Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Twitter раздава стимули на рекламодателите си, достигащи $1 милион

Бойчо Попов, гл. редактор в Investor.bg, в "Бизнес старт", 30.11.2022

12:40 | 2 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Twitter Inc. предлага на рекламодателите стимули, за да увеличат разходите си за платформата, като по този начин се опитва да даде тласък на бизнеса си, след като поглъщането на Илон Мъск накара много компании да се оттеглят, разказа Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Според имейл на компанията до рекламните агенции Twitter предлага на рекламодателите стимули, които са толкова щедри, колкото са и разходите им за реклама.

Twitter е подложен на натиск да привлече обратно марките, които напуснаха платформата или намалиха разходите си, след като Мъск придоби компанията в края на октомври. Рекламодателите изразиха загриженост относно подхода на милиардера към модерирането на съдържанието и спирането на акаунти, наред с други въпроси.

Според новия план на Twitter рекламодателите, които резервират реклама за поне 500 000 долара, ще могат да се възползват от възможността разходите им да бъдат допълнени със „100% добавена стойност" до максимален размер от 1 млн. долара. По-малките суми на разходите ще се класират за по-ниска сума на добавена стойност.

Според запознати тази оферта е валидна за реклами, които се пуснат преди края на годината.

В петък Twitter Inc отново спря акаунта на Кание Уест, само дни след като му беше възстановен, тъй като негови туитове нарушиха правилата на платформата за социални медии.

Собственикът на Twitter Илон Мъск, който нарича себе си абсолютен привърженик на свободата на словото, приветства завръщането на рапъра, сега известен като Ye, в платформата през октомври.

В последния си туит късно в четвъртък Мъск заяви: „Опитах се да направя всичко възможно. Въпреки това той отново наруши правилото ни срещу подстрекаването към насилие. Акаунтът ще бъде спрян”.

Американският рапър, дискредитиран заради антисемитски изказвания, отново предизвика възмущение. „Харесвам Хитлер" и „Обичам нацистите", заяви музикантът и моден предприемач в интервю за известния ултрадесен любител на теориите на конспирацията Алекс Джоунс.

Компанията майка на Facebook Meta се е обърнала преди известно време към антитръстовия орган на Европейския съюз, за да се опита да уреди съществуващо разследване. Разследването, започнало през юни миналата година, се фокусира върху това дали социалната мрежа използва нечестно данните на рекламодателите, за да се конкурира с тях в областта на онлайн обявите. Второ разследване проверява дали Facebook обвързва услугата си за обяви Marketplace със социалната си мрежа, за да си осигури предимство при достигането до клиентите.

Имаше много предварителни дискусии, които досега не са довели до никакъв напредък, казват запознати с въпроса лица. Европейската комисия и Meta са отказали коментар.

Сключването на споразумение по антитръстово разследване позволява на компанията да избегне евентуални глоби в размер на до 10% от световните си приходи. Освен това няма да бъде установено нарушение, което може да бъде от полза за предотвратяване на искове за обезщетение.

Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Inc. Дара Косровшахи заяви, че компанията му не обмисля съкращаване на работни места, въпреки че конкурентите ѝ DoorDash Inc. и Lyft Inc. намаляват персонала си, за да се справят с несигурните икономически перспективи.

„Не, ние сме добре“, каза Косровшахи пред Bloomberg News, след като говори в Икономическия клуб на Чикаго, отговаряйки на въпрос дали гигантът в областта на споделени пътувания ще намали броя на служителите си.

Коментарите му се открояват сред тези на колегите му от технологичния сектор, които съкращават хиляди служители. Конкурентът на Uber - Lyft, заяви през миналия месец, че ще намали броя на служителите си с 13% и ще се раздели с някои бизнеси. Гигантът DoorDash обяви, че ще съкрати 1250 работни места, за да намали разходите си. 

Uber избегна широкомащабни съкращения, въпреки че Косровшахи призна, че компанията заема по-консервативна позиция по отношение на наемането на служители и други инвестиции. Това се случи след мащабни съкращения през 2020 г., когато в разгара на пандемията Uber уволни повече от 6000 служители, или около една четвърт от работната сила по това време.

През ноември Uber съобщи, че приходите за третото тримесечие са се ускорили със 72% до 8,34 млрд. долара, което успокои опасенията на инвеститорите, че нарастващата инфлация ще възпре клиентите да наемат превоз или да поръчват храна за вкъщи.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.