Руската централна банка също е впрегната във войната с Украйна

Ролята на Сергей Белов, който отговаря за така наречените "полеви институции", които ефективно насочват средства от държавния бюджет към бойните части, не привлича особено внимание.

10:01 | 27 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Откакто Русия нахлу в Украйна, руският президент Владимир Путин все повече готви икономиката за военни действия. Централната банка също се включва в борбата под ръководството на многократно награждаван военен, назначен за заместник-управител.

Ролята на Сергей Белов, който отговаря за така наречените "полеви институции", които ефективно насочват средства от държавния бюджет към бойните части, не привлича особено внимание. За разлика от гуверньора Елвира Набиулина и други високопоставени служители, той не е подложен на международни санкции.

Белов става заместник-управител на Банката на Русия през май миналата година и наблюдава полевите институции заедно със системата за парично обращение. Възпитаник на икономическата академия на Министерството на отбраната, той преди това е ръководил подразделението на централната банка в Севастопол - град на украинския полуостров Крим, който Путин анексира през 2014 г.

Според Николай Кротов, историк по финансите в Русия, скоро не се е случвало служителят, отговарящ за военните функции на централната банка, да има и граждански отговорности.

Ръководени от централната банка от името на Министерството на отбраната, полевите институции извършват банкови трансакции, за да се гарантира, че те заобикалят търговските кредитори и се избягва разкриването на държавни тайни. По закон те са военен клон, подчинен на военните разпоредби.

Банката на Русия управлява почти 90 такива полеви служби, които са назначени да работят в близост до фронтовите части. Те предоставят банкови услуги - от откриване на разплащателна сметка или обслужване на тегления на пари в брой до парични преводи и дори издаване на собствени разплащателни карти.

Въпреки че голяма част от икономиката е привлечена в подкрепа на инвазията, Банката на Русия се опитва да се представи като бастион на технократите, които се фокусират върху финото регулиране на паричната политика в страна, обсадена от безпрецедентни международни санкции.

Банката на Русия отчита, че икономиката расте, тъй като шокът от санкциите отслабва

"Назначаването на специалист с военно образование за отговорник за паричното обращение изглежда отговаря на духа на времето", казва Олег Вюгин, бивш първи заместник-управител на Банката на Русия. "Сега в Русия е дошло времето за хората от средите на военните и сигурността - те имат определени възможности за успешна кариера в много граждански сектори."

Основен елемент
Централната банка не отговори на молбата за коментар. Когато на пресконференция през април Набиулина беше попитана за институциите в областта, тя каза само, че те функционират по предназначение.

Мистериозният отдел, който преди Белов е бил ръководен от главния счетоводител на централната банка, се е превърнал в жизненоважен елемент на военната икономика, тъй като Кремъл се опитва да убеди повече руснаци да се включат доброволно в борбата, като предлага финансови стимули и облаги.

Обхватът на Белов се разшири с окупацията от Русия на части от четири региона в Източна и Южна Украйна, след като с правителствено постановление от тази година институциите по места бяха упълномощени да разпределят бюджетните средства за жителите на териториите. През февруари той участва в среща, проведена в окупирания град Мариупол, относно предоставянето на финансови услуги.

През март долната камара на руския парламент прие и проектозакон за прехвърляне на отговорността за изплащането на заплатите и надбавките на целия личен състав на въоръжените сили на институциите по места и кредиторите, избрани от правителството, за да се гарантира сигурността на данните за военните.


Разходите за отбрана в Русия доминират с ескалацията на войната | Военните разходи са най-голямото отделно бюджетно перо

Централната банка под ръководството на Набиулина се радва на завидна степен на автономия в Русия и веднъж си спечели титлата "най-ортодоксалната" в развиваща се Европа. След като тя се опита да подаде оставка след нападението на Русия над Украйна през февруари 2022 г., Путин я номинира за нов петгодишен мандат.

Приблизително по същото време банката започна да се преоборудва за новата реалност. През март миналата година тя закупи спални чували, палатки и печки на дърва за своите институции на терен.

В рамките на няколко седмици Белов - който ръководеше отдела за институциите по места от 2021 г. насам - беше повишен в ролята на заместник на Набиулина, макар и без да стане член на борда на директорите с право на глас, който взема решения за политиката.

Издигането му беше знак за значението, което се придава на позицията, а също и символично заради човека, когото замени - Михаил Алексеев, дългогодишен банкер и бивш председател на руското дъщерно дружество на италианската UniCredit SpA, който стана обект на американски санкции през април миналата година.

Военни заслуги 
Официалната биография на Белов е оскъдна. Роден в Тамбов, Южна Русия, той прекарва по-голямата част от кариерата си в централната банка, като започва като "старши касиер" в институциите по места. През 2009 г. с президентски указ е награден с орден за военни заслуги.

Престоят на Белов в Крим след анексирането означава, че той е присъствал на въвеждането на рублата и изграждането на нова финансова система - опит, който вероятно ще бъде полезен, когато Русия се стреми да усвои останалите окупирани области. Украйна е готова да предприеме контраофанзива с цел да си върне териториите.

Търсенето на пари в брой се увеличи, след като през януари Русия замени украинската гривна с рубла в тези райони, заяви заместник-председателят на Банката на Русия Алексей Заботкин пред репортери на брифинг в понеделник.

Сергей Дубинин, шеф на руската централна банка от 1995 до 1998 г., описва полевите офиси като "посредник между отпуснатите бюджетни средства и реалните военни поделения". Въпреки че те поддържат тесни връзки с военните, той каза, че не си спомня банката да е имала заместник-управител с военно образование.