дълги часове и дори да спят в офиса, когато е необходимо, но също така е помолил много от служителите си в Tesla Inc. и Boring Co. да му помагат в Twitter по време на преходния период. Смята се, че стаите са предназначени и за тези служители, някои от които пътуват до Сан Франциско за работни срещи, казват запознати със случващото се.

Междувременно Джим Бейкър, заместник-главен юрисконсулт на Twitter Inc., е бил изгонен от компанията заради боравенето му с информация, съобщи самият Мъск в Twitter.

„В светлината на опасенията относно възможната роля на Бейкър в потискането на информация, важна за обществения диалог, той беше изведен от Twitter днес", заяви Мъск.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.