Г-7 ограничава повече стоки, но избягва почти пълната забрана за износ за Русия

Страните ще се съгласят да работят заедно за проследяване на руски диаманти, но няма да наложат на страната пълна забрана на доходоносната търговия със скъпоценни камъни

10:14 | 19 май 2023
Обновен: 10:16 | 19 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Групата на седемте най-развити индустриални нации (Г-7) реши да не налага почти пълна забрана върху износа за Русия и вместо това ще разшири съществуващите ограничения върху ключови стоки, според хора, запознати с въпроса.

Пратениците на Г-7 са обсъдили и обръщане на съществуващия режим на санкции, като целият износ да бъде забранен, освен ако не бъде изрично освободен. Съгласно настоящите критерии всеки износ е разрешен, освен ако не бъде санкциониран. Изключенията биха включвали лекарства, селскостопански стоки и храни.

Въпреки това последният проект на изявление, което лидерите на Г-7 трябва да приемат на срещата си на върха в Хирошима, която започна в петък, не включва разпоредбата.

Ходът би бил твърде сложен за някои членове за прилагане предвид различните правни и регулаторни системи, включително тези в Европейския съюз, казаха източници на Bloomberg. Такава почти пълна забрана също би изисквала съгласието на всички държави от ЕС.

Г-7 вместо това ще разшири списъка със забранени стоки, за да ограничи предмети, критични за войната на Русия в Украйна, включително тези, използвани на бойното поле, като износ на промишлени машини и инструменти, според проектоизявлението. Г-7 също така допълнително ще се насочи към ключови сектори, като производство, строителство, транспорт и бизнес услуги.

Освен да засегне приходите на Москва, основният фокус на Г-7 е да затвори вратичките в санкциите и да засили правоприлагането, особено по отношение на трети страни, през които Русия внася забранени стоки, и да се предприемат действия срещу страни, за които се смята, че материално подкрепят войната на Москва.

Страните ще се съгласят да работят заедно за проследяване на руски диаманти, но няма да наложат на страната пълна забрана на доходоносната търговия със скъпоценни камъни, според хора, запознати с дискусиите и чернова на изявление, видяно от Bloomberg.

Ходът за проследяване на руски диаманти през границите може да проправи пътя за забрана на вноса в бъдеще, казаха хората, пожелали анонимност, обсъждайки поверителни въпроси.

По-ранните опити за санкциониране на руски скъпоценни камъни в Европа срещнаха съпротива от страни вносители като Белгия, които твърдят, че това само ще премести търговията с диаманти другаде. Bloomberg съобщи по-рано, че Г-7 и Европейският съюз обсъждат как да проследяват скъпоценните камъни през границите.

Според проект, видян от Bloomberg, лидерите ще работят заедно за „ограничаване на търговията и използването на диаманти, добивани, обработени или произведени в Русия“ и „координиране на бъдещи мерки, включително чрез технологии за проследяване“. Изявлението все още не е финализирано и може да се промени, преди да бъде прието.

Една държава-членка на Г-7, която би спряла целия внос на руски диаманти, е Обединеното кралство, което след Brexit вече не е обвързано от необходимостта от консенсус с Европейския съюз. Премиерът Риши Сунак също обяви, че Обединеното кралство ще прекрати вноса на никел, мед и алуминий с руски произход, въпреки че подобни доставки са по-малко от това, което отива в ЕС.

Срещата на върха на Г-7 в Хирошима ще се фокусира върху това как да се притисне допълнително руската икономика. Баражите от санкции ограничиха растежа, но не успяха да възпрат военното нападение на президента Владимир Путин срещу Украйна, а икономиката на Русия е подкрепена от износа на суровини и енергия за страни извън Г-7.

Като част от своите изявления, свързани с войната, Г-7 също така ще изясни, че всички призиви за мир трябва да включват пълно и безусловно изтегляне на руските войски и оборудване от Украйна. Това е в съответствие с позицията на Украйна, но идва с нарастването на спекулациите, че правителството в Киев постепенно ще бъде призовано да преговаря с Москва.

На ниво ЕС забраната на диамантите ще изисква подкрепата на всички държави-членки. Белгия заяви, че потенциално би била отворена към предложението, но само ако е налице ефективен механизъм на Г-7.

Произходът на диаманта е ясен в началото на веригата за доставки, когато му бъде издаден сертификат по Кимбърлийския процес, който е предназначен да прекрати продажбата на така наречените "кървави диаманти", които са финансирали войни. След това те могат да станат трудни за проследяване.

Нарязаните и полирани камъни често се смесват в търговските къщи и оригиналният сертификат може да бъде заменен с документация за „смесен произход“, което прави почти невъзможно да се проследи къде в крайна сметка се продават руски диаманти.

Що се отнася до металите, лидерите на Г-7 просто ще потвърдят широки усилия за намаляване на приходите на Русия, според проектодекларацията, видяна от Bloomberg.

Забраната за внос на руска мед, алуминий и никел от Обединеното кралство е до голяма степен символична, тъй като страната не е основен вносител или място за складиране, докато ограничаване от страна на ЕС би имало големи последици за пазарите на метали.

Въпреки че потокът от много стоки от Русия към Европа намаля след избухването на войната, производители на метали като Norilsk Nickel PJSC и United Co. Rusal International PJSC продължават да продават никел, мед и алуминий на европейски купувачи.

Политиците са предпазливи относно въздействието върху западните вериги за доставки на санкциите върху руските метали след опита от 2018 г., когато САЩ наложиха санкции на Rusal, които предизвикаха хаос за европейските производители, докато не бяха отменени през следващата година.