Напрежението около Тайван напомни за рисковете за подводните кабели в света

Отбранителните стратези по света разглеждат внимателно рисковете, пред които са изправени приблизително 1,3 милиона километра подводни кабели, през които минава почти целият интернет трафик

20:00 | 27 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастващото напрежение с Китай накара Тайван да засили военната си защита. Сега островът се вслушва в уроците от войната в Украйна, за да се справи с една от най-големите си слабости: крехката подводна инфраструктура, която свързва острова с интернет.

Тайван има 14 подводни кабела - много от тях малко по-широки от градински маркуч - простиращи се на хиляди мили и директно свързващи азиатски нации, включително Китай, със САЩ и други части на света. Това е уязвимост, която правителството на острова, виждайки всяко прекъсване като потенциално дестабилизиращо, иска да минимизира. Прекъсване при конфликт с Китай може да доведе до откъсване на Тайван от света, подобно на случилото се с тихоокеанската островна държава Тонга по-рано тази година, когато вулканично изригване я остави без достъп до интернет за повече от месец.

„Подводните кабели са сериозна ахилесова пета за Тайван“, каза Кени Хуанг, главен изпълнителен директор на Taiwan Network Information Center, организация с нестопанска цел, частично собственост на правителството на Тайван.

Това не е проблем само за Тайпе: тъй като връзките между САЩ и Китай са под напрежение, отбранителните стратези по света разглеждат внимателно рисковете, пред които са изправени приблизително 1,3 милиона километра подводни кабели, през които минава почти целият интернет трафик, и планират непредвидени ситуации как да се справят с риска от загуба на достъп.

Правителството на Тайван знае добре тези рискове: земетресение край острова през 2006 г. прекъсна осем кабела, отне седмици за ремонт и причини смущения в интернет, банковите услуги и трансграничната търговия, които се усетиха чак в Сингапур.

За президента на Тайван Цай Инг-уен заплахата от Китай нараства: президентът Си Дзинпин каза при откриването на конгреса на Комунистическата партия този месец, че „обединението“ с Тайван „трябва да бъде реализирано и то без съмнение може да бъде реализирано“. А китайският генерал, който ръководи военното командване, отговарящо за Тайван, беше възнаграден от Си с поста заместник-председател на Централната военна комисия.

В отговор на нарастващата заплаха, от тази година Тайван ще включи комуникационните прекъсвания в честите си военни учения. В краткосрочен план Тайпе също така ще похарчи $17 милиона за план за укрепване на съществуващата мобилна инфраструктура, включително подводни кабели, и ускоряване на внедряването на базови станции от пето поколение мобилни мрежи до 2024 г.

„Фалшивата информация може лесно да тече и да предизвика социален хаос“, каза Одри Танг, министър на цифровите въпроси на Тайван, пред Bloomberg. „Осъзнаваме, че независимо дали Тайван е подложен на военна агресия или се сблъсква с извънредни ситуации като природни бедствия, е много важно да поддържаме висококачествена незабавна комуникация.“

В по-дългосрочен план Танг каза, че Тайван иска да подобри достъпа до комуникационни сателити и е съставил предложение за използване на високоскоростни сателитни системи при спешни случаи.

Този план беше частично вдъхновен от отговора на Украйна на руската инвазия. В рамките на дни след атаките на Русия орбиталният широколентов доставчик на Илън Мъск Starlink активира услуги в Украйна, разширявайки комуникационната жизнена линия в окупираните райони и впечатлявайки дори американски военни служители, които отбелязаха, че подобни способности са трудни за повреда.

„Ако ме попитахте за използването на сателити миналата година, бих казал, че е невъзможно“, каза Хуанг. „Но след като се поучихме от урока от войната в Украйна, бих казал, че трябва да направим невъзможното възможно.“

Не е ясно обаче дали най-богатият човек в света ще се притече на помощ на Тайван, след като изрази подкрепата си Тайван да стане „специална административна зона“ под китайско управление, коментари, които бързо бяха критикувани в Тайпе и аплодирани в Пекин.

Длъжностни лица в SpaceX, която управлява Starlink, не отговориха на изпратени по имейл искания за коментар.

Танг, 41-годишен бивш хакер и самоопределящ се като „консервативен анархист“, беше назначен да ръководи новото министерство по цифровите въпроси само два дни след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе през август. Пътуването й предизвика вълна от кибератаки, 23 пъти по-силна от всичко, което Тайван беше виждал за един ден, докато китайски военни кораби се подготвяха за учения край бреговете му.

Прекъсванията от тези кибератаки бяха незначителни, но един ход за прекъсване на подводните оптични кабели на острова, които пресичат спорни води, за които претендира Китай, може да бъде катастрофален. Продължителните щети на кабелите на Тайван могат да смажат цифровата икономика, която ще достигне $204 милиарда до 2025 г., заедно с всяка амбиция да се превърне във високотехнологичен център.

Тонга, тихоокеанска островна държава с около 106 000 души, беше оставена почти изцяло откъсната от останалия свят за повече от месец, когато нейният единствен международен кабел беше повреден при вулканично изригване по-рано тази година. Жителите на Шетландските острови, най-северният регион на Обединеното кралство, загубиха достъп до мобилна и широколентова връзка за няколко дни миналата седмица след прекъсване на кабел, свързващ ги с континента. Полицията засили патрулите, за да успокои жителите по време на прекъсването, което според кабелния оператор Faroese Telecom вероятно е резултат от злополука при риболов, съобщи BBC.

TeleGeography, фирма за пазарни проучвания и консултации, която изготвя актуализирана карта на подводните кабели в света, каза, че линиите за данни могат да бъдат податливи на повреда или прекъсване по причини, вариращи от удар на котва до подводни свлачища. В редки случаи кабели са били прекъсвани след ухапвания от акули.

В развитите нации с множество системи, потребителите няма да забележат въздействието на едно единично прекъсване, тъй като данните могат бързо да бъдат пренасочени. Но докато проявите на злонамереност са рядкост, служителите на отбраната все повече признават заплахата.

Докато Владимир Путин струпваше войски по границата на Украйна по-рано тази година, началникът на въоръжените сили на Обединеното кралство каза пред The ​​Times, че „феноменалното“ натрупване на руска подводна дейност застрашава подводните кабели и предупреди, че атака срещу тях е акт на война. Тази година Франция въведе стратегия за защита срещу „война на морското дъно“ с дълбоководни способности, включително подводни дронове и роботи.

Пекин смята Тайван за част от своята територия и островът се превърна в най-големия източник на напрежение със САЩ през последните месеци. Но посланикът на Китай в САЩ Цин Ган каза през август, че „хората са прекалено нервни“ относно риска от атака.

Въпреки това бързината на Тайван за нов капацитет подчертава друго геополитическо напрежение: от повече от 500 подводни кабела в световен мащаб, според анализ на Bloomberg, американски компании притежават всички или част от 22% от тях, докато Китай има малък, но нарастващ дял от 4%. .

Един от методите за осигуряване на устойчивост на интернет е изграждането на повече кабели. Между 2017 г. и 2019 г. международната честотна лента, използвана от глобалните мрежи, се е увеличила повече от два пъти, според TeleGeography. Google, например, похарчи над 2 милиарда долара за своята мрежова инфраструктура в Азиатско-тихоокеанския регион за десетилетието от 2010 г. насам.

Но това става все по-трудно, тъй като регулациите стават все по-тромави и противопоставянето между САЩ и Китай се влошава.

На фона на глобална кампания за блокиране на Huawei Technologies Co. да доставя 5G безжични мрежи, администрацията на Тръмп прокара така наречените „чисти кабели“, за да гарантира, че Китай не може да подкопае глобалния интернет за събиране на разузнавателна информация.

Оттогава най-малко четири проекта, свързващи директно САЩ с Хонконг, бяха принудени да оттеглят офертите за лицензиране на фона на опасенията за националната сигурност на САЩ, въпреки че един, подкрепен от Meta Platforms Inc., по-късно получи одобрение, след като се съгласи да насочи системата през Тайван.

„Вие създавате възможно най-голямо разнообразие и отчасти това е причината да ни виждате да инвестираме във всички подводни кабели, защото в крайна сметка най-добрият начин за постигане на надеждност е излишъкът в кабелната система, така че изграждате колкото можете повече“, каза Бикаш Колей, вицепрезидент на Google и ръководител на глобалните мрежи.

Но възможността за прекъснати кабели е заплаха, с която много нации все още трябва да се справят.

Като домакин на около 40 подводни кабела, Сингапур създава кибер военна сила, за да отговори на заплахите в цифровата област, включително за физическата инфраструктура.

Възможно ли е неприятелски страни да се опитат да причинят „цифрово затъмнение, така че целевата държава буквално да бъде хвърлена в мрак. Мисля, че да“, каза министърът на отбраната на Сингапур Нг Енг Хен през юни. „Това не са само неща от шпионските романи.“