Rhodium Group: Китай няма много опции за чиповете

Рива Гуджон, директор на Rhodium Group

11:08 | 14 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Знаем, че ако това съобщение стане официално, ще доведе до практически пълна блокада на сложните машини за Китай, от които се нуждае, за да прави сложни чипове. Какво мислите? Какво ще стане на база информацията, която имаме?

Япония и Нидерландия изглежда координират отговора си. Цифрите имат значение, но те са важни играчи в този сегмент. Има признаци, че по принцип са съгласни. Ще трябва да видим какво означава това, когато излязат техническите детайли.

Преговорите продължават. Къде ще мине линията на общия консенсус предстои да видим.

За чуждестранните партньори на САЩ е по-лесно да въведат контрол над по-мощните компютри, но друго е да приемат американския аргумент, че растящият дял на Китай в по-напреднали технологии е пряка заплаха за националната сигурност и затова да въведат строг експортен контрол.

Но конвергенцията се случва и САЩ упражнява натиск по различни начини. Вярвам, че имаме промяна в парадигмата на оформяне на експортния контрол на САЩ. На 7 октомври не очакваме копи-пейст от партньорите Япония и Нидерландия, но се очаква някакво общо съобразяване.

Изглежда вървим в тази посока.

Китай сигурно е много силно подразнен при положение, че се обърнаха към Световната търговска организация. Всякакво решение, дори и в полза на Китай няма да е приложимо за САЩ, така че свършиха ли им възможностите? Какво друго могат да направят като инвестиции и изграждане на такъв капацитет в момента?

Тази седмица беше доста показателна за липсата на възможности Китай да се противопостави на експортния контрол, който САЩ иска да наложи.

Например имаше съобщения, че Пекин скоро може да обяви 143 млрд долара субсидии за насърчаване на производството на свои чипове. Това сме го виждали и преди – харчат десетки милиарди долари и се опитват да постигнат целта да правят 80% от чиповете, които ползват до 2030г.

Китай обаче остава далеч от тази цел. Едва около 7% от чиповете са направени днес в страната. Така че това проблем.

Освен това китайският фонд е погълнат от корупционни скандали и това не помага Китай да прави големи технологични пробиви, за да преодолее контрола на експорта.

Както казвате, те се оплакаха на Световната търговска организация, което показва само липсата на други възможности за Китай.

Можете да подадете оплакване, но има изключение за националната сигурност, което ще се използва от САЩ. И освен това американското влияние в СТО е все още много силно.

Така че това е по-скоро публичен протест, отколкото нещо друго.