САЩ включват още 30 китайски компании в Черния търговски списък

Този ход би представлявал поредната ескалация в конфликта между САЩ и Китай по отношение на технологиите

10:05 | 14 декември 2022
Автор: Джени Леонард
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента Джо Байдън планира да включи производителя на чипове Yangtze Memory Technologies и още над 30 други китайски компании в Черен списък, който ще им попречи да купуват определени американски компоненти, ход, който със сигурност ще задълбочи напрежението между двете водещи световни икономики, предава Bloomberg.

Министерството на търговията на САЩ ще добави водещия китайски производител на чипове за памет и останалите в т.нар. „черен списък“ на субектите още тази седмица, според запознат с обсъжданията, който е помолил да не бъде назоваван, тъй като става дума за чувствителен въпрос. На дружествата, включени в списъка на субектите, се забранява да купуват технологии от доставчици от САЩ, освен ако не получат специален лиценз за износ от Търговския отдел.

Представител на Yangtze Memory е отказал коментар.

Този ход би представлявал поредната ескалация в конфликта между САЩ и Китай по отношение на технологиите. През октомври администрацията на Байдън представи мащабен набор от ограничения върху възможностите на Китай да купува полупроводници и оборудване за производство на чипове, като по това време включи Yangtze Memory и други компании в списък за допълнителен контрол.

По това време Министерството на търговията на САЩ добави 31 компании, включително Yangtze Memory, в т.нар. непроверен списък, което означава, че американските власти не са в състояние да докажат, че тези компании не подкрепят китайската армия. Това постави началото на 60-дневен период, през който компаниите трябваше да докажат, че техните предприятия не участват в дейности, които застрашават националната сигурност на САЩ.

Изглежда, че китайското правителство си сътрудничи с американските власти, за да предотврати включването на Yangtze Memory и други фирми в черния списък. Това е включвало помощ от страна на китайското Министерство на търговията на местни компании при проверките на крайната употреба, изисквани от САЩ, включително разкриване на информация за продукти и операции.

Базираната в Ухан Yangtze Memory, е най-големият производител на 3D NAND полупроводници в страната, произвеждащ чипове памет, които се използват в смартфони и други компютърни устройства в конкуренция с такива компании като Samsung Electronics Co. Фирмата е водила преговори за доставка на Apple Inc., което би било значителна стъпка за китайската технологична индустрия, но впоследствие това е било отложено.

Американските представители защитиха последните ограничения, като обясниха, че те са необходими, за да попречат на Китай да се превърне в по-голяма икономическа и военна заплаха. Администрацията на Байдън иска да гарантира, че производителите на чипове в страната няма да си осигурят възможността да произвеждат усъвършенствани полупроводници, които биха подпомогнали китайската армия.

Китай остро разкритикува стъпките на САЩ, твърдейки, че американското правителство се опитва да спре неговия възход. Тази седмица Китай заведе дело в Световната търговска организация, с което се опитва да отмени наложения от САЩ търговски контрол, като твърди, че той ще наруши световната търговия и веригите за доставки.