Краят на ерата на олигарсите

Том Меткалф, Bloomberg

17:05 | 3 март 2022
Преводач: Мария Попова

Говорим за признаците сочещи към промяна в средата за олигарсите. Говорим за продажби на трофейни активи като футболния клуб „Челси“. Кои са другите признаци, каква е историята?

Забелязват се настъпващи промени наистина в цялото британско общество. „Челси“ завладя новините, но се виждат и обявени на пазара скъпи имоти за продажба. Санкциите срещу банки и фирми имат много пряк ефект. Например, Абрамович не е сред санкционираните, но виждаме доказателства за това, че всяка руска връзка се оказва доста проблемна, независимо дали е в бизнеса или културата.

Какви са последиците за Лондон от този ход срещу руските олигарси?

Чухме от директора на Лондонската борса, която е най-големият пазар на листвани руски акции извън Москва, че те в общи линии спират изцяло търговията с тези акции. Това донякъде беше очаквано, но вече е реалност и е още един признак, че не става дума само за санкции. Не всички от тези компании са санкционирани, но това е последица от спирането на търговията на Лондонската борса с всички руски акции.

Какви други санкции могат да се наложат? Какво да очакваме?

По-скоро говорим за мащаб. Все повече частни лица и компании ще бъдат въвлечени. Ако сте американска или европейска компания, то вие бихте искали да изпреварите санкциите. Вижте BP, вижте Shell – това са огромни промени и в известен смисъл, санкциите догонват някои западни компании.