ЕС обмисля използването на печалбата от 196,6 млрд. евро руски активи за Украйна

Длъжностни лица проучват законен начин за използване на приходите от средства, блокирани в Euroclear

14:50 | 25 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ЕС e обсъдил изпращането на Украйна на печалбите, генерирани от милиарди евро руски активи, които са заседнали в каналите на световните финансови пазари, съобщава Financial Times.

Длъжностни лица от държавите-членки и Европейската комисия се срещнаха в сряда, за да проучат възможностите за използване на лихвата, генерирана от руски активи, държани в Euroclear, най-голямата сетълмент къща в света, според хора, запознати с въпроса.

Подобен ход няма да доведе до експроприиране на самите активи, но все пак ще доведе до ескалация на финансовия натиск на Запада върху Русия, с цел да помогне на Киев да се защити от войната на Владимир Путин.

Санкциите са замразили 196,6 милиарда евро руски активи в Euroclear, според белгийското правителство, от които 180 милиарда евро са активи на руската централна банка.

Активите генерират пари от купони и обратно изкупуване, които са били блокирани от близо една година.

Тези пари се реинвестират от Euroclear и именно печалбите, генерирани от реинвестирането, са тези, които служителите на ЕС искат да пренасочат към Украйна.

Като стандартна практика Euroclear предоставя на заем парични наличности на своите клиенти, за да минимизира кредитния риск и задържа спечелената лихва. Настоящата среда на високи лихвени проценти, заедно с необичайното натрупване на плащания, дължащи се на санкциите, доведоха до големи печалби за къщата за уреждане. През първото тримесечие на тази година Euroclear отчете 734 милиона евро лихви върху парични салда от санкционирани от Русия активи.

„Не е съвсем ясно на кого принадлежи тази сума“, каза човек, запознат с дискусиите. Използването на печалбата в полза на Украйна е „неизследвана територия“, каза лицето, „но ние вярваме, че може да бъде направено“.

Някои длъжностни лица смятат, че този принцип може да се приложи към по-широк набор от замразени руски активи, включително тези, блокирани в люксембургската сетълмент къща Clearstream.

Друг човек, запознат с въпроса, каза, че „финансовите институции не знаят какво да правят с тези пари“ и че вариантът за пренасочване на печалбите в помощ на Украйна изглежда обещаващ.

Няколко души предупредиха, че правните последици все още трябва да бъдат преразгледани и подобен ход вероятно ще се нуждае от по-широка международна подкрепа, тъй като може да засегне финансовите пазари. Euroclear притежава ценни книжа на стойност 35,6 трилиона евро през 2022 г.

ЕС също така обмисля активно управление на печалбите, за да генерира повече пари, казаха хората. Това може да стане чрез средство за управление на активи или чрез самия Euroclear, който ще инвестира активите според инструкциите.

Този ход обаче може да има правни последици за институция, която обикновено действа само като попечител. Един човек каза, че трябва да се намери баланс между „защита на ролята на Euroclear“ и „насочване на пари към Украйна“.

Euroclear е изправен пред съдебни дела от контрагенти в Русия, за да се принуди компанията да предаде плащанията. Институцията заяви през март, че няма да разпределя „никакви печалби, свързани с руските санкции, докато ситуацията не стане по-ясна“.

Белгийското правителство заяви отделно, че възнамерява да използва данъчните приходи от печалбите, генерирани от замразените активи в Euroclear, за да помогне на Украйна, изразходвайки парите за военна и хуманитарна помощ, както и за подпомагане на бежанци. Според държавен служител Белгия очаква да получи най-малко 625 милиона евро данъци от лихвите тази година.

Представители на ЕС имат за цел да представят по-конкретни предложения относно руските активи на среща на лидерите на ЕС в края на юни.

Комисията каза, че „проучва начини за използване на руски замразени и обездвижени активи“, за да „гарантира, че Русия ще плати за щетите, причинени в Украйна“. Дискусиите продължават с международни партньори, но са „сложни както правно, така и технически“.

Euroclear и Clearstream са отказали коментар.