Украйна се нуждае от повече от арсенал за $30 млрд., за да отвърне на Русия

Украйна ще трябва да изпълни сложна "операция с комбинирани сили" без предимството на въздушното превъзходство, за което малко военни в света имат необходимата подготовка

09:01 | 12 май 2023
Автор: Марк Чемпиън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въоръжена с оръжия за над 30 милиарда долара, наскоро доставени от нейните съюзници, Украйна се подготвя за контранастъпление, което може да тласне Русия по-близо до края на войната или да покаже, че нито една от страните няма достатъчно огнева мощ, за да постигне превес.

Войските на Киев ще използват това оборудване - доставките от декември насам струват повече, отколкото която и да е членка на НАТО, с изключение на САЩ, купува за една година - за да се опитат да превземат вкопаните руски позиции и да си върнат окупираната територия. Въпросът е дали това е достатъчно.

Драматичен пробив, подобен на украинската офанзива срещу Харков миналата година, може да помогне за ранното прекратяване на инвазия, която наруши пазарите на енергия и зърно, подхранвайки кризи с цената на живота по целия свят.

Но този път критичният елемент на изненадата може да се окаже по-труден за постигане срещу по-голяма и по-добре подготвена руска армия. И за да успее, Украйна ще трябва да изпълни сложна "операция с комбинирани сили" без предимството на въздушното превъзходство, за което малко военни в света имат необходимата подготовка.

Това означава координиране на пехота, бронетехника, бойни инженери и противовъздушна отбрана, за да се увеличи максимално въздействието на повече от 200 танка, 300 бойни машини на пехотата и други оръжия, които Украйна получи от декември.

Украинските командири омаловажаваха очакванията и многократно призоваваха за повече оръжия, включително противовъздушна отбрана и ракети с голям обсег.

„Никоя армия никога не вярва, че е достатъчно добре оборудвана, за да направи това, което се изисква“, каза Марк Кансиан, бивш полковник от морската пехота на САЩ, който сега съветва Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. „Това е природата на армията.“

В реч, придружаваща смалените паради за Деня на победата, отбелязващи края на Втората световна война във вторник, президентът Владимир Путин обеща отново да спечели „истинската война“, която той лъжливо каза, че Западът води срещу Русия. Въпреки че инвазията му не върви по план и зимната офанзива не успя да доведе до желаните резултати, той все още обещава победа.

За Украйна какво ще се случи по-нататък ще зависи от фактори, които далеч надхвърлят оборудването и включват обучение, разузнаване и дали може да продължи да блокира превъзходните военновъздушни сили на Русия, според военни анализатори.

Ако Украйна успее да постигне само незначителни печалби, като онези на руските сили около град Бахмут в източния Донбас, това може да доведе до нова зимна безизходица и нарастващ натиск върху Киев да се откаже от връщането на завзетата територия в споразумение за прекратяване на огъня.

Поне публично съюзниците на Украйна залагат на пробив.

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Александър Сирски каза в пост в Telegram в четвъртък, че руските части са отстъпили до 2 км в районите около ожесточено оспорвания източен град Бахмут. Руското отстъпление, ако бъде потвърдена, ще изтрие печалбите от седмици на боеве от полуофициалните звена на "Вагнер", постигнати с висока цена на живота.

„Уверен съм, че те ще успеят да си върнат по-голяма част от територията си“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен миналата седмица.

Основните цели на контранастъплението обаче вероятно ще бъдат на юг. За да се пробие слоестата руска отбрана със сигурност ще е необходимо специализираното инженерно оборудване за разчистване на противопехотни мини, преодоляване на окопи и разрушаване на бункери, изпратени от съюзниците. Така също и стотиците камиони и транспортьори, необходими за преместване на тежки бронирани машини на позиция по-бързо, отколкото Русия може да отговори.

Норвегия дари четири танка за полагане на мостове през февруари. Само този месец САЩ изпратиха още оборудване на два пъти. На 3 май Вашингтон се съгласи да изпрати още оръжия на стойност 300 милиона долара, включително повече разрушителни боеприпаси, камиони, ремаркета и диагностично оборудване за ремонт, както и гаубици и ракети HIMARS. Пакет от 1,2 милиарда долара, обявен във вторник, ще включва критични доставки на 155 мм артилерийски снаряди и противовъздушни ракети.

„Комбинираните бойни действия са Формула 1 на военните операции“, каза Франц-Стефан Гади, старши консултант в базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания.

Съвременната концепция за комбинирани сили започва през Първата световна война, когато командирите използват комбинации от постепенни артилерийски обстрели, въздушна поддръжка, танкове и пехота, за да нарушат безизходицата на окопната война.

По-късно това беше усъвършенстван през Втората световна война и в разгара на Студената война военните на НАТО редовно провеждаха големи учения с комбинирани сили. Това ноу-хау атрофира, след като съветската заплаха изчезна, както стана пределно ясно по време на неуспешната атака на Москва срещу Киев в началото на войната.

САЩ вероятно са единствената западна сила, която в момента е оборудвана и обучена да провежда комбинирани въоръжени операции в мащаба, от който Украйна ще се нуждае, каза Гади. Вашингтон предоставя както обучение, така и технологии на украинските сили.

За тази цел по-малко забелязан артикул, който може да се окаже ценен, е това, което Пентагонът описва като „оборудване за интегриране на западни пускови установки, ракети и радари със системите за противовъздушна отбрана на Украйна“. Германия достави нещо подобно.

Въпреки че точната американска система не е назована, тя вероятно ще бъде много по-напреднала от версията на Украйна от съветската ера, позволявайки ѝ да свързва сензорите и системите за противовъздушна отбрана, които получава от САЩ и Европа, да се насочва по цели по-бързо и да използва намаляващите си запаси от ракети земя-въздух по-ефективно.

Това също може да помогне на остарелите бойни самолети на Украйна да защитят сухопътните сили от много по-големите и напреднали военновъздушни сили на Русия, които могат да предприемат атаки извън обсега на противовъздушната отбрана на Украйна.

Това е важно, защото след като играеха сравнително слаба роля през по-голямата част от войната, руските самолети „започват да изпробват нови оръжия и увеличават броя на нещата, които правят, във време, когато украинската противовъздушна отбрана започва да изпада в затруднение“, каза Густав Гресел, бивш офицер от австрийското министерство на отбраната и сега старши сътрудник по политиката в базирания в Брюксел Европейски съвет за външни отношения.

Бяха изразени опасения във и извън Украйна, че жизненоважни системи за противовъздушна отбрана – по-специално системи БУК със среден обсег на действие от съветската епоха, необходими за защита на сухопътните сили – са на изчерпване на ракетите. Украинските лидери също призовават за модерни самолети и ракети земя-земя ATACMS с голям обсег, които Вашингтон все още не желае да достави.

Също така остава без отговор дали руснаците разполагат с достатъчно войски, за да осигурят отбраната, която прокопаха в окупираната Южна Украйна през зимата. Ако това не е така, те ще трябва да гадаят къде ще атакуват украинците, давайки на Киев потенциала да ги изненада и да ги заобиколи.

Ако го направят, украинските сили може да се затруднят да пробият, както направиха срещу многослойната отбрана на Херсон миналата година. Само ожесточена битка и прекъснати снабдителни линии през масивната река Днепър постигнаха руското отстъпление.

Числеността на войските и оборудването може да стане критична, ако Украйна успее да пробие фронтовата линия, тъй като ще са необходими резерви, за да се използват всякакви пропуски в руската отбрана.

С приблизително 700 000 войници в униформа Украйна е въоръжила три нови бригади с първокласни танкове на НАТО, както и машини "Брадли" и други бойни превозни средства на пехотата, каза Гресел. Още шест от частите, които са около 5000 войници, са въоръжени с оборудване от съветската епоха, дарено от бившите членки на НАТО от Варшавския договор, за да компенсират загубите от една година битки.

Даренията почти изчерпаха много европейски армии, които се опитват да снабдяват това, което се превърна в най-големия конфликт на континента след Втората световна война. Европейските правителства обещаха да произвеждат повече боеприпаси, но дали това може да бъде направено навреме, за да се задоволят ненаситните нужди на артилерийска война с висок интензитет, остава под въпрос.

„Това е много, но по специално има несъответствие в размера на украинските и европейските въоръжени сили“, каза Гресел. „Числата, които са наистина големи за повечето европейски армии, наистина са доста малки за украинската.“