Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бунтът в Казахстан изтрива възможността за демократично развитие

Доц. д-р Александър Сивилов, преподавател и координатор на Via Evrasia, в "Светът е бизнес", 07.01.2022

21:12 | 7 януари 2022
Обновен: 16:56 | 8 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Някой яхна справедливите протести на казахите. Това каза доц. д-р Александър Сивилов, преподавател и координатор на Via Evrasia, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Размириците в Казахстан изглеждат като координирани действия на групи, които не са обикнвени протестиращи срещу цената на пропан бутана. Това беше поводът". 

Иначе, безспорно, както социално, така и обществено напрежение в Казахстан, съществува от много дълго време, подчерта гостът. "То е дълго таено и нямам съмнение, че голяма част от хората, които излязоха на площадите са обикновени казахстански граждани, които искат радикална промяна".

"Засега все още е рано да се каже как ще се развие ситуацията, но изглежда, че мина преломният момент и се надявам да се тръгне в посока намаляване на насилието. "За съжаление големият губещ са обикновените казахи. За пореден път се случва нещо много неприятно - изтриване на възможността за демократично развитие".

Видяхме как бяха използвани протестите в Беларусия, припомни експертът. "Резултатът обикновено е, че ако едно протестно движение не успее срещу някакъв тип авторитарен режим, обикновено реакцията е много силна. Мобилизация на режима и тотално унищожаване на демократичните свободи. Предполагам, че същия процес ще наблюдаваме в Казахстан". 

В тази вътешно казахстанска битка има и елементи, привнесени отвън, категоричен бе събеседникът. "За момента е много трудно да разберем кои са истинските играчи". "През последните години, когато започнат такива процеси, САЩ винаги са заподозрени, че стоят в основата им. В този случай по-скоро е малко вероятно да има такъв елемент".

"Изглежда, че външната намеса може да идва по линия на някакви радикални ислямски групировки... част от екстремистки групи, които осъществиха големите погроми имат снайперско въоръжение, което иначе не присъства като модели в Казахстан. Тоест, това не са оръжия, които са плячкосани от някъде, а са внесени отвън. Въпросът е от къде и кой стои зад това". 

Неочаквано Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) сработи, подчерта Сивилов. "Дълги години тя изглеждаше като напълно нефункционираща структура. Навлизането на силите на организацията доведе до невъзможност да бъде завършен един преврат в Казахстан. Руските миротворци, изпратени там, няма да участват в разпръскване на протестиращи и в операции, свързани с "прочистването" на райони от банди. Това изрично бе казано и няма да има такъв силов елемент. Но същевременно войските на ОДКС се заеха с охраната на ключовите инфраструктурни системи на държавата, включително административни структури. Наистина осъществяването на един силов сценарий за сваляне на властта вече е практически невъзможен".

"За мен това е силно свързано с преговорите, които трябва да се проведат следвата седмица между Русия и САЩ в Женева, а по-късно Русия - НАТО и Русия и Съвета на Европа. Вероятно, ако този преврат в Казахстан беше успял, Русия щеше да влезе в една много тежка позиция - в позицията на слабя играч в тези преговори. В момента се очертава друг сценарий, в който тя ще изглежда като силния играч. Като страната, която се е справила и като елемент от сигурността в Централна Азия. Това може да създаде много, много сложна ситуация на дипломатическата сцена". 

Казахстан произвежда 40% от световния добив на уран. Той е и един от големите износители на нефт. Конфликтът ще се отрази сериозно на покачване на цените на нефта на световните пазари.

Каква е историята на създаването на еднолична република в Казахстан след разпада на СССР? Какво представляват и защо са важни обществените традиции на казахското общество и клановото разделение? Защо съществува разделителна линия север-юг и какви са културните и религиозните различия, които са важни, за да се разбере в дълбочина конфликта в страната? Как се отразява върху ситуацията фактът, че "в южните части на страната има силно проникване на радикализиращия се ислям"? Как се вписва Казахстан в идеята "Един пояс - един път"?

Целия коментар вижте във видеото.