САЩ обмислят обучение на украински пилоти на F-16

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ

11:00 | 22 май 2023
Обновен: 13:47 | 22 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Както знаете, вчера президентът Байдън информира колегите си от Г-7, че САЩ ще подкрепи общите усилия за обучение на украински пилоти да летят на самолети от четвърто поколение, включително F-16.

В последните няколко месеца, съюзниците и партньорите ни насочиха усилията си за предоставяне на Украйна на нужните й системи, оръжия и обучение, за да може да води ефективна офанзива през пролетта и лятото.

Изпълнихме обещанието си.       

Дадохме нужното на Украйна след консултации между нашите и техните военни.

Сега започнахме да обсъждаме подобряване на украинските ВВС в рамките на дългосрочните ни ангажименти към украинската отбрана.

С напредването на обучението в близките месеци ще работим със съюзниците, за да определим кога ще се доставят самолетите, който ще ги достави и колко ще са.

Както каза президентът Байдън в интервюто си, няма да действаме веднага, но и че не го изключваме. Нищо не се е променило. Подходът ни към доставките на оръжия, материали и обучение на украинците следва развоя на конфликта.

В първата фаза, когато руските части удариха, най-важните неща, които им трябваха бяха ракети Стингър и Джавелин. И ние им ги дадохме.

Във втората фаза, когато се водеха сухопътни битки в Донбас им трябваше артилерия и 155-милиметрови снаряди.

С развитието на ситуацията, възможностите, които осигурихме на Украйна също се развиха.

През февруари президентът каза, че полагаме мащабни усилия, за да осигурим на Украйна каквото й трябва, за да може да стартира контраофанзивата налято.

Танкове, брадли, хаймарс, артилерийски снаряди и други.

F-16 не са част от тях. Президентът каза, че за целите на тази контраофанзива възможностите на F-16 не са начело на списъка с всичко останало.

Сега обаче, след като доставихме всичко, което обещахме, след като дадохме на украинците възможност да напредват на бойното поле чрез контраофанзива, стигнахме до момент, в който трябва да погледнем напред. И да се запитаме от какво ще се нуждае Украйна в бъдещата си армия? За да може занапред да дава отпор и отблъсква руската агресия.

Четвъртото поколение боен изтребител F-16 е част от този микс. Очевидната първа стъпка е да се осигури обучение. А след това да се работи със съюзниците и партньорите и с украинците, за да се реши как да бъдат доставени самолетите.

Така че това е част от подхода за осигуряване на необходимото оборудване на Украйна на базата на това, което смятаме, че е подходящо от военна гледна точка и от съветите на военното командване. Подходящо за дадения момент и дадената фаза в конфликта. Така стигнахме до заключенията си днес.