Русия притиска Индия за помощ срещу глобалната си финансова изолация

Работната група за финансови действия (FATF) прекрати членството на Русия заради нахлуването в Украйна. Москва се опитва да избегне попадането си в черния списък на групата следващия месец

11:23 | 23 май 2023
Автор: Алберто Нардели и Судхи Ранджан Сен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кремъл оказва натиск върху правителства, включително Индия, зад кулисите, като заплашва да промени отбранителните и енергийните споразумения, освен ако те не помогнат да блокират очакваните ходове, насочени към превръщането на Русия във финансов парий заради нейната инвазия в Украйна.

Документи, видяни от Bloomberg, и разкази на длъжностни лица в страните от НАТО, запознати със ситуацията, предлагат рядка представа за това как Русия въздейства на търговските си партньори преди срещата през юни на глобалния надзорен орган срещу прането на пари.

Работната група за финансови действия FATF, междуправителствена организация, която определя стандарти за борба с мръсните пари, прекъсна членството на Русия през февруари и Украйна настоява органът да наложи допълнителни ограничения, като добави Москва към неговия „черен списък“ или „сив списък“.

Черният списък от FATF би поставил правителството на Путин в една и съща компания със Северна Корея, Иран и Мианмар, единствените страни с това обозначение, и би потопило икономиката му още по-дълбоко в изолация заради войната. Ако мярката бъде приета, държавите-членки, както и банките, инвестиционните къщи и компаниите за обработка на плащания ще бъдат задължени да извършват засилена надлежна проверка и в най-сериозните случаи да предприемат контрамерки за защита на международната финансова система.

Много страни от така наречения Глобален юг, включително Индия, останаха предимно неутрални по отношение на агресията на Русия срещу Украйна. Това балансиране беше демонстрирано на срещата на върха на Г-7 в Япония миналия уикенд, където индийският премиер Нарендра Моди и украинският президент Володимир Зеленски се срещнаха лично за първи път от началото на войната.

Въпреки че няма индикации за незабавна промяна в позицията на Индия, срещата вероятно е създала неудобство за руския президент Владимир Путин, чиито собствени пътувания са ограничени след инвазията и заповедта за арест за предполагаеми военни престъпления, издадена през март от Международния наказателен съд.

Зеленски, за разлика от това, прекара уикенда на Г-7 с няколко от лидерите, които Путин се опита да привлече като руски съюзници, и това е много по-значимо от всяко напрежение в кулоарите на срещата на върха, каза високопоставен британски служител.

Руска държавна агенция по-рано този месец предупреди колегите си в Индия за каскада от непредсказуеми и негативни последици за сътрудничеството в отбраната, енергетиката и транспорта, ако FATF приеме нови мерки срещу Русия, според служители, които поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като проблемът е чувствителен.

Агенцията призова Индия през май „гласно“ да се противопостави на всякакви действия на Украйна за добавяне на Русия към „черния списък“ на високорисковите страни на срещата и каза, че дори поставянето ѝ в по-слабия „сив списък“ би причинило трудности.

Bloomberg не може да провери дали Индия е отговорила на предупрежденията. Руското и индийското правителства не отговориха на искания за коментар.

В един документ руската агенция нарече безпрецедентното спиране на членството на страната от страна на FATF политизирано и незаконно, без да споменава факта, че то е в отговор на нахлуването на Путин в Украйна.

Сред проектите с Индия, за които Русия предупреди, че ще бъдат застрашени, ако бъдат приети още мерки, бяха:

     Сътрудничество между петролния гигант "Роснефт" и Nayara Energy Limited;
     Износ на руски оръжия и военна техника за Индия, както и техническо сътрудничество в сектора на отбраната;
     Руски предложения за нови съвместни авиационни проекти, които бяха представени на изложението Aero India 2023 през февруари;
     Технологично и енергийно сътрудничество в индийската атомна електроцентрала Куданкулам;
     Споразумение между "РЖД Логистика" на руските железници и Контейнерната корпорация на Индия за услуги за превоз на товари, свързани с развитието на търговския коридор Север-Юг.

Докато САЩ и техните съюзници вече превърнаха Русия в най-санкционираната страна в света заради войната, Кремъл смекчи удара върху икономиката си, като засили връзките с Китай, Индия и други страни, които останаха неутрални.

Черният списък от FATF обаче би затруднил изключително много тези страни да продължат да правят бизнес с Русия и би засилило икономическата болка за Кремъл.

Секторите, които Русия определи като изложени на риск, са особено чувствителни в стратегическото партньорство с Индия. Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия, въпреки че доставките за отбрана са в застой поради липса на механизъм за плащане, който не нарушава санкциите на САЩ.

Индия също изкупува евтиния руски петрол, след като САЩ и техните съюзници наложиха таван на цените и Европа отказа доставките.

Други 23 държави са в „сивия списък“ на FATF, включително Албания, Турция, Южна Африка и Обединените арабски емирства. Доклад на Международния валутен фонд от 2021 г. установи, че влизането в сивия списък, което идва с по-строги изисквания за наблюдение, води до „голямо и статистически значимо намаление на притока на капитал“.

Високопоставени руски служители са си кореспондирали с колеги от партньорски правителства, като са ги молили да се противопоставят на всякакви подобни предложения, казаха други хора, запознати със ситуацията, които пожелаха анонимност, тъй като въпросът е чувствителен.

Русия предупреди, че попадането ѝ в „сивия списък“ ще затрудни изпълнението на ангажиментите за доставки на оръжия и други проекти за Индия, каза служител, запознат със ситуацията. Москва многократно се е обръщала към Делхи за съдействие на срещите на наблюдателния орган след инвазията, каза служителят.

Русия отбеляза в документ в началото на май, че Индия се ползва с „особено доверие“ в рамките на FATF и е жалко, че Делхи не се обяви против спирането на членството на Русия.

Базираната в Париж FATF заяви, че Москва остава „отговорна“ за прилагането на стандартите на организацията след спирането на нейното членство и че органът ще обмисли дали да премахне или промени ограниченията на всяка пленарна среща.

Украйна приветства спирането и каза, че ще продължи да настоява за включването на Русия в черния списък. Посланикът на Русия в САЩ нарече това опасна стъпка, която може да доведе до разрушаване на глобалната архитектура за противодействие на финансирането на тероризма.