TSMC започна масово производство на чипове от следващо поколение

В Тайван се намират повече от 90% от производствените мощности за водещите чипове в света.

12:11 | 29 декември 2022
Автор: Деби Ву
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайванската компания за производство на полупроводници (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) стартира масово производство на чипове от следващо поколение в четвъртък, като гарантира, че островът ще остане в основата на критична технология, за която се борят на практика всички световни правителства.
Основният производител на чипове за Apple Inc. започна масово производство на усъвършенствани 3-нанометрови (nm) чипове в кампуса си в Тайнан, Южен Тайван. По този начин TSMC последва Samsung Electronics Co. в подготовката за производство на технология, която се очаква да контролира следващия набор от най-модерни устройства - от iPhone до интернет сървъри и суперкомпютри.

TSMC напредва в производството на чипове от следващо поколение, тъй като компаниите с по-малко влияние научиха уроците си от спада в търсенето на фона на опасенията от рецесия и несигурността относно въздействието на американските санкции върху китайската икономика. Тази година TSMC намали плановете си за капиталови разходи с поне 10% до 36 млрд. долара, а някои анализатори предупреждават, че може да ги свие допълнително през 2023 г.

В четвъртък председателят на TSMC Марк Лиу изрази увереност в дългосрочните перспективи за търсенето на чипове и обеща да произвежда бъдещите поколения 2nm чипове в тайванските градове Хсинчу и Тайчунг.
"През следващото десетилетие полупроводниковата индустрия ще се развива с бързи темпове, а Тайван със сигурност ще играе още по-важна роля в световната икономика", заяви Лиу. Търсенето на 3nm чипове е "много голямо".

В Тайван се намират повече от 90% от производствените мощности за водещите чипове в света. Световните политици и клиенти са все по-недоверчиви към технологичната си зависимост от остров, който Пекин заплаши да завладее, и подтикнаха TSMC да премести част от производството си в чужбина.
Въвеждането на високопроизводителните чипове следва съобщението на TSMC, че ще предлага 4nm чипове в нов завод в Аризона от 2024 г. и 3nm чипове във втори завод в САЩ през 2026 г. Компанията също така увеличава капацитета си в Япония и проучва обекти в страни като Германия.

Скорошното решение на TSMC да диверсифицира производството си в чужбина предизвика тревога в Тайван, че това ще подкопае стратегическото значение на острова в дългосрочен план. Тайванският президент Цай Инг-вен заяви по-рано тази седмица, че действията на TSMC за изграждане на фабрики в чужбина са по-скоро знак за силата на Тайван в чужбина, отколкото заплаха за местната индустрия. Планът на TSMC за местно производство на 2-nm чипове е в отговор на призивите фирмите на острова да продължат да държат най-модерната технология за производство на чипове у дома.

"Масовото производство на 3-нанометрови чипове е плод на десетилетно сътрудничество с местната верига на доставчиците", каза Лиу.
Samsung започна масово производство на 3-нанометрови полупроводници през юни в стремежа си да настигне TSMC в бизнеса с производство на чипове по поръчка и да отговори на нарастващото търсене на високопроизводителни устройства, които консумират по-малко енергия.

Чиповете с транзистори с по-малка ширина на линията обикновено са по-производителни и енергийно ефективни. TSMC заяви, че нейните 3nm чипове предлагат по-добра производителност от 5nm чиповете, като същевременно изискват около 35% по-малко енергия. Технологията 3nm ще спомогне за създаването на крайни продукти с пазарна стойност 1,5 трилиона долара в рамките на пет години, каза Лиу.
Нарастващата доминация на TSMC в производството на чипове от висок клас съвпада със санкциите на САЩ срещу китайската полупроводникова индустрия, които имат за цел да ограничат геополитическия съперник на Вашингтон.

Китай претендира, че Тайван е част от неговата територия и редовно заплашва да нахлуе на острова, за да предотврати официалната му независимост. Неотдавнашните военни учения, проведени от Пекин около Тайван, отново породиха опасения относно зависимостта на света от острова по отношение на полупроводниците. Това е така, защото Китай претендира, че Тайван е част от неговата територия и редовно заплашва да нахлуе, за да предотврати официалната му независимост.