Русия обикаля целия свят за оръжия във войната срещу Украйна 

Руските власти отричат, че внасят оръжия, но разузнавателни данни показват по-различни отношения със страни като Сирия, Иран и дори Северна Корея

20:28 | 11 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговски кораб санкциониран от САЩ преминава през Босфора плавайки от Сирия към Русия в края на миналия месец. Служители на европейски разузнавателни служби, които следят кораба „Спарта II”казват, че пренася военни машини, които трябва да подпомогнат военните действия на Русия срещу Украйна, пише Bloomberg.

Пътуването на кораба към черноморското пристанище на Новоросийск подчертава усилията на Кремъл да се възползва от всякакви ресурси за нападението си, което навлезе в 6-тия си месец. Това е най-голямата военна операция в Европа от Втората световна война насам и тя вече изтощава снабдителните линии на Русия.

Докато Украйна получи оръжия и муниции от САЩ и Европа за милиарди долари, за да се защитава, Русия трябва да разчита на собствените си ресурси, за да поддържа силите по фронтоватa си линия на фона на сведения за мащабни загуби. Американски агенции изчисляват, че десетки хиляди руски войници са ранени или загинали, а хиляди единици бронирана техника са унищожени.

Длъжностно лице заяви, че американското правителство вярва, че Русия използва търговски кораби, за да превозва военни товари в Черно море, което съвпада и с доклади на европейски разузнавателни служби. Източникът пожела да остане анонимен.

„Спарта II“ почти сигурно е превозвал военно оборудване от сирийското пристанище Тартус, което се изпозлва от Русия, според агенти на разузнаването, които се позовават на сателитни изображения от 17 и 25 юли. Не е ясно точно какви са военните превозни средства, но те са били натоварени на кораба в Сирия, след което е забелязан да преминава Босфора и да разтоварва 11 единици техника на пристанището в Новоросийск.  

Данните за проследяване на кораби показват, че съдът е собственост на компания, върху която САЩ налагат санкции през май, която е контролирана от руското министерство на отбраната. Той е извършил пътуването на тези дати, очевидно безпрепятствено от членката на НАТО Турция.

Анкара се позова на Конвенцията от Монтрьо, за да затвори пролива за военни кораби скоро след нахлуването на Путин на 24 февруари, въпреки че търговски кораби могат да преминава през него. Тази година Русия и друг път е използвала товарни кораби на компанията „Oboronlogistika OOO“ по същия маршрут. Те са превозвали военни товари многократно от Русия до Сирия и в миналото.

Говорител на Държавния департамент на САЩ препрати запитвания по въпроса към турското правителство. Турски служител, запознат с въпроса, каза, че търговски кораб ще бъде проверен само ако има сигнал или съмнение за неправомерни действия. Говорител на Белия дом отказа да коментира дали САЩ са разговаряли с турски официални лица за ситуацията. Кремъл и „Oboronlogistika“ не отговориха веднага на искания за коментар.

Русия натрупа огромни запаси от въоръжение по време на десетилетна програма за модернизация, ръководена от Путин, а официални лица в Кремъл отричат да има проблеми с доставките. Все пак американски и европейски служители казват, че загубата на голям брой танкове и бронетранспортьори принуждава Москва да се насочи към запаси от по-старо оборудване, включително танкове Т-62, които са произведени преди десетилетия.

Подобно на Русия, Украйна не е разкрила мащаба на военните си загуби, въпреки че е изправена пред логистични предизвикателства срещу много по-голям враг, особено в началото на войната. Президентът Володимир Зеленски каза в интервю на 22 юли за Wall Street Journal, че жертвите на бойното поле са намалели до около 30 на ден. Най-високите стойност бяха между 100 и 200 души на ден през май и юни, но тези цифри не са потвърдени от независим източник.

Путин разполага с войски в Сирия, откакто нареди операция през 2015 г. за подкрепа на президента Башар ал-Асад. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза през 2017 г., че военните са тествали повече от 160 вида усъвършенствани оръжия там, включително изтребители, ракети с лазерно насочване, танкове, методи за електронна война и системи за противовъздушна отбрана.

Има индикации, че Кремъл се е опитал да се снабдява с допълнителни ресурси и от други места.

През последните седмици напрежението между Армения и Азербайджан относно спорния регион Нагорни Карабах отново се разпали на фона Същевременно Москва отрича новините, че е намалила мироопазващите сили от 2000 войници, които са били изпратени в Украйна. През март САЩ заявиха, че Русия е отклонила някои войски в Украйна от отцепилия се регион на Грузия Южна Осетия, където от войната през 2008 година беше разположила хиляди войници.

Русия се обръща към Иран, за да се опита да закупи въоръжени дронове, обяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс на форум за сигурност на САЩ миналия месец, като каза, че това показва „недостатъците на днешната руската отбранителна индустрия и трудностите, които изпитват след значителни загуби“.

Северна Корея може да се превърне в малко вероятен нов източник на артилерия, тъй като разполага със системи с прилично качество и миналия месец призна контролираните от Кремъл Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за независими, според човек, запознат с руската отбранителна политика, който също пожела да запази анонимност.

Руските пратки от Сирия вероятно са част от цялостната логистика на страната, тъй като Новоросийск се използва за снабдяване на бази в съседен Крим, който Путин анексира през 2014 г., а оттам към окупираните Херсон и Запорожие в Южна Украйна, казва един от служителите на европейското разузнаване. Русия наскоро дислоцира сили и техника в района, докато Украйна се готви за контранастъпление в района на Херсон.

Русия премести значителен брой войски в Крим в подготовка за разполагане в Южна Украйна и най-малко осем батальонни тактически групи, които се състоят от 800 до 1000 войници. Те бяха преместени от района на Източен Донбас, което увеличи натиска върху логистичните ѝ маршрути за доставки, каза лицето.

Вместо широкомащабна офанзива, Украйна може да се стреми да примами руските сили в района на Херсон, където те ще бъдат по-уязвими за атака, написа Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс в Шотландия 7 август в Twitter. „Освен това проблемът с доставките за руснаците е много по-сложен с реките, където мостовете могат да бъдат прекъснати, а има само няколко железопътни линии“, пише още той.

Способността на Русия да провежда устойчиви далечни атаки, които позволиха по-ранния, но недостатъчен напредък в Донбас, изглежда са били значително засегнати от украинските нападения срещу складове, железопътни линии и мостове. Изглежда, че частите на фронтовата линия получават по-малко запаси.

Украинските сили, използващи доставена от САЩ далекобойни мобилни системи за залпов огън HIMARS, наскоро атакуваха руски линии за доставки и складове за боеприпаси зад фронта, както и ключова инфраструктура с все по-голяма ефективност.

„Доставките на оръжия от Запада позволяват на Украйна да удари мостове, което усложнява логистиката и доставките“, казва Игор Коротченко, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на световната търговия с оръжие. „Все пак артилерията и щурмовите самолети са ключовите оръжия в настоящата ни офанзива и нямаме недостиг на нито едно от двете.“

Около 80 000 руски войници са били убити или ранени във войната, каза заместник-министърът на отбраната на САЩ по политиката Колин Кал в понеделник на редовен брифинг в Пентагона. Според оценката на САЩ Русия е изразходвала значителен процент от своите прецизни боеприпаси, включително ракети с въздушно и морско изстрелване, и е загубила около 4000 танка и други бронирани превозни средства, допълни той.

„Голяма част от това се дължи на системи като Javelin, като AT4, но и честно казано заради креативността и изобретателността в начина, по който украинците са използвали тези системи“, каза още той.

Путин не се опита да подсили армията си, като нареди масова мобилизация, вероятно защото това би рискувало да принуди руската общественост да се изправи срещу цената на война, която досега той е държал на разстояние от тях. Но регионалните служители предложиха парични стимули, за да насърчат хората да станат доброволци на краткосрочни договори, а през май долната камара на парламента премахна горната възрастова граница за военна служба.

Миналия месец руското правителство увеличи производството на оръжия, като поиска правомощия за облекчаване на трудовите разпоредби в отбранителните компании, позовавайки се на „краткосрочната повишена нужда от ремонт на оръжия и военно оборудване“.

Руските военни системи разчитат на микроелектронни компоненти, проектирани и произведени в САЩ, Европа и Източна Азия, според нов доклад на Royal United Services Institute в Лондон, базиран на изследване на останките от оборудване, използвано в Украйна.

Въпреки че се стреми да подкрепи армията си на бойното поле, през последните дни руските успехи в източната част на Украйна продължават да бъдат изключително ограничени, според служители на разузнаването.

Василий Кашин, руски военен експерт от Московското висше училище по икономика, каза, че нациите не трябва да подценяват ресурсите на Русия. Но добави, че вносът на оръжия все е важен, като отбеляза, че Северна Корея има многоцелеви ракетни системи с голям обсег, които са „по-мощни от тези, които Русия има“.

„Разбира се, Русия има някои проблеми на бойното поле, но не виждаме доказателства, че тя внася оръжия за войната си срещу Украйна“, каза той. „Може обаче да си струва да го направим.“