България одобри покупката на още осем F-16 и оборудване за $1,296 млрд.

Закупуването на вторите осем изтребителя бе планирано още през 2019 г., като по този начин България ще има една цяла ескадрила от нови изтребители.

17:00 | 21 септември 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

На 1,296 млрд. долара без ДДС възлизат инвестиционните разходи за доставката на вторите осем броя изтребители F-16, както и боеприпаси. В цената обаче са включени и муниции, така че да бъде организирана пълноценно една ескадрила от 16 самолета. Има и възможност за нанасяне на удари въздух-въздух и др. Машините се чакат през 2027 г., обяви на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. 

Докато при първите самолети единичните са 6, а двуместните („спарки“) – 2, за вторите съотношението е 4 на 4. Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция България придобива по-новия вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с два повече. Пилотите за обучение ще бъдат с четирима повече. Техниците са наполовина по-малко, а също така е включено и дооборудване за оперативна база. 

Закупуването на вторите осем изтребителя беше планирано още през 2019 г. С решението България ще има една цяла ескадрила от нови изтребители. В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, но ресурсът им изтича в средата на 2023 г. Димитър Стоянов вече обяви, че води преговори с Полша за закупуването и ремонта на двигателите им, но въпреки това ще се наложи да се намерят и заместващи изтребители, които да се използват за охрана на небето ни, докато пристигнат първите изтребители F-16 в началото на 2025 г. България вече е поискала оферти за заместващи самолети от САЩ, Франция, Нидерландия, Швеция и Израел. 

Риск за националната сигурност има, но пряка заплаха за България няма, коментира Стоянов обявената частична мобилизация от Владимир Путин в Русия. 

"Мобилизацията в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост за края му, смята Стоянов. Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ конфликт - какъвто е този в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока на бежанци, използването на икономически средства - всичко това влияе по един или друг начин на националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените", обясни министърът.  Към момента не е необходимо увеличаване на контингента на НАТО в България, поясни още Стоянов. 

„Българската армия е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим за модернизацията на армията“, отчете Стоянов. 

България ще предостави безвъзмездно втори пакет помощ за Украйна - 350 медицински пакета, осигуряващи обслужването на 35 000 граждани по искане на Украйна, каза още Стоянов. 

Освен това МС е приел програма за приоритетни инвестиционни разходи на министерство на отбраната. В нея влизат 13 проекта като те покриват само една част от необходимите способности. "При прегледа на отбраната напред през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има армията. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива е 6,6 млрд. лева”, каза още Стоянов.