Защо изземването е по-трудно от замразяването на руските активи

Зачитането на частната собственост е стълб на законите, които управляват съвременните общества и международните отношения. Много държави позволяват конфискация на активи, за които е доказано, че са придобити като резултат от престъпна дейност, като това се доказва много трудно в съда.

19:00 | 29 май 2023
Автор: Джонатан Браунинг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко седмици след като Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г., тогавашният британски министър на транспорта Грант Шапс използва TikTok, за да покаже 192-метровата синя суперяхта Phi, собственост на богат руски бизнесмен, която британското правителство току-що е конфискувало на лондонски док. Това беше ярка демонстрация на западните санкции, предназначени да притиснат руската икономика и богатството на руснаците. Единственото нещо, което Шапс не можеше да направи, беше да се качи на борда. Това е така, защото по закон Обединеното кралство не е конфискувало кораба, а само е замразило статута му на собственост, за да гарантира, че собственикът няма да може да го използва. Същата ситуация се отнася и за санкционираната руска собственост на стойност стотици милиарди долари, която, ако бъде конфискувана и продадена от западните правителства, би могла да помогне за плащането на възстановяването на Украйна.


Задържаната суперяхта Phi

1. Каква е разликата между замразяване и конфискация?
Замразяването на даден актив означава, че той не може да бъде използван, преместван или продаван, но законната му собственост не се променя. При изземването на актив - независимо дали става въпрос за автомобил, свързан с търговия с наркотици, или суперяхта, ползвана от санкциониран олигарх - собствеността се прехвърля на органа, който изземва актива, и той може да го използва или продаде.
2. Какви руски активи са били замразени?
Скоро след като Русия нахлу в Украйна, САЩ и техните съюзници замразиха активи на руската централна банка на стойност около 300 милиарда долара, които се държаха в неруски финансови институции. Санкциите, наложени на видни руски лица, замразиха активи за още около 58 млрд. долара, включително жилища, яхти и частни самолети.
3. Каква част от тези средства е била конфиксувани?
Сравнително малко. Яхтите, свързани с руските милиардери Сюлейман Керимов и Виктор Векселберг, бяха конфискувани съответно във Фиджи и Испания през 2022 г. от местните правоприлагащи органи, действащи по искане на американските власти. Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ посочи Керимов като част от група олигарси, които са се възползвали от корупцията в руското правителство. Яхтата на Велсекберг на стойност 99 млн. долара, наречена Танго, е свързана с подозрения за банкови измами, пране на пари и нарушения на санкциите. САЩ са конфискували и жилища, принадлежащи на Керимов, Векселберг и друг руски милиардер, Олег Дерипаска, като общата стойност на конфискуваните вещи се оценява на 635 млн. долара, според Forbes. Сумите представляват само малка част от предполагаемото им богатство. Според индекса на милиардерите на Bloomberg към 26 май Векселберг например е имал стойност 7,1 млрд. долара.


Временно конфискуваната суперяхта Танго в Майорка, Испания. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

4. Защо не са конфискувани повече руски активи, на които са наложени санкции?
Зачитането на частната собственост е стълб на законите, които управляват съвременните общества и международните отношения. Много държави позволяват конфискация на активи, за които е доказано, че са придобити като резултат от престъпна дейност, като това се доказва много трудно в съда. Разследващите, натоварени със задачата да съставят обвинение, често се губят в лабиринта от фиктивни компании и офшорни тръстове, които олигарсите използват, за да прикрият контрола си върху подобни активи. Нещо повече, използването на санкциите като прикритие за конфискация на активи е проблематично, тъй като те са замислени като временна мярка за постигане на желания резултат. Дори правителствата, които просто замразяват активи, могат да се сблъскат с правни усложнения: Собственикът на руската яхта, включена във видеоклип в TikTok на някогашния министър на транспорта на Обединеното кралство, съди Министерството на транспорта на Обединеното кралство за отмяна на замразяването и иска обезщетение.
5. Защо замразяването не е достатъчно?
От една страна, то не винаги поставя активите извън обсега на техните собственици. Британското правителство подчерта 230 нарушения на санкциите, свързани с продължаващо използване или движение на замразени активи, и все още не е обявило нито едно обвинение срещу някого - да не говорим за финансова санкция. Освен това правителствата могат да се окажат финансово отговорни за поддръжката на замразените активи, особено на яхтите. Британските данъкоплатци например са платили сметката за поддръжката на яхтата, акостирала в Лондон. И само ако придобият собствеността върху активите, съюзниците на Украйна ще могат да ги продадат, за да помогнат за възстановяването на разрушената украинска инфраструктура - усилие, което се очаква да струва стотици милиарди долари.
6. Какво е състоянието на усилията за продажба на конфискувани активи в помощ на Украйна?
- В средата на 2022 г. правителството на Канада си даде правото да изземва активи на хора или организации, които са подложени на санкции. При първия опит за използване на закона през декември правителството заяви, че ще търси 26 млн. долара от Granite Capital Holdings Ltd., фирма, собственост на санкционирания съюзник на Путин Роман Абрамович, и че парите ще бъдат използвани "за възстановяване на Украйна и за обезщетение на жертвите на незаконната и неоправдана инвазия на режима на Путин". Съдебното производство по този въпрос все още не е започнало.
- В края на 2022 г. Конгресът на САЩ одобри мярка, позволяваща конфискуването на активи, държани от Русия, в полза на Украйна, макар и само в определени предписани случаи. През февруари главният прокурор Мерик Гарланд разреши първата такава конфискация, включваща 5,4 млн. долара, взети от банкова сметка в Денвър на санкционирания руски олигарх Константин Малофеев.
- ЕС обсъди добавянето на избягването на санкции към списъка с престъпления, като пране на пари и корупция, които могат да доведат до конфискация на активи на санкционирани лица или дружества.
- Обединеното кралство е потърсило правен съвет относно конфискуването на активи, без да се нарушават международните правила. Едно от предложенията на мозъчен тръст е да се използват идеи от други юрисдикции, където има по-нисък стандарт за доказване. Италианският кодекс за борба с мафията например позволява на властите да определят даден собственик като "опасен за обществото", за да им помогне да конфискуват активи, принадлежащи на членове на мафията.
- Германският канцлер Олаф Шолц се обяви за скептик на идеята, като заяви, че конфискуването на активи е проблематично от правна гледна точка и че така или иначе няма да се съберат много пари.
7. Съществува ли прецедент за изземване на замразени активи?
След нахлуването в Ирак през 2003 г. и свалянето на лидера Саддам Хюсеин президентът на САЩ Джордж Буш-младши нареди да бъдат запорирани 1,7 млрд. долара иракски средства, държани в американски банки, част от които отидоха за изплащане на заплатите на иракските държавни служители. През 1996 г. САЩ конфискуват кубински средства и по-късно ги използват за изплащане на обезщетения на семействата на трима американци, загинали при свалянето на самолетите им от кубинските въоръжени сили.