Не всички съюзници подкрепят Украйна да атакува цели в Русия

САЩ публично се обявиха против стратегията за нападения на територията на Русия

20:15 | 31 май 2023
Автор: Наталия Дроздиак, Аня Нусбаум, От Умелас
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ и европейските съюзници призоваха за предпазливост по въпроса дали Украйна трябва да има право да нанася удари на територията на Русия, на фона на опасенията, че евентуална ескалация може да ги въвлече в по-широкобхватна война.

Страните, подкрепящи Украйна, заемат различни позиции по въпроса как тя трябва да отблъсне инвазията на Москва, тъй като руската територия все по-често става обект на нападения. САЩ публично се обявиха против стратегията за нападения на територията на Русия.

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли заяви пред репортери в Естония тази седмица, че Украйна "има право да проектира сила извън границите си, за да подкопае способността на Русия да проектира сила в самата Украйна". Клевърли, който заяви, че няма да коментира ударите на безпилотни самолети по Москва във вторник, добави, че "легитимните военни цели отвъд собствената ѝ граница са част от самозащитата на Украйна".

Други съюзници обаче са по-предпазливи. Въпреки че Франция подкрепя правото на Украйна да се защитава, френската военна подкрепа не трябва да се използва за нападение срещу Русия, заяви френски служител. Служителят добави, че ако Украйна иска да направи повече със собствените си сили, Франция не е в позиция да диктува на Киев как да води тази война.

Друг европейски дипломат заяви, че съюзниците са склонни да не обсъждат този въпрос, тъй като той предизвиква разделение. 

От месеци Русия се сблъсква с незначителни атаки на собствената си територия, включително тази седмица, когато Русия заяви, че пет безпилотни самолета, насочени към Москва, са били свалени, а три са били прехванати от електронно заглушаване. Кметът на града заяви, че при нападението са били повредени няколко жилищни сгради. Никой не е пострадал.

Оперативен избор

През последните седмици руски региони в близост до Украйна бяха обстрелвани многократно, като официални лица наредиха на някои жители на Белгородска област да евакуират домовете си. Атака с дрон предизвика пожар в петролната рафинерия "Афипски" в Краснодарския край в Южна Русия, съобщи местният губернатор в канала си в Телеграм в сряда, като добави, че по-късно той е бил потушен.

"Много е трудно да оценим всичко това, което сега се случва в Русия,"заяви финландският външен министър Пекка Хаависто в интервю в Осло в сряда, преди срещата на колегите му от НАТО. "Дали това е съпротивително движение вътре в Русия, което поема инициативи, дали идва от външни източници?"

"Нашият подход, когато даваме оръжия на Украйна, е да защити собствената си територия, да си върне част от нея, която е била окупирана от Русия и т.н., и това, разбира се, е целта на нашата военна подкрепа", добави Хаависто.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не пожела да се изкаже по въпроса за използването на западни оръжия за нападение срещу Русия. "Оперативният избор за това как да използват оръжията трябва да бъде направен от самите украинци", заяви Столтенберг пред репортери във вторник. "Изправени са пред труден въпрос."

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви в сряда пред CNN, че след като Вашингтон е предоставил системите на украинците, те трябва да решат какво да правят с оръжията. "Сега те ни дадоха уверения, че няма да използват нашето оборудване за нанасяне на удари на територията на Русия. Но щом веднъж отиде при тях, то им принадлежи", каза Кърби.

"Ние не искаме нашите системи, не искаме да насърчават или да дават възможност за атаки вътре в Русия", добави Кърби.

Уверенията на Зеленски

Този месец САЩ се отказаха от нежеланието си да позволят на съюзниците си да обучават украински пилоти на изтребители F-16. Президентът Джо Байдън заяви, че е получил уверения от украинския президент Володимир Зеленски, че Киев няма да използва самолетите, за да навлезе на руска територия.

Миналата година Латвия за първи път предложи на Украйна да има право да нанася удари по военни обекти в Русия, докато отблъсква атаките срещу критичната си инфраструктура. "Трябва да позволим на украинците да използват оръжия, за да атакуват ракетни площадки или летища, откъдето се извършват тези операции", заяви тогава латвийският външен министър Едгарс Ринкевич.

По-рано този месец Обединеното кралство се съгласи да предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег Storm Shadow, за да ѝ помогне да противодейства на руските нападения. Оръжията, които са разработени съвместно от Обединеното кралство и Франция, имат обсег на стрелба над 250 км и са ракетите с най-дълъг обсег, които западните съюзници предоставили на Украйна до момента.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви, че Storm Shadow, които обикновено се изстрелват от въздуха, ще бъдат използвани за отблъскване на руските войски "в рамките на украинската суверенна територия". Според запознато лице Обединеното кралство е получило уверения, че те няма да бъдат използвани срещу цели на територията на Русия.

За разлика от тях, американските официални лица са се въздържали от изпращането на армейската тактическа ракетна система, известна като ATACMS, поради възможността да поразява цели на територията на Русия.