Олигарсите са загубили най-малко 83 млрд. долара след санкциите

Спадовете на пазара бяха толкова екстремни, че централната банка на Русия спря местната търговия в понеделник, което означава, че някои от загубите са занижени

09:31 | 1 март 2022
Автор: Даниел Николов
Алишер Усманов. Снимка: Bloomberg
Алишер Усманов. Снимка: Bloomberg

Руските милиардери започват да усещат ефекта от наложените им санкции заради нахлуването на Русия в Украйна.

Свръхбогатите в Русия, които се нареждат сред 500-те най-богати хора в света, сега са загубили общо 83 милиарда долара тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Спадовете на пазара бяха толкова екстремни, че централната банка на Русия спря местната търговия в понеделник, което означава, че някои от загубите са занижени. Акциите на регистрирани в Лондон руски компании, от производителя на газ "Новатек" до производителя на стомана "Северстал", се понижиха с повече от 50% в понеделник, след като САЩ, Великобритания, Европейският съюз и други страни засилиха санкциите.

В допълнение към загубите на хартия, ограниченията започват да удрят по-близо до дома.

Обикалянето в небето с техните самолети Boeing, Gulfstream и Bombardier сега е по-сложно, след като ЕС се присъедини към Великобритания в неделя, като забрани на руски частни самолети да влизат в нейното въздушно пространство. Техните дискретни покупки на недвижими имоти от висок клас в Лондон също може да станат по-трудни поради бързото приемане на нов британски закон, което ще изисква от чуждестранните собственици на имоти да разкриват самоличността си, вместо да се крият зад холдингови компании.

ЕС прие в понеделник санкции срещу някои от свръхбогатите руски лица, включително металния магнат Алишер Усманов, собствениците на Alfa Group Михаил Фридман и Петр Авен и стоманодобивния магнат Алексей Мордашов. 

Мерките засягат и дългогодишния говорител на Путин Дмитрий Песков, държавни медии и висши военни. 

Също в понеделник Швейцария въведе забрани за пътуване на петима олигарси, близки до руския лидер, и заяви, че ще затвори въздушното си пространство за всички полети от Русия, включително частни самолети.

В съчетание със санкциите, които вече са в сила в САЩ и Великобритания, последният кръг от целенасочени санкции предполага, че правителствата може да разглеждат богатия елит на Русия като друга ключова точка на натиск, докато Путин продължава инвазията си в Украйна.

Руската икономика на стойност 1,5 трилиона долара вече се клати от санкции, насочени към ключови банки и може да попречи на Путин да получи достъп до по-голямата част от над 640 милиарда долара резерви на централната банка. Тези ограничения разтърсиха националните пазари и имат въздействащ ефект върху някои от най-големите богатства на страната.

Председателят на "Лукойл" Вагит Алекперов отбеляза, че нетната му стойност намаля с около 13 милиарда долара тази година, което е най-големият спад сред 22-те руски милиардери в индекса на богатството на Bloomberg. Акциите на петролната компания, търгувани в Лондон, се понижиха с 62,8% в понеделник.

Генадий Тимченко, един от първите олигарси, санкционирани от Обединеното кралство, загуби почти половината от нетното си състояние тази година, като състоянието му се понижи с 10,6 милиарда долара. Другият акционер на "Новатек" Леонид Михелсон е отбязал загуби от 10,2 милиарда долара от богатството му през 2022 г.

Кризата в Украйна също изостри фокуса върху Роман Абрамович, един от най-високопрофилните милиардери с активи, включително дял в стоманодобивната компания Evraz и футболния клуб "Челси".

Абрамович предаде контрола над "Челси" на попечителите на благотворителната фондация на футболния клуб във Висшата лига в събота. Говорителка каза, че към него също се е обърнала Украйна, за да помогне за постигане на мир с Русия.

Освен футболния клуб, който може да струва повече от 2 милиарда долара, много от другите му активи също са извън Русия или листвани на чуждестранни борси. Неговият дял в Evraz е регистриран в Лондон, както и участията в енергийните компании Velocys и AFC Energy, докато позицията му в технологичната компания Yandex е регистрирана в САЩ.

Неговите имоти варират от Израел - където той е гражданин - и Франция до имение близо до двореца Кенсингтън в лондонския квартал на милиардерите. Документите за имоти в Ню Йорк показват, че той е прехвърлил мега имение в Upper East Side на бившата си съпруга през 2018 г.

55-годишният Абрамович, който в момента не е в списъка със санкции на Обединеното кралство, има нетна стойност от около 13,9 милиарда долара, което е намаление с около 5 милиарда долара тази година, според индекса на богатството на Bloomberg.

Що се отнася до тези, които може да бъдат обект на санкции на ЕС, техните частни самолети са в движение. Airbus A340 на Усманов напусна Мюнхен в понеделник и напусна въздушното пространство на ЕС - за последно е регистриран над Черно море, дестинация неизвестна.