ЕС планира интернет кабел в Черно море, за да намали зависимостта от Русия

Новият кабел трябва да подобри свързаността с Грузия на фона на глобалните опасения за шпиониране и саботаж

10:13 | 12 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ЕС планира подводен интернет кабел, за да подобри свързаността с Грузия и да намали зависимостта от линиите, минаващи през Русия, на фона на нарастващите опасения относно уязвимостта на инфраструктурата, предаваща глобални данни, съобщи Financial Times.

Кабелът на стойност 45 милиона евро ще свърже държавите-членки на ЕС с Кавказ през международни води в Черно море, като се простира на 1100 км. Проектът има за цел да намали „зависимостта на региона от наземна оптична свързаност, преминаваща през Русия“, се казва в политически документ на Европейската комисия.

ЕС и Грузия съвместно идентифицираха необходимостта от черноморски интернет кабел през 2021 г. за подобряване на цифровата свързаност на Грузия. Войната в Украйна обаче добави тласък към проекта, предвид необходимостта да се избягва разчитането на „връзки, които не са сигурни или стабилни“, каза източник на FT.

Интернет кабелите са във фокуса на вниманието поради глобални опасения около шпионажа, тъй като наземните линии и станциите, където подводните кабели излизат на брега, се смятат за уязвими от правителства, хакери и крадци.

Притесненията относно умишления саботаж на подводни кабели и друга морска инфраструктура също нараснаха след експлозиите на газопроводите „Северен поток“ миналия септември, за които медиите наскоро съобщиха, че са свързани с руски кораби. Два кабела край бреговете на Норвегия бяха прекъснати през 2021 г. и 2022 г., което предизвика опасения за злонамерени атаки.

Около 99 процента от междуконтиненталния интернет трафик - данни, съобщения, имейли и видео разговори - се предава чрез повече от 400 активни подводни кабела, които се простират на 1,4 милиона километра. Подземните наземни кабели също пренасят данни в международен план.

Русия е един от множеството маршрути, по които пакетите с данни се движат между Азия и Европа и е неразделна част от свързаността в някои части на Азия и Кавказ, което предизвика загриженост от някои политици относно прекомерното разчитане на нацията за свързаност.

Дейвид Макалистър, евродепутат и председател на комисията по външни работи на Европейския парламент, каза, че черноморският кабел е „водещ проект“ и регионален приоритет за блока, като се има предвид, че „без [интернет кабели] нямаше да има нито видеоконференции, нито научноизследователско сътрудничество операция, нито Netflix“ и „руснаците също знаят това“.

Остават въпроси относно осъществимостта и графика на проекта, особено след като Русия продължава да използва своите военни кораби в Черно море, за да изстрелва ракети срещу Украйна и блокира пристанища миналата година.

Глобалното напрежение относно физическата инфраструктура не се ограничава до опасенията за Русия. Китай започна да възпрепятства проекти за полагане и поддръжка на подводни интернет кабели през Южнокитайско море, тъй като Пекин се стреми да установи повече контрол върху инфраструктурата. Инсайдери от индустрията казват, че няколко държави са започнали да защитават своите териториални води.

Проектът за черноморски кабел е част от инициативата на Европейската комисия Global Gateway. Тя има за цел да предложи на развиващите се страни алтернатива на широкообхватното стратегическо финансиране от Пекин на физическа и цифрова инфраструктура по света, известно съответно като инициативата „Един пояс, един път“ и инициативата „Цифров път на коприната“. Европейската инвестиционна банка предложи безвъзмездна помощ от 20 милиона евро за проекта за черноморски кабел.

Говорител на комисията каза, че подобряването на връзките за данни с ЕС е „основен приоритет“ за Грузия и инвестицията на блока в кабелния проект е „в съответствие с целите на стратегията Global Gateway“.

В момента проектът е на етап оценка на осъществимостта и в момента не е отворено наддаване.

Vodafone също проучва възможността за разработване на кабелен маршрут през Черно море, според двама души, информирани за плана. Проектът, наречен Kardessa, ще свърже Украйна с България, Турция и Грузия и след това ще продължи по суша към Армения, Казахстан и нататък към Азия.

„Имате нужда от възможно най-много маршрути в ключови точки на уязвимост“, каза човек, запознат с проекта, по който Vodafone в момента консултира потенциални доставчици. „Русия е такава поради политическата ситуация в момента.“

През Русия минават някои важни интернет артерии. Например, така нареченият Dream cable минава на 8700 км през Германия, Австрия, Словакия, Украйна, Русия, Казахстан и Китай и е мажоритарен собственик на руския оператор MegaFon. Друг, наречен Европа-Русия-Азия, изпраща данни между Хонконг и Франкфурт през Русия за около 156 милисекунди.

Каан Терзиоглу, главен изпълнителен директор на телекомуникационната група Veon със седалище в Нидерландия, която продава руските си активи, каза, че наземните мрежи през Русия са важен проводник за международна свързаност с Армения, Грузия, Узбекистан и Монголия. „Разчитането на една единствена наземна мрежа никога не е добра идея“, каза той.

ЕС също така планира отделен електрически кабел под Черно море като част от програмата Global Gateway, свързващ Унгария и Румъния с Грузия и Азербайджан, за да подсили „сигурността на доставките“ на блока.