Изтощителни горещи вълни задълбочават зависимостта на Азия от руската енергия

Когато не можеш да се погрижиш дори за основните нужди на хората, е много трудно да се интересуваш твърде много от международните дела

15:30 | 21 май 2023
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Екстремните горещини, които изпепеляват Азия през последните седмици, доведоха до един ясен бенефициент - Русия.

Тъй като страните в региона се борят да се уверят, че имат достатъчно въглища, газ и мазут, за да запазят електричеството, руската енергия, избягвана от Запада, изглежда все по-привлекателна.

Това, което започна като натиск за финансиране на инвазията на Кремъл в Украйна, сега се превърна в стимул за азиатските икономики, които имат сериозни проблеми с осигуряването на достатъчно гориво за своите генератори на електроенергия през годината, която може да се окаже най-горещата в историята. 

"Най-лошото местоположение в момента при тези високи температури е Южна Азия, особено в по-бедни страни като Пакистан или Бангладеш", казва Джон Дрискол, директор на JTD Energy Services Pte в Сингапур. "Когато не можеш да се погрижиш дори за основните нужди на хората, е много трудно да се интересуваш твърде много от международните дела."

Руският износ за Азия на въглища и природен газ - двете горива, които най-често се използват за производство на електроенергия, е нараснал значително през тази година, сочат данните на фирмата за събиране на данни Kpler.

Количествата въглища рязко са скочили до 7,46 млн. тона през април, което е с около една трета повече от година по-рано. Доставките на втечнен природен газ за Азия също се увеличават през последните месеци, след като цените се понижиха от рекордните стойности, които направиха горивото недостъпно за много по-бедни страни.

Междувременно азиатският внос на руски мазут - по-мръсна и по-евтина алтернатива за производство на електроенергия - отбеляза двата най-високи месеци в историята през март и април, според Kpler.

Crippling Heat
Руски енергиен износ за Азия. През последните месеци потоците се увеличават

Стимулът за региона да купува повече руска енергия вероятно ще се увеличи поради очертаващия се климатичен феномен "Ел Ниньо", заради който живакът в някои части на региона вече се покачи. Министър-председателят на Виетнам предупреди за недостиг на електроенергия през този месец, докато Мианмар се бори с влошаващи се прекъсвания на електрозахранването.

В Индия търсенето на електроенергия, обусловено от горещините, вероятно ще бъде задоволявано предимно с въглища, каза Аникет Аутаде, анализатор на енергийните основи в Rystad Energy.

Китай и Индия - най-ентусиазираните купувачи на руски петрол с отстъпка - купуват и най-много въглища, газ и мазут. Те са взели повече от две трети от руските въглища, изпратени за Азия миналия месец, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Kpler. Южна Корея обаче е взела 15% от доставките, а Виетнам, Малайзия и Шри Ланка също се очертават като значителни купувачи.

Crippling Heat
Руският енергиен износ върви на евтини цени. Стоките от Русия, включително петролът, се търгуват с големи отстъпки

При мазута Китай и Индия отново са най-големите купувачи от Русия, а Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също са големи вносители, сочат данните на Kpler. 

Бангладеш, Пакистан и Шри Ланка вероятно ще внасят повече руски мазут за производство на електроенергия, според Ема Ли, анализатор във Vortexa. Близкият изток също наскоро увеличи вноса си и това вероятно ще продължи през лятото, каза тя.

Този месец Пакистан заяви, че е готов да плаща за вноса на руски петрол с китайски юани. Страната е направила поръчка за единичен товар от суровия петрол, но желае да сключи дългосрочна сделка за закупуването му в китайска валута, заяви нейният министър на енергетиката.

Според Крис Уилкинсън, старши анализатор за възобновяемите енергийни източници в Rystad, дори Япония, която е близък съюзник на САЩ и поради това не желае да увеличи вноса от Русия, може да разшири покупките в рамките на договорните ограничения. 

"Япония може да обмисли закупуването на повече втечнен природен газ от Русия в рамките на съществуващите си дългосрочни договори, тъй като това е по-рентабилно от закупуването на спот пазара", каза той. 

Според Дрискол от JTD Energy нарастващите покупки на руска енергия от много азиатски страни подчертават както намаляващото влияние на Белия дом, така и опасното положение, в което се намират много държави. 

"[Те] си задават въпроса: "Дали да рискувам да попадна под ударите на САЩ, или да се откажа от големи отстъпки за енергия?", каза той. "Когато на масата има добра сделка, как по-бедните държави могат да си позволят да откажат?"