Изтребителите F-16, които Киев иска, няма да полетят над Украйна скоро

Нито една държава все още официално не се е ангажирала да доставя F-16 на Украйна

10:14 | 26 май 2023
Автор: Наталия Дроздиак и Алекс Уикъм
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна е изправена пред дълго чакане, преди да може да използва F-16 срещу Русия, тъй като САЩ и европейските съюзници започват да спорят кой би могъл да достави изтребителите.

Страните, обещаващи подкрепа за Украйна, дават приоритет на обучението на пилоти и ще трябва да претеглят разходите и евентуалните пропуски в сигурността, преди да решат дали наистина да изпратят самолета.

Четири нации досега са се ангажирали с коалиция за подпомагане на обучението на украинските пилоти - Обединеното кралство, Дания, Нидерландия и Белгия. Но само Дания и Нидералния може в крайна сметка действително да изпратят самолетите, за да помогнат в противодействието на руската инвазия.

Обединеното кралство няма F-16. Белгия сигнализира, че много от нейните 53 самолета достигат края на живота си, докато други ще са необходими за национални и международни мисии.

Министрите на отбраната от САЩ, Европа и други поддръжници на Украйна вероятно ще обсъдят обучението за F-16 на виртуална среща тази седмица.

„В близко бъдеще може да се обмисли възможна доставка на F-16 в Украйна“, каза говорител на холандското министерство на отбраната, добавяйки, че това „не е незабавен проблем“. Приоритетът е изработването на детайли от плана за обучение, който трябва да бъде финализиран през следващите седмици, добави тя.

Дали Дания ще изпрати на Украйна своите самолети все още е открит въпрос, според говорител на датското министерство на отбраната. Трябва да се обсъди въпросът дали страната може да си позволи да купи нови или да даде от своите самолети, добави той.

Въпреки че Обединеното кралство няма собствени самолети, един от вариантите може да включва закупуване на самолети на други страни, за да бъдат прехвърлени в Украйна, според британски служител. Обединеното кралство обсъжда набор от методи с други страни, за да достави F-16 в Украйна и се радва да помогне по какъвто и да е начин с логистика, обучение и финансиране, каза служителят.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза през уикенда, че САЩ ще работят със съюзниците си през следващите месеци, за да определят кога ще бъдат доставени самолетите и кой ще го направи. Най-вероятният сценарий засега е САЩ да не изпращат F-16 в Украйна, а вместо това да разчитат на други страни да ги доставят.

Президентът на САЩ Джо Байдън миналата седмица изостави нежеланието си F-16 да участват в битки в Украйна след месеци на натиск от Киев и съюзническите правителства, като обяви, че САЩ ще подкрепят усилията за обучение на украински пилоти да използват изтребителя. Въпреки че обучението ще се проведе в Европа, то изисква разрешение от САЩ, тъй като самолетът е американско производство. Нито една държава все още официално не се е ангажирала да доставя F-16 на Украйна.

Този ход идва, след като съюзнически служители се опитваха месеци наред да омаловажат необходимостта Украйна да получи F-16, вместо това подчертавайки спешната нужда от боеприпаси и оборудване за противовъздушна отбрана за отблъскване на руските сили.

Въпреки че може да отнеме много месеци, преди пилотите да бъдат обучени – камо ли преди прехвърлянето на реактивни самолети – стремежът да започне обучение се вписва в по-широко усилие да се помогне на украинската армия да устои на бъдещи атаки от Русия дори след края на войната.

Обучение във Великобритания

Обединеното кралство ще започне да обучава пилоти след около два месеца, каза британският служител, като добави, че пилотите ще получат въвеждащо обучение за това как да управляват изтребител по-общо, което ще отнеме няколко месеца. Тогава те ще се нуждаят от допълнително обучение от други страни за действителните F-16, което ще отнеме още няколко месеца.

След като планът за пилотно обучение бъде финализиран и ако съюзниците успеят да получат допълнително разрешение от САЩ за всякакви трансфери, страните ще трябва да определят дали могат да се разделят със скъпите машини като дарения за Украйна.

Колин Кал, политическият ръководител на Пентагона, каза пред комисия на Камарата през февруари, че между 50-80 изтребителя, които САЩ смятат, че Украйна вероятно ще трябва да замени съществуващите си военновъздушни сили, може да струват до 11 милиарда долара, ако са чисто нови.

Постоянна грижа

Държавите-дарители също ще трябва да гарантират, че Украйна може да поддържа самолетите, след като ги получи. Реактивните самолети изискват сериозна поддръжка, включително задълбочена проверка приблизително на всеки 300 часа, извеждайки самолета от експлоатация за най-малко 35 дни, според белгийската военна база Kleine-Brogel.

Един основен фактор при всяко решение ще бъде обвързан с входящите поръчки за F-35, предназначени да заменят F-16, тъй като съюзниците се стремят да избегнат всякакви пропуски в техните военновъздушни сили. Нидерландия е по-напреднала в своята програма за F-35 в сравнение със страна като Белгия, която ще получи първите си два F-35 само тази година, но първо ще ги ползва в САЩ за обучение. Първите F-35 на Дания пристигат тази година.

Междувременно Норвегия също е напреднала в прехода към F-35, като новият флот официално пое щафетата от F-16 миналата година. Попитан дали Норвегия ще обмисли изпращането на F-16, министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам каза в коментари по имейл, че правителството му „постоянно обмисля нови дарения“ за Украйна, но отказа да коментира бъдещи вноски.

Холандски и датски министри казаха в Брюксел по-рано тази седмица, че очакват други страни скоро да се присъединят към коалицията за обучение на пилоти. Португалия е отворена да помогне с обучението на пилоти, но предоставянето на F-16 не е на масата, тъй като страната разполага само с ограничен брой.

Турция и Гърция имат повече от 400 F-16 помежду си, но е малко вероятно да изпратят изтребителите на Украйна. Гърция се нуждае от самолетите предвид постоянното си съперничество с Турция, докато последната разчита на самолетите, за да се бие срещу сепаратистките кюрдски бойци у дома и извън границите си в Сирия и Ирак.

Освен това Турция играе ролята на самоназначен посредник в конфликта между враждуващите страни и дори не би помислила да разположи свои военни самолети в Украйна и да поеме риска от пряка конфронтация с Русия, според двама високопоставени турски служители, запознати с въпроса.