Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инвестициите в киберсигурност трябва да са на нивото на тези за физическа охрана

Явор Колев, директор на отдел „Киберсигурност“ в "Лев Инс", бивш шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП, в "Бизнес старт", 15.11.2022

11:42 | 15 ноември 2022
Обновен: 13:52 | 15 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Сигурен съм, че нашите експерти по киберсигурност в България знаят как да защитават инфраструктурата.  Проблемът е, че държавата не отделя необходимите средства. За киберсигурността и въобще за сигурност е необходимо да се отделят много пари. Не се ли отделят средства се получават такива печални резултати, каквито се случиха преди години в Приходната агенция, а след това в Агенцията по вписвания и др. Това каза Явор Колев, директор на отдел „Киберсигурност“ в "Лев Инс", бивш шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Гостът коментира последните случаи на кибератаки на сайтове на държавни агенции.

Това са атаки, които са в резултат на отделяне на недостатъчно средства и те ще продължават, докато това продължава, подчерта Колев. "Надяваме се да атаките да ни подминат, а трябва да се инвестира. Не може в тази сфера да се плащат заплатите на държавни служители. Трябва да се инвестира и в инфраструктура, която да защитава в достатъчна степен".

За последните атаки събеседникът коментира, че те не са нещо учудващо, защото се случват ежедневно. "Това са имиджови атаки и нарушават образа на съответното ведомство в обществото. Нямат някакви последици - няма откраднати данни или блокирани, криптирани информации. Така че не виждам кой знае каква опасност от такива атаки, но те не трябва да бъдат допускани. Вероятно те са направени от наши врагове и целят нарушаване на образа на България и всяване на паника в обществото, че се случва нещо драматично, а всъщност това не е така". 

"На този етап тези атаки е логично да идват от Русия, както бяха и предишните, както бе установено. В ситуацията на война в Украйна е естествено от там да се очаква ударът. В настоящия момент за атаките в неделя не можем да кажем точно от къде е атаката. Но очакваме подобни интервенции от Русия, от Северна Корея, от държави, които са обявени за терористични, от Иран, може би. Няма нищо чудно в това". 

В момента военните действия не се водят само по суша, по море, а се водят в киберпространството и ние трябва да се готвим да бъдем нападнати. Както инвестираме в бойни самолети и кораби, така трябва да инвестираме и в киберзащита, защото демократичните държави можем само да се защитаваме и не предприемаме бойни действия, заяви Явор Колев.

"По-опасни са атаки, които се осъществяват към корпоративни структури, които блокират или крадат информация и обикновено те са насочени към цели с висока стойност, от където могат да бъдат взети големи откупи. Видяхме такава атака към "Български пощи" и то успешна. Благодарение на целия ресурс, който беше хвърлен от държавата, бяха възстановени щетите, но в продължение на два месеца тази атака оказваше влияние върху цялото общество". 

Атаките с искане на откуп през последните две години са се увеличили с 300% по информация на Европол към декември 2021 година, каза гостът.

Относно законодателните актове, приети преди дни от Европейския парламент, които имат за цел да засилят изискванията за сигурност в ключови сектори, Колев каза, че това е добре, защото "ние собствена инициатива нямаме". "Когато бъде гласувано някакво европейско законодателство и то стане задължително и под заплахи от глоба, ще започнат инвестициите в тази сфера и се надявам, предвид огромната заплаха, която стои в световен мащаб, трябва да сме подготвени и да се готвим за тази война".

Новосъздаденото министерство трябва да организира необходимите структури, като се вземе добър пример от водещите страни от Европейския съюз, като Франция и Германия, добави експертът. 

Как се развива кампанията "Спаси детето в интернет", в рамките на която в първия си период експертите са се срещнали с над100 000 деца в България? Престъпленията в киберпространството в последните две години, включително и срещу деца, са се увеличили три пъти. Най-популярните престъпления са сексуалното изнудване, както и разпространение на видео и снимков материал на деца, жертва на сексуално изнудване. Как децата трябва да се предпазват? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.