Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Финалист на "Дръзките" ще помага на Китай да стане световен шампион по футбол

Владимир Грозданов, изпълнителен директор на Barin Sports. "Бизнес старт", 20.12.2022 г.

12:33 | 20 декември 2022
Обновен: 13:34 | 20 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Спестяваме контузии на футболни играчи, удължаваме кариери на играчи и държим тяхното максимално високо ниво през по-голям процент от времето. Това помага за повече победи и спестяване на разходи. Така Владимир Грозданов, изпълнителен директор на Barin Sports, описа компанията, която беше финалист в първото телевизионно стартъп състезание "Дръзките" на Bloomberg TV Bulgaria, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Развитата от компанията технология на преносима система за наблюдения на състоянието на играчите по време на тренировки и мачове помага на треньорите да взимат решения в реално време. Системата следи работата на терена, как тя влияе на функционалното състояние на играчите и в какви зони на терена се извършва работата, разказа Грозданов.

Barin Sports има като клиенти отбори в Полша, Северна Македония, Португалия и ОАЕ, и планира да използва част от 2.2 млн. евро инвестиция от Фонда за капиталови инвестиции на ББР и частни инвеститори за стъпване на пазара в САЩ и Китай в края на 2023 г. и разработване на два нови продукта.

"В Китай има огромен скок на търсенето на подобен тип технологии и вече ни търсят за технологогични партньори във футболни академии със стотици хиляди деца. Свързаха се през нашия стратегически партньор за производство - в едно от посещенията ни там ни запознаха с главата на техния футбол, представиха ни плановете за развитие на футбола в Китай. Имат много стриктен план къде трябва да бъде Китай след петнадесет години."

Партийната линия е Китай да е световен шампион и се започва с изгражднето на огромен брой терени и подготовка на стотици хиляди деца във впечатляващи академии, разказа Грозданов.

"Имаме подписан договор за производство и стратегическо партньорство - все още не сме официален технологичен партньор на никоя от академиите, в разговори сме."


Играчите в момента играят на предела си и е важно да се преценява как да не се прескача този предел, как да се контролира умората и да се избягват безконтактните травми, обясни Грозданов. Анализът на данните в реално време помага на треньорите да намалят грешките, причинени от умора, да промени стратегията и темпо на игра в зависимост от получената информация. Системата на Barin Sports помага да се намери баланса между функционалното състояние на играча, измерено през един месец, и натрупаната умора от работа през последната седмица.

Можем да измерим и спортната злоба и хъс на футболистите, уверен е Грозданов.

"В голям детайл се следи работата на сърцето, която отчита тези показатели чрез високи нива на стрес и адреналин. Ние гледаме в реално време пулсовата крива като линейна графика, баланса между нея и работата, която играчът извършва, и можем да преценим дали става въпрос за умора или висок адреналин, можем да преценим минута по минута по време на мача какво се случва с тези показатели и с предиктивна аналитика да преценим кога даден човек може да изкара още и кога е хубаво да бъде сменен."

Подобни системи с преносима електроника са разрешени от ФИФА и УЕФА, използвани са на Световното първенство по футбол в Русия. Отбори като "Манчестър Юнайтед" имат 15 анализатори, които следят данните в реално време по време на мач, а над половината отбори в първата лига на България използват подобни системи, каза Грозданов.

"Въпрос е на правилно разчитане на данните - изненади във футбола не съществуват като цяло. Изненади са за хората, които не са запознати с детайлите в подготовката. Всички приеха, че Мароко бяха изненада на това първенство - не, това е оптимална подготовка на състезателите."

Технологията на компанията може да бъде използвана за всички отборни спортове на открито като американски футбол, бейзбол, ръгби, но компанията е избрала да работи фокусирано върху футбола заради размера на екипа си. С промяна в системата за проследяване на играчите, технологията може да се използва и на закрито - например в баскетбола, където е бил пилотният продукт, каза Грозданов.

Двата нови продукта на компанията са от професионалната отборна система да се направи такава за индивидуално ползване и умен текстил.

В коментар за състезанието "Дръзките", Грозданов каза, че са се срещнали с много стойностни компании и е "много обнадежден" за стартъп екосистемата в България.

Как е започнала компанията, какви са плюсовете и минусите за технологична компания като Barin Sports в търсене на финансиране от различни фондове и повече за технологията на компанията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.