Неравномерните отношения между Китай и Русия могат да бъдат обяснени с една дума

Русия обяви безгранично "приятелство" с Китай, но в Пекин може би гледат на нещата по различен начин

18:00 | 31 декември 2022
Автор: Ариел Шангуан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След руското нахлуване в Украйна реакцията на Китай в отговор на руската агресия бе ожесточено обсъждана в западните медии. По-голямата част от дискусиите са фокусирани върху един конкретен термин: „приятелство без ограничения“ – фраза, за която се смята, че е взета от китайско-руско съвместно изявление, издадено няколко месеца преди войната.

Но има един проблем с тази фраза. Докато руската версия на изявлението наистина използва думата „приятелство“, китайската версия използва термина „приятелско отношение“ или "доброжелатество". Това само въпрос на превод ли е, или Китай умишлено избягва да използва думата „приятелство“?

Като изследовател, който изследва проблемите на преводите в международните отношения, проследих употребата на думата „приятелство“ в китайски и руски документи, когато описвам техните отношения. Открих, че разминаването между гледната точка на двете нации за природата на техните отношения се появява за първи път в договор, подписан между предкомунистическото правителство на Китай и Съветския съюз през 1945 г.

Договорът е наречен по различен начин в китайската и руската версия. В руското издание договорът е „Договор за приятелство и съюз“, докато в китайската версия е „Договор за доброжелатество и съюз“.

Такъв асиметричен начин за обозначаване на тяхното партньорство се запазва в още два договора, подписани след основаването на сегашната Китайска народна република през 1949 г. Първият е (на руски) „Договорът за приятелство, съюз и взаимна помощ“, подписан през 1950 г. , а другият е „Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество“, подписан през 2001 г. И в двата случая китайските издания заменят думата „приятелство“ с „доброжелатество“, което показва, че въпреки падането на СССР, характерът на китайско-руските отношения остава същият.

Нещо повече, китайското изявление от 2019 г. относно развитието на китайско-руското всеобхватно стратегическо партньорство използва многократно думата „доброжелатество“, за да опише двустранните отношения между двете държави. Думата „приятелство“, от друга страна, се появява само веднъж, когато е използвана специално за обозначаване на „приятелството“ между китайския и руския народ. Това доказва, че не е грешка в превода, а по-скоро китайско намерение да се разграничи „доброжелатество“ от „приятелството“.

Неравномерно отношение

Защо Китай толкова неохотно използва етикета „приятелство“? Какво означава руско „приятелство“ за Китай? Моите изследвания показват, че китайската съпротива срещу руското „приятелство“ може да бъде свързана с техния опит с една конкретна организация, която е демонстрирала чрез поведението си какво означава съветското – и следователно, руско – „приятелство“ за Китай. Тази организация беше съветското дружество за приятелство.

Официално създадени през 1927 г., съветските дружества за приятелство са мрежа от комунистически организации, които се стремят да мобилизират хора извън социалистическия блок, които симпатизират на съветската идеология. С възхода на фашизма през 30-те години на миналия век и последвалото съветско обединяване със Съединените щати, обществата бяха ребрандирани като улесняващи глобалния културен обмен и се стремяха да повлияят на некомунистическа публика. Китайско-съветските дружества за приятелство израснаха от този културен обмен.

През 1945 г. Обществото за китайско-съветско приятелство е основано в Далиан, град в северен Китай, който по това време е бил под съветски контрол. То веднага става популярно сред местните. До 1949 г. в Китай има повече от 50 общества за приятелство.

Но китайският ентусиазъм към тези общества не трая дълго, тъй като хората осъзнаха какво представляват. Китайските комунисти, които току-що бяха извели страната от опустошителна гражданска война, искаха китайско-съветските отношения да бъдат „взаимно изгодни“. Чрез тези дружества за приятелство те се надяваха, че Съветите могат да научат Китай на някакво ноу-хау за социалистическо държавно изкуство.

Както Лиу Шаоци, тогавашен вицепрезидент на Китайската комунистическа партия, каза през 1949 г., „Съветският съюз е учителят на Китай. Китайците трябва да бъдат ученици на съветския народ."

Но китайските служители скоро разбраха собствената си наивност, тъй като стана ясно, че основната цел на тези дружества за приятелство е да пропагандират съветското превъзходство и да подчертаят колко благодарен трябва да бъде Китай за съветската помощ. Обществото Шенян, например, често спонсорира лекции на теми като „Колко велик е Съветският съюз?“ и „Защо Съветският съюз помага на китайския народ?“

До края на 50-те години на миналия век стана очевидно, че вместо да бъдат „взаимно изгодни“, имаше взаимно неразбиране за това какви трябва да бъдат отношенията между Китай и Съветския съюз. Китайците вярваха, че тяхната трудно спечелена комунистическа победа трябваше да спечели уважението и равна позиция със Съветския съюз. Но за Съветите новооснованата Народна република беше просто още една сателитна държава в огромната съветска система.

Националните граници и суверенитетът нямаха значение в този социалистически блок. Що се отнася до Съветите, източникът на власт на тази система е бил – и винаги ще идва от – Москва.

Това предполага, че китайското нежелание да нарече китайско-руското партньорство „приятелство“ може да се корени в предишните му взаимодействия със съветските дружества за приятелство. Като умишлено не преведе думата като „приятелство“, Китай показа минималната си съпротива срещу етикет, който би могъл да ги направи веднъж податливи на руската империалистическа амбиция.

В светлината на това и като се има предвид доколко китайските изявления за войната в Украйна подчертаха важността на националния суверенитет, ясно е, че симпатиите на Китай към украинците идват от малко по-различно място от това на Запада. Идват не от чувство за морал или отговорност, а от позицията на подобна държава, която трябваше да се бори за равенство и собствена национална идентичност в рамките на очевидно неравноправни отношения.

Статията е публикувана за първи път в The Conversation.

Ариел Шангуан е професор по международни отношения в Xi'an Jiaotong-Liverpool University в Суджоу, Китай. Неговите изследвания засягат основно обмена на знания и епистемичните формации в историята и теорията на международните отношения и как социалните и политически концепции, които са вкоренени в интелектуалните и философските традиции, се превеждат и трансплантират в различни политически и културни контексти.