Великобритания замразява активите на Абрамович и на шефа на "Роснефт" Сечин

Продажбата на "Челси" е отложена, а търговията с акции на "Евраз" е спряна

16:31 | 10 март 2022
Обновен: 16:53 | 10 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания наложи санкции на собственика на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович и Игор Сечин, главният изпълнителен директор на руския петролен гигант "Роснефт". Новите ограничения включват замразяване на активи и забрани за пътуване заради връзките им с руския президент Владимир Путин.

Двамата милиардери плюс Олег Дерипаска и четирима други руски олигарси са най-високопоставените бизнесмени, добавени в списъка със санкции на Великобритания след нахлуването на Русия в Украйна и следват критиките, че Великобритания действа твърде бавно срещу руските богаташи заради тяхното политическо и икономическо влияние в страната.

Действието замразява плановете на Абрамович да продаде клуба от Висшата лига, като на практика поставя настоящите европейски шампиони под правителствен контрол. Отборът може да продължи да играе, каза спортният министър. 

„Не може да има сигурни убежища за онези, които подкрепиха жестокото нападение на Путин срещу Украйна“, каза британският премиер Борис Джонсън.

„Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които позволяват убийството на цивилни, унищожаването на болници и незаконната окупация на суверенни съюзници."

Имаше силни призиви от британските законодатели за предприемане на действия срещу Абрамович и други руски олигарси, с критики, че правителството на Джонсън не действа достатъчно бързо в сравнение с Европейския съюз и Съединените щати.

Сечин, когото Великобритания определи като дясна ръка на Путин, вече беше в санкционните списъци на САЩ и ЕС и миналата седмица френските власти задържаха яхтата му. 

След нахлуването в Украйна, което Москва описва като „специална военна операция“, Великобритания наложи санкции на около 20 лица, свързани с Русия. ЕС обяви нови санкции в сряда срещу още 14 олигарси, което означава, че ограниченията му вече важат за 862 души и 53 юридически лица. 

15 милиарда лири

Другите добавени към британския списък бяха Дерипаска, който има дялове в En+ Group, Дмитрий Лебедев, председател на "Банка Россия", Алексей Милер, главен изпълнителен директор на енергийната компания "Газпром", Николай Токарев, президент на руската държавна тръбопроводна компания "Транснефт", и Андрей Костин, председател на банка ВТБ. 

Игор Сечин

Общо Великобритания заяви, че седемте фигури, които с изключение на Абрамович преди това са били санкционирани от САЩ или ЕС, имат обща нетна стойност от 15 милиарда паунда. 

Действието от четвъртък означава, че на Абрамович е забранено да извършва транзакции с британски физически лица и фирми и не може да влиза или остава във Великобритания. Говорителката му отказа коментар. 

55-годишният Абрамович, който има израелско и португалско гражданство, се превърна в един от най-влиятелните бизнесмени в Русия, като спечели страхотни състояния след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Bloomberg оценява нетната му стойност на 13,3 милиарда долара, което го прави осмият най-богат човек в Русия.

Той купи "Челси" през 2003 г. за предпоалгаемо 140 милиона паунда и неговата инвестиция допринесе изключително много за най-успешната ера в историята на отбора, тъй като те спечелиха пет титли във Висшата лига, пет купи на ФА и два пъти Шампионска лига.

Те победиха бразилския отбор "Палмейрас" през февруари, за да станат шампиони на Световната клубна купа на ФИФА за първи път, след като победиха английския отбор "Манчестър Сити", за да станат европейски шампион миналия сезон.

Миналата седмица Абрамович обяви, че ще продаде "Челси" и ще дари парите от продажбата, за да помогне на жертвите на войната в Украйна. Правителството заяви, че е издало специален лиценз, за ​​да позволи на "Челси" да играе мачове и да плаща на персонала, но ще ограничи продажбата на билети и стоки. 

Британският списък със санкции описва Абрамович като „виден руски бизнесмен и прокремълски олигарх", който се е радвал на „близки отношения от десетилетия“ с Путин.

Тази връзка с Путин е донесла на Абрамович финансова или материална изгода или пряко от руския президент, или от руското правителство, добавя съобщението.

В него се казва, че той е "замесен в дестабилизирането на Украйна" и подкопаването на нейния суверенитет и независимост чрез регистрирания в Лондон руски производител на стомана "Евраз", в който той е най-големият акционер.

Британският финансов надзорен орган спря търговията с акции на "Евраз", които паднаха с 16% след обявяването на санкциите.

"Евраз" е участвал в предоставянето на финансови услуги или средства, стоки или технологии, които могат да навредят на независимостта на Украйна, включително осигуряване на стомана, която може да се използва за направата на руски танкове, съобщиха от британското министерство на финансите.

"Лондонград"

Лондон отдавна е топ дестинация за руските пари и Джонсън обеща да се справи с онези, които използват британската столица като "луксозна детска площадка", наслаждавайки се на луксозни хотели и изпращайки децата си в скъпи училища, спечелвайки му прозвището "Лондонград" заради популярността му сред олигарсите.

Но критиците на Джонсън, които посочват, че неговата Консервативна партия има тесни връзки с руски донори, които са дарили около 1,9 милиона паунда, откакто той дойде на власт, казват, че правителството действа бавно в налагането на санкции и замразяването на активи на руските олигарси и тези, близки до администрацията на Путин.

Дерипаска

Опозиционните депутати, които настояват за действие срещу Абрамович и други, заявиха, че новината за санкциите е добре дошла, но е отнела твърде дълго време.

"Това е правилното решение. Но не трябваше да отнеме седмици на правителството", каза Дейвид Лами, говорител на Лейбъристката партия по външните работи.

"Твърде малко олигарси, свързани с измамния режим на Путин, досега са били изправени пред санкции от правителството на Обединеното кралство. Ние изоставаме много от съюзниците в ЕС и САЩ."