Япония се очаква да подкрепи американските санкции за Китай

Джоди Шнайдер, Bloomberg

15:00 | 13 декември 2022
Обновен: 16:15 | 13 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво точно се опитват да забранят и какво означава това за Пекин?

Този договор с Япония и Нидерландия влиза в сила в близките седмици. Те ще възприемат поне част от мерките, които САЩ наложи през октомври и които имат за цел да ограничат напредналото производство на чипове от Китай. Ще се ограничи оборудването, което се доставя на Китай от Нидерландия, Япония и САЩ. Това на практика означава пълна блокада на доставките и Китай просто не може да го замени, защото няма оборудване за това.

Според някои анализатори наистина няма начин да си го направят сами. Не може да стане.

САЩ работи с Япония и Нидерландия, за да се опита да прокара санкциите. Американската позиция е, че това оборудване дава на Китай несправедливо предимство, което те биха използвали по начин, който буди тревога за националната сигурност. Това е американският аргумент. Китай изобщо не е съгласен.

Подчертава се значението на този съюз.

Наистина. И трите страни са най-големите производители на оборудването за производство на чипове. Сега Китай няма да има към кого да се обърне, за да получи оборудването за производство на напреднали полупроводници.

По този начин се спират амбициите им в тази област.

Това искаше да каже САЩ: че ако нямат американско оборудване, китайската индустрия не може да мръдне. Понеже САЩ имат съображения за националната сигурност. Това са съобщенията на САЩ, Япония и Нидерландия, според хора, запознати с въпроса и с които Bloomberg разговаря.

Двете страни имат същите съображения и ще се присъединят към САЩ, поне частично, може би не изцяло. Но ще приемат значителна част от мерките за ограничение на продажбата на това оборудване на Китай.

Колко е важно това оплакване на Китай пред Световната търговска организация?

Това е единствената възможност, която има Китай в момента. Защото е далеч от собствено производство на такова оборудване.

Затова отиват при СТО и казват – вижте, САЩ и тези други две страни създават проблем на веригите на доставка, глобален проблем. Ще създадат значителни смущения за снабдителните вериги.

Макар че в последните 2г. имаше доста смущения там.

Освен това Китай казва, че САЩ няма основания да спира износа за тях заради националната сигурност, защото не е представил доказателства, а само се опитва да спре развитието на тази индустрия в Китай.

Обаче СТО може да спре САЩ.

Ако СТО се съгласи с Китай, започва цял процес, който ще се развие до по-широкия проблем между САЩ и Китай, проблемите в търговията помежду им. Това е целият проблем. Може би ако СТО започне да действа в полза на Китай, САЩ ще отстъпят, защото не биха искали да навредят на други сегменти в търговията.

Но ще отнеме време.

Така че явно битката скоро няма да приключи.