Путин забрани на чуждите петролни компании и банки да напускат страната

Русия увеличава залозите в енергийното противопоставяне с промени в проектите край остров Сахалин

13:03 | 6 август 2022
Обновен: 13:04 | 6 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин затегна контрола си върху два ключови сектора на руската икономика с указ, който забранява на някои чуждестранни банки и енергийни компании, включително Exxon Mobil Corp., да напускат бизнеса си в страната до края на годината.

Exxon и други чуждестранни акционери в петролното находище "Сахалин-1" няма да имат право да се разпореждат с притежанията си до края на годината като част от мерките за „защита на националните интереси“, според указ, публикуван в правната база данни на Русия. Указът идва само няколко дни след като Exxon заяви, че води преговори за прехвърляне на своя дял от 30% в "Сахалин-1" на неназовано дружество, припомня Bloomberg.

Указът също така нарежда на правителството да подготви списък с други енергийни компании и банки с чуждестранни акционери, които могат да бъдат обект на същите ограничения.

Международни компании - от производители на енергия до производители на потребителски стоки и електроника - се изтеглят от Русия или спират дейността си след нахлуването ѝ в Украйна. Докато санкциите и финансовите ограничения, наложени както от Кремъл, така и от други нации, затрудняват извършването на бизнес, компаниите също са загрижени за потенциална обратна реакция, тъй като се смята, че подкрепят руската икономика по време на войната.

Някои банки казаха, че обмислят възможността да напуснат страната заради инвазията. Руските официални лица заплашиха да блокират всякакви подобни действия, заявявайки, че националните ѝ банки не се третират справедливо в чужбина. Много чуждестранни банкови звена все още остават в Русия, включително UniCredit SpA, Raiffeisen Bank International AG и Citigroup Inc.

Citigroup Inc. заяви миналия месец, че обмисля "пълен набор от възможности" за напускане на Русия. Raiffeisen заяви, че напускането на страната е една от възможностите.

Основно петролно поле

Exxon оперираше находището "Сахалин-1", което беше смятано в Русия за инженерно чудо, когато за първи път започна добив през 2005 г. Проектът произвеждаше около 227 000 барела на ден миналата година, използвайки два ледоразбивача, за да поддържат износа дори когато морето замръзне през зимата.

Добивът на петрол там е практически спрян от 15 май поради решението на Exxon да се оттегли от проекта, съобщи "Роснефт" по-рано тази седмица. Не е имало износ на суров петрол от терминала Де Кастри, който обслужва "Сахалин-1", от началото на юни, според данните от проследяването на танкери, наблюдавани от Bloomberg.

"Роснефт", която държи 20% от проекта, заяви, че няма информация за преговорите на Exxon за излизане от "Сахалин-1", като посочи, че не е била страна в тези преговори.

Русия и другите чуждестранни акционери в проектите предприемат стъпки за възстановяване на добива, според "Роснефт". Японската SODECO държи още 30% в проекта, а индийската ONGC Videsh Ltd. има останалите 20%.

Указът на Путин налага същите ограничения върху по-малкия петролен проект "Харяга" и редица други руски активи, притежавани или съпритежавани от фирми от така наречените „неприятелски нации“, които включват САЩ, Япония и повечето европейски страни.

"Харяга", разположена в Западен Сибир, е много по-малка от "Сахалин-1", изпомпвайки около 31 000 барела на ден миналата година. Френската TotalEnergies SE през юли заяви, че се е съгласила да прехвърли своя дял от 20% в полето на руската "Зарубежнефт", която управлява проекта с 40% дял. Норвежката Equinor ASA, която има 30%, заяви в края на май, че ще напусне полето.

Новият указ не обхваща проекта "Сахалин-2".

Увеличени залози

Русия засили натиска върху инвеститорите в своите два тихоокеански енергийни проекта, които някога помогнаха на Москва да възстанови икономиката си, обвинявайки ExxonMobil за спада на производството на петрол в "Сахалин-1" и давайки на акционерите на "Сахалин-2" един месец да поискат своите дялове.

Офшорните проекти "Сахалин-1" и "Сахалин-2" в Далечния изток на Русия стартираха през 90-те години на миналия век, когато Москва привличаше чуждестранни инвеститори с дълбоки джобове, за да донесат парите, необходими за възстановяване на икономиката след падането на Съветския съюз.

В четвъртък руският държавен енергиен шампион "Роснефт" обвини оператора ExxonMobil за спада в производството на петрол в "Сахалин-1".

„Към момента резервоарите на Де Кастри са пълни на 95%, петролът не се разтоварва (за износ)“, каза "Роснефт".

Русия заяви миналия месец, че производството на петрол в "Сахалин-1" е спаднало до едва 10 000 барела на ден (bpd) от 220 000 bpd поради санкциите, наложени на Москва.

Отделно постановление на руското правителство, подписано на 2 август и публикувано късно в сряда, даде на чуждестранни инвеститори в проекта за втечнен природен газ (LNG) "Сахалин-2" - Royal Dutch Shell и японските търговски къщи Mitsui & Co и Mitsubishi Corp - един месец, за да поискат дяловете си в ново предприятие, което ще замени съществуващия проект.

Държавната газова компания "Газпром" ще получи малко над 50% от новото руско дружество, което ще замени компанията Sakhalin Energy, а новата компания ще държи останалите 49,99%, докато съществуващите акционери на "Сахалин-2" не кандидатстват за дял - началото на септември е определен като краен срок за това.

Ако те не успеят да направят това, делът в новото предприятие ще бъде оценен и продаден от правителството на руско дружество, съгласно указ, подписан от президента Владимир Путин през юни.

„Продължаваме да работим по намирането на приемливо споразумение, което ни позволява да се оттеглим от нашия дял в Sakhalin Energy в съответствие с приложимите законови изисквания и проектни споразумения“, каза говорител на Shell пред "Ройтерс".

Mitsui & Co и Mitsubishi Corp намалиха във вторник стойността на своите дялове в проекта за LNG "Сахалин-2" с 217,7 милиарда йени (1,62 милиарда долара) след хода на Москва да поеме контрола върху него.

Правителството на Япония обаче повтори желанието си японските компании да запазят дяловете си там.

„Проектът "Сахалин-2" е изключително важен за стабилното енергийно снабдяване на Япония и ние ще продължим да поддържаме залозите“, каза японският министър на индустрията Коичи Хагиуда пред репортери в четвъртък. Правителството проучва подробности за новата организация, каза той.

Mitsui и Mitsubishi, които заедно притежават 22,5% дял в проекта, заявиха поотделно, че проучват подробности за новото дружество и ще отговорят, като същевременно си сътрудничат с японското правителство и помежду си.

Токио заяви, че ще подкрепи търговските компании в усилията им да останат в проекта "Сахалин-2". Япония внася около 10% от своя LNG от Русия, главно от "Сахалин-2".

Наследникът на проекта ще бъде регистриран в град Южно-Сахалинск на руския тихоокеански остров Сахалин. Заводът за втечнен природен газ "Сахалин-2" се намира на 60 км (37 мили) южно от Южно-Сахалинск.